Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Състоя се анонсът на NVIDIA GeForce GTX 780 Ti

В Мрежата вече изтече толкова много информация за новия графичен флагман на “зелените”, че официалният анонс спокойно може да бъде изпреварен с обобщение на качествата, които би трябвало да спечелят сърцата на геймъри и РС ентусиасти.

07 ноември 2013
17955 прочитания
18 одобрения
2 неодобрения

Дори да има нужда от напомняне, че на 7 ноември някои честват годишнината от повече или по-малко великата Октомврийска революция, геймърите със сигурност не са забравили, че днес трябва да се състои официалният анонс на новия претендент за титлата "най-бърза едночипова графична карта в света", а именно NVIDIA GeForce GTX 780 Ti. Всъщност анонсът се очаква по-скоро вечерта (българско време), когато трябва да падне и ембаргото за голяма част от снимките и данните за картата, но в Мрежата вече изтече толкова много официална и неофициална информация за новия графичен флагман на "зелените", че той спокойно може да бъде изпреварен с обобщение на качествата, които би трябвало да спечелят сърцата на геймъри и РС ентусиасти.

NVIDIA GeForce GTX 780 Ti

Най-важното за въпросната потребителска група вероятно ще е даваното от GeForce GTX 780 Ti обещание за повече производителност от всички досегашни едночипови видеокарти на цена, по-ниска от тази на GeForce GTX Titan. Голяма част от това бързодействие със сигурност се дължи на използвания графичен процесор – най-мощната версия на GPU чиповете Kepler – GK110 – идващ без всякакви ограничения и блокоирани блокове функционанлости. Това означава, че GeForce GTX 780 Ti може да разчита на 2880 броя универсални шейдърни процесори (CUDA) – с 25% повече, отколкото при GeForce GTX 780, и със 7% повече от тези на GeForce GTX Titan. Друго ключово предимство на новата карта е безпрецедентно високата честота на видеопаметта от 7 GHz, благодарение на която пропускателната способност стига 336 GB/s, надхръляйки аналогичната характеристика на всяка друга видеокарта на пазара.

А ето и как изглеждат основните спецификации на NVIDIA GeForce GTX 780 Ti в сравнение с тези на нейния основен конкурент и най-близките предшественици на модела.

NVIDIA GeForce GTX 780 Ti

Стана ясно също, че за новата видеокарта инженерите на NVIDIA са разработили и нов дизайн на печатната платка, като главните промени са в дизайна на захранването. Благодарение на тях GeForce GTX 780 Ti идва и с една нова функция, наречена Power Balancing. По същество въпросната функция позволява на видеокартата автоматично да преразпределя натоварването върху трите източника на електроенергия (6- и 8-иглените конектори и PCI Express слота). По такъв начин се избягват претоварвания и "престои" на захранването и, според NVIDIA, се повишава стабилността при работа на адаптера, а това от своя страна дава и по-висок овърклок потенциал за графичния процесор.

NVIDIA GeForce GTX 780 Ti PCB

Иначе системата за охлаждане на новия графичен флагман е на практика същата като тази на предшествениците му - GeForce GTX 780 и GeForce GTX Titan. Същото е дори приятно светещото в зелено лого на GeForce GTX на горната част на двуслотовия охладител.

NVIDIA GeForce GTX 780 Ti

Въпреки многото известни подробности за GeForce GTX 780 Ti обаче информацията за новата видеокарта все още не може да се нарече изчерпателна, докато не видим независими тестове за производителност. На този етап от NVIDIA твърдят, че нейният нов топ ускорител е с 30% по-бърз от конкурентния Radeon R9 290X, макар и с някои уговорки – проведени на резолюциия 2560×1600 и 1920x1080 тестове и използване на Radeon R9 290X в тих режим. Така или иначе, "зелените" все пак предлагат няколко интересни диаграми.

NVIDIA GeForce GTX 780 Ti noice levels


NVIDIA GeForce GTX 780 Ti power consumption


NVIDIA GeForce GTX 780 Ti game performance

От друга страна, GeForce GTX 780 Ti най-вероятно ще успее да защити претенциите си да бъде най-бърза едночипова карта в света – засега неясно остава просто с какво предимство ще спечели тя тази титла (което не е маловажно предвид разликите с цените на конкуренцията).

Сигурно е обаче, че GeForce GTX 780 Ti ще донесе на собствениците си много добър потенциал за овърклок. Според колеги, които вече са се добрали до тестови образци, увеличаването на GPU честотата над 1 GHz не представлява никакъв проблем дори без увеличение на Power Limit ограничението и захранващото напрежение. Изтеклите в мрежата резултати от първите тестове например показват, че GTX 780 Ti лесно минава изпитанията на FurMark на честота 1019 MHz, като температурата на графичното ядро остава на съвсем приличните 82 градуса при работа на охлаждащия вентилатор на 60% от максималната му скорост.

NVIDIA GeForce GTX 780 Ti overclock

Стабилността при овърклок и работа в реални игрови тестове също се оказва на ниво, ако се съди от резултатите от експериментите на потребител на форума на Chiphell, който е успял да постигне безпроблемно функциониране на ускорителя при GPU честота от 1054 MHz.

NVIDIA GeForce GTX 780 Ti overclock

Това 14-процентно увеличение на честотата на графичното ядро, без промяна на тази на паметта, по принцип може да подобри резултатите в тестовете 3DMark 11 и 3DMark Fire Strike с около 5-8%. Казано иначе, GeForce GTX 780 Ti демонстрира съвсем нелоша мащабируемост при овърклок, а като се има предвид, че повишение на честотата може да се направи и за паметта, то GeForce GTX 780 Ti като нищо може да се окаже овърклокърска находка.

Партньорите на NVIDIA сред производителите на графични карти най-вероятно ще се възползват от тези възможности и съвсем скоро ще предложат свои фабрично овърклокната версии на GeForce GTX 780 Ti, макар че поради малкото време за подготовка първите представители на пазара най-вероятно ще съответстват на референтния модел. Поне така показва наличната до момента информация от компании като ASUS, EVGA, Galaxy, Gigabyte, Inno3D, PNY и Zotac, които вече имат готовност да изстрелят такива еталонни VGA продукти. От споменатите може би единственото изключение ще бъде направено от EVGA, която смята да пусне модел GeForce GTX 780 Ti SuperClocked. За разлика от всички останали свои събратя, въпросната видеокарта ще е с графичен процесор, фабрично клокнат на 980 MHz.

В заключение остана да припомним, че продажбите на всички модификации на GeForce GTX 780 Ti трябва да започнат веднага след днешния официален анонс на видеокартата, чиято препоръчителна крайна цена, според официалната информация от NVIDIA, e $699 – с $200 повече от тази на GeForce GTX 780. 

18 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Видеокарти"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Състоя се анонсът на NVIDIA GeForce GTX 780 Ti"    

абонамент за бюлетина