Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

AMD обяви мащабно драйверно обновление - Catalyst Omega

Новият пакет видео драйвери AMD Catalyst Omega не само увеличава производителността на GPU чиповете с 19 % и тази на APU процесорите с до 29 %, но носи и повече от нови функции, сред които редица полезни мултимедийни и игрови възможности, подобрения и оптимизации.

09 декември 2014
7431 прочитания
21 одобрения
0 неодобрения

По принцип разработчиците на AMD и NVIDIA пускат драйверни актуализации за видеокартите за видеокартите си на всеки няколко месеца, но има и издания, които излизат много по-рядко, но затова пък обещават драстични подобрения в производителността при игри и обработка на мултимедийно съдържание. Именно такъв драйвер представи днес компанията AMD.

AMD Catalyst Omega

Той се нарича AMD Catalyst Omega и целта му е не само да повиши графичната производителност на GPU и APU чиповете на компанията, но и да донесе редица нови функции, да увеличи софтуерното качество и да подготви почвата за бъдещи нововъведения. Във всеки случай, с новия Catalyst Omega компанията обещава да осигури над 20 нови функции, редица оптимизации и подобрения сред които увеличение на GPU производителността до 19% (толкова е поне за Radeon R9 290X при игра на Bioshock Infinite), и повишение на бързодействието с до 29% при APU % (7850K APU в Batman Arkham Origins).

Прочетете още: Новият висок клас графични карти - по-достъпен от всякога

Една от новите технологии, поддържани в драйвера Catalyst Omega например е т.нар. Virtual Super Resolution (VSR), която е една от формите на Antialiasing. Въпросната функция позволява рендиране на изображенията във високи резолюции, които след това се намаляват до тези на екрана.

AMD Catalyst Omega VSR

Сред предимствата на Virtual Super Resolution е изключително качественото пресъздаване на гористите местности, както и липсата на размиване при свеждане на образа до дадена естествена резолюция на екрана. Подобна технология, наречена Dynamic Super Resolution се използва във видео драйверите на NVIDIA от септември насам.

Може би главното нововъведение в новата версия на драйверния пакет Catalyst обаче е поддръжката на технологията FreeSync. Това практически е аналог на G-Sync решението на NVIDIA, което елиминира хоризонталните накъсвания в изображението при изключването на вертикалната синхронизация в игрите.

AMD Catalyst Omega FreeSync

Предимства и на двете технологии е именно това, че те дават възможност за безпроблемно изключване на вертикалната синхронизация, като запазват целостта на изображението. Така G-Sync и FreeSync дават възможност за съществено увеличение на количеството кадри в секунда (FPS) при игрите.

Но докато G-Sync има ограничението да изисква използването на специални монитори, които поддържат технологията, AMD FreeSync е съставна част от DisplayPort и позволява опцията за изключване на вертикалната синхронизация да се използва на всеки монитор, който има такъв интерфейс.

AMD Catalyst Omega GPU optimizations

Сред другите нововъведения в Catalyst Omega са поддръжката за OpenCL 2.0, за CodeXL 1.6, OGL ES3.0, Color Gamut Remap, Linux Distro Specific Packaging, конфигуриращи се сесии UVD, алгоритми за подобряване на картината при гледане на филми и редица други.

AMD Catalyst Omega efficiency

Интересно изглежда и обещанието на AMD за общо повишаване на производителността (независимо от игрите) при използване на новия драйверен пакет. Според компанията, може да се очаква, че инсталирането на Catalyst Omega ще направи компютъра с до 15% по-бърз в сравнение с използването на предишната версия на Catalyst.

Но всъщност това вече може да се провери, тъй като новият драйвер Catalyst Omega вече е достъпен за сваляне във версии Windows и Linux.за от секцията за поддръжка в сайта на AMD. Там им също и още информация за нововъведенията в него, а доста такава може да се научи и от YouTube, където компанията е качила няколко видео клипа, посветени изцяло на Catalyst Omega. Ето уводния от тях.

21 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Полезни програми"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Sem
14:29, 09 декември 2014
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"AMD обяви мащабно драйверно обновление - Catalyst Omega"    

абонамент за бюлетина