Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google

Нов интерфейс, подобрена производителност, по-голяма автономност и поддръжка на DirectX 11 графика са само някои от подобренията, които ще предложи следващата версия на Android.

26 юни 2014
9463 прочитания
32 одобрения
1 неодобрение

Както се очакваше, по време на своята фирмена конференция за разработчици Google I/O 2014 интернет гигантът даде първи подробности за следващата версия на своята операционна система Android, наречена Android L. В тази версия компанията е реализирала редица промени, които касаят както интерфейса, така и функционалността и производителността на операционната система.

Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google

Всъщност Google нарича предстоящата версия „най-голямото представяне в историята на Android“ и вероятно има основания за това, тъй като това наистина е първото голямо издание на Android за последните години, което обещав аизцяло да промени възприемането на платформата. А ето и какви са основните промени, според представителите на Google

Интерфейс и уведомления

В основата на Android L е залегнала съвсем нова дизайнерска философия, наречена Material Design. Според Google, тя се отличава с голямо внимание към използваните шрифтове, с взаимодействие на разнообразни елементи на интерфейса и с разнообразие от цветове. Има и нов визуален трик, наречен „материал“, който добавя сянка към бутоните и осигурява лек 3D ефект.

Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google

Сред интерфейсите промени Google отбелязва и нова система за оповестяване, която трябва да опрости работата с уведомленията. Към днешна дата смартфоните генерират много такива и затова е лесно да се пропусне важна информация. За да не се случва подобно нещо, новият Android L ще извежда списък с уведомления директно на екрана за блокиране. Освен това pop-up уведомленията в новата ОС ще се появяват в горната част на екрана и ще могат лесно да се отклоняват, без това да пречи на работата с текущото приложение. Потребителите ще могат също така да поставят „много важни“ съобщения над по-маловажни приложения като игри например.

Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google

Сигурност

Потребител с новата ОС няма да бъде принуждаван всеки път да въвежда PIN или парола, когато вземе телефона си. Софтуерът ще позволява на потребителите да настройват сигурни места (например у дома), където автентфикация няма да се изисква.

Телефонът ще определи къде е чрез наличието на сигнали Wi-Fi или Bluetooth, например ако апаратът е в обхвата на домашната Wi-Fi мрежа, той няма да иска парола от потребителя. Това премахва необходимостта от повторно въвеждане на парола, когато е ясно, че потребителят контролира напълно телефона си.

Chrome и сърфиране

Броят на потребителите на мобилен интернет расте постоянно и затова в Android L Google ще направи някои промени в работата на браузъра Chrome и системата за търсене, така че да улесни мобилното сърфиране. В новата ОС например отворените табове в Chrome ще се изобразяват в менюто за многозадачност заедно с отворените приложения.

Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google

Освен това, Google ще даде възможност за стартирате на всички приложения от уеб връзки. В момента Google позволява на някои приложения автоматично да бъдат пускани, когато потребителят кликне върху някой линк, но новият софтуер разширява това и обхваща всички приложения. Ако компания например показва връзка към ресторант, то след кликване върху нея ще се отваря приложението OpenTable, за да може потребителят да направи резервация.

Производителност

В Android L компанията се отказва напълно от виртуалната машина Dalvik и преминава към нова среда за изпълнение на приложенията, наречена ART. Според Google този ход ще увеличи производителността при работа с приложения в Android приблизително 5 пъти.

Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google

Важно предимство на платформата ART е и “по-умната” работа с оперативната памет и поддръжката на 64-битова архитектура.

Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google

Графична обработка

Google обещава да реализира в Android L графична поддръжка на ниво DirectX 11. За целта компанията разработва решение, наречено Android Extension Pack, и дори твърди, че е подписала партньорско споразумение с Qualcomm, NVIDIA и Imagination Technologies за поддръжката му.

Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google

За да демонстрира новата си разработка Google показа как работи Unreal Engine 4 на таблет, базиран на NVIDIA платформа, и обеща, че под Android L игрите ще се визуализират по същия начин както на РС системите.

Автономност

След като в последните няколко версии на Android Google оптимизира начина на използване на паметта, сега компанията отделя внимание и на акумулатора с разработка, която във фирмата наричат Project Volta.

За да подобри времето за автономна работа на мобилните устройства, Google като начало залага на точното измерване на енергопотреблението. В резултат на това се появява инструмент с името Battery Historian, който позволява на разработчиците да следят детайлно колко енергия харчат техните приложения. Освен това нов програмен интерфейс (API) ще се грижи фоновите приложения да се обръщат по-рядко към мрежата, така че да се намали консумацията на радио модулите.

Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google

Разбира се, в потребителската версия на Android L ще има и специален режим за икономич на енергия. Той ще може да се активира чрез настройките или ще се включва автоматично при падане на заряда на батерията до определен минимум. В този режим ще се изключват част от радио модулите и ще се “гасят” ненужните фонови процеси.

Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google

Google не обяви име на бъдещата си мобилна операционна система, но обеща да разкрие повече подробности за нея малко преди нейния официален дебют, насрочен за тази есен – някъде около излизането и на Apple iOS 8. До края на годината на пазара трябва да излязат и редица смартфони и таблети с Android L.

32 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Android L носи съществени промени в мобилната ОС на Google"    

абонамент за бюлетина