Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

71% от мобилния трафик през 2016 г. ще е в “облаците”, прогнозира Cisco

Според поредния Cisco Visual Networking Index доклад, през 2016 г. само в Централна и Източна Европа трафикът на мобилни данни ще бъде 11 пъти по-голям от обема на целия Интернет трафик през 2005 г.

17 февруари 2012
9687 прочитания
8 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 2

Напоследък прогнозите на Cisco за развитието на обмена на данни през Интернет стават все по-интересни, като се оказва, че дори най-смелите очаквания на компания с такъв огромен опит в мрежите могат да бъдат надминати от реалността. В проучване на компанията от миналата година например беше предвидено, че мобилния Интернет трафик за 2011 г. ще нарасне със 131%, но действителният ръст на мобилния Интернет за периода беше изчислен на 133%. Това, разбира се, налага и поредното коригиране на прогнозите за следващите години.

Според публикуваното наскоро най-ново изследване за глобалния трафик на мобилни данни Cisco Visual Networking Index (VNI) Global Mobile Data Traffic Forecast за 2011 – 2016 г., световния трафик на мобилни данни ще се увеличи 18 пъти през следващите пет години, достигайки 10.8 екзабайта на месец - или 130 екзабайта на година до 2016 г. Това означава, че до „2016 г. 60% от мобилните потребители (около 3 милиарда души в цял свят), ще генерират по повече от един гигабайт (всеки) трафик на мобилни данни на месец.

Очакваното рязко увеличаване на мобилния трафик се дължи от части на прогнозирания ръст в броя на мобилните устройства, свързани в Интернет мрежа, който ще бъде по-голям от броя на хората в света, според мрежовия гигант. За периода 2011-2016 г. Cisco предвижда, че глобалният трафик на данни през мобилни мрежи ще надвиши този през фиксирани мрежи на планетата.

Според VNI доклада, очаква се годишна норма от 130 екзабайта трафик на мобилни данни, което се равнява на 33 милиарда DVD-та, 4,3 квадрилиона MP3 файлове (музика/аудио) или 813 квадрилиона кратки текстови съобщения (SMS). (Един екзабайт представлява единица информация или компютърна памет равна на 1 квинтилион байта).

Cisco mobile Internet forecast 2011-2016

Това увеличение в трафика на мобилни данни представлява средногодишен темп на нарастване (СГТН) от 78% за целия прогнозен период. Само нарастващия размер на трафика, който ще бъде добавен към мобилния Интернет между 2015 и 2016 г., е около три пъти по-голям от предвидения размер за целия мобилен Интернет през 2012 г. Следните няколко тенденции според компанията, ще са в основата на този значителен ръст:

1. Повече поточно съдържание: Предвид потребителските очаквания, които изискват все повече съдържание при поискване или поточно съдържание в сравнение с обикновеното съдържание за изтегляне, мобилният трафик в "облаци" ще се увеличи 28 пъти от 2011 до 2016 г. СГТН от 95%.

2. Повече мобилни връзки: През 2016 г. ще има повече от 10 милиарда мобилни устройства, свързани в Интернет мрежа, включително M2M (машина към машина) модули, което надвишава очаквания брой на световното население по това време от 7.3 милиарда.

3. Подобрени устройства: Мобилните устройства стават все по-мощни и по този начин могат да консумират и генерират повече трафик на данни. Таблетите са отличен пример за тази тенденция, генерирайки нива на трафик, които ще нараснат 62 пъти от 2011 г. до 2016 г. - най-високият темп на растеж от всички категории устройства, проследени в прогнозата. Размерът на трафика на мобилни данни, генериран от таблети, през 2016 г. (1 екзабайт на месец) ще бъде четири пъти по-голям от общия размер на месечния глобален трафик на мобилни данни през 2010 г. (237 петабайта на месец).

4. По-големи скорости на мобилните връзки: Скоростта на връзката на мобилните мрежи е ключов фактор за нарастването на трафика на мобилни данни. По-голямата скорост означава повече потребление и Cisco предвижда, че скоростите на мобилните връзки (включително 2G, 3G и 4G мрежи), ще се увеличат девет пъти от 2011 до 2016 г.

5. Повече мобилно видео: Мобилните потребители искат да извлекат най-доброто от своите устройства и това като цяло означава, че мобилното видео ще представлява 71% от целия трафик на мобилни данни до 2016 г.

Следват още няколко интересни прогнози за влиянието на мобилните устройства върху развитието на Мрежата, за тенденциите в нашия регион и за скоростите на мобилните връзки.

8 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Мобилни комуникации"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Анонимен
11:12, 17 февруари 2012
Така като чета имам чуството, че направо ще се срине цялата система! хе-хе Найстина много голямо развитие, но не мислех чак такъв ръст да скочи.
Няма ли да доведе до огромно натоварване?
1
одобрения: 0
simovski
19:30, 17 февруари 2012
Такава облачна структура ми се струва изключително удобна за формации като Anti-Counterfeiting Trade Agreement(acta).
2
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"71% от мобилния трафик през 2016 г. ще е в “облаците”, прогнозира Cisco"    

абонамент за бюлетина