Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Popcorn Time открива нова ера в BitTorrent видео обмена

Open-source проектът Popcorn Time все още е в процес на разработка, но вече е “толкова добър във видео пиратството, че чак плаши”, според някои онлайн източници.

13 март 2014
10557 прочитания
29 одобрения
0 неодобрения

Дебатът за т.нар. "пиратство" в Мрежата едва ли ще затихне скоро, но е факт, че авторите на съдържание могат да го продават успешно и без да се притесняват от нарушения на авторските им права - онлайн услугите с печеливши бизнес модели като iTunes, Netflix, Amazon и Hulu са само някои от доказателствата за това. Всички те демонстрират печелившата формула, която е съвсем проста – достатъчно е на потребителите да се предостави по-удобен и прост начин за потребление на съдържанието. Обраната страна на медала е, че тази формула може да се използва и от онези, които предпочитат да консумират съдържанието безплатно.

Съвсем пресен пример за това е програмата Popcorn Time, която по думите на онлайн изданието Time e "толкова добрa във видео пиратството, че чак плаши". специализираният ресурс TorrentFreak пък нарича въпросния продукт "видео услуга Netflix за пирати". За разлика от Netflix обаче, Popcorn Time е абсолютно безплатна и работи в цял свят.

Popcorn Time

"Пиратските" определения и нарицателни не променят същността на продукта Popcorn Time, който е просто нова open-source програма за файлообмен чрез протокола BitTorrent. Всъщност проектът все още е в етап на разработка – бета версията на софтуера е достъпна само от няколко дни насам, но затова пък във версии за най-популярните към днешна дата десктоп ОС платформи" Linux, Windows 7 и по-нови, а също и за OS X 10.7 и по-нови.

Popcorn Time определено заслужава внимание, тъй като олицетворява следващ етап в еволюцията на този тип софтуер. Повечето днешни BitTorrent-клиенти позволяват определен файл да се консумира (т.е. гледа или слуша) едва след пълното му сваляне на локалния компютър. Разработчиците на Popcorn Time обаче са реализирали в програмата си възможност за мигновено възпроизвеждане на видео съдържанието. Нещо повече – те са създали и общ каталог за филми, съставен на базата на индексации от популярни BitTorrent-ресурси. По такъв начин се е получил един изключително удобен и бърз инструмент за гледане на филми, които могат да се намерят в съществуващите BitTorrent-мрежи.

Popcorn Time

С други думи, с Popcorn Time филм може да се гледа и преди да е свалил файла му, а по време на гледането потребителят става пълноценен участник в съответната BitTorrent мрежа и участва в "раздаването" на конкретния файл за други потребители. След като гледането приключи, сваленият видео файл се съхранява в папка с временни такива и се споделя до момента на презареждане с друг файл. Разбира се, поддържат се и субтитри (сваляни чрез ресурса OpenSubtitles), а в интерфейса на програмата филмите от каталога се изобразяват под формата на обложки с бележки, формирани на основата на метаданни от услугата TheMovieDB.

В разработката на дебютиралия в мрежата GitHub проект Popcorn Time, който е написан на JavaScript, към момента участват над 70 доброволци. Като се има предвид основната функция на програмата, Холивуд едва ли ще се разподскача от щастие при появата на въпросната програма. От друга страна, водещият разработчик на проекта, Себастиян от Аржентина, не очаква юридически претенции.

"Ние не качваме никакво съдържание и никой от разработчиците не печели пари от проекта. Тук няма реклами, няма премиум акаунти, няма платен абонамент или каквото и да било друго. Това е просто експеримент с цел обучение и съвместна работа", разказва той.

Според TorrentFreak, повечето разработчици, които вземат активно участие в развитието на проекта, са големи почитатели на киноизкуството и имат платени акаунти в Netflix. Според самият Себастиан най-ярките впечатления от всеки филм могат да се получат единствено в кино салона. Целта на разработчиците на Popcorn Time обаче е друга – да дадат на всички лесен достъп до произведенията на "седмото изкуство".

"Не можем да се примирим с това, че потребителите нямат възможност да гледат някои филми в домашни условия. Popcorn Time е експеримент, който нагледно доказва, че с помощта на BitTorrent животът на обикновения потребител може да се подобри", добавя той.

Казано иначе, създателите на Popcorn Time трудно могат да се определят като "пирати". Въпреки очевидно алтруистичните им цели обаче, т.нар. "правопритежатели" вече правят някои опити да спънат проекта – преди броени часове по молба на един от тях програмата Popcorn Time е премахната от файлообменната мрежа Mega, чрез която се разпространяваше нейната бета-версия. Това обаче едва ли ще попречи особено на разпространението на софтуера. 

29 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Полезни програми"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Popcorn Time открива нова ера в BitTorrent видео обмена"    

абонамент за бюлетина