Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

ASRock Q2900-ITX – интересно mini ITX дъно с Pеntium процесор

Дънната платка ASRock Q2900-ITX с вградения на нея SoC Intel Pentium J2900 е удобна за изграждане на HTPC системи за забавление вкъщи, NAS устройства и не особено претенциозни компактни настолни PC системи.

31 март 2015
9779 прочитания
8 одобрения
1 неодобрение

Ревю: Денислав Славчев

SoC (System оn а Chip) чиповете станаха популярни с появата на многобройните преносими устройства, като таблети, телефони и пр.  Силната конкуренция между производителите за намаляване на себестойността на компютърните платформи доведе до увеличаване на степента на интеграция, в следствие на което се появиха SoC решенията. По същество те са напълно завършени системи, които интегрират в себе си централни и графични процесорни ядра, както и всички интерфейси, необходими за комуникация така че практически в един чип се намира цялата компютърна система, който се запоява на "дънната платка".  В PC света обаче не всички вървят по този път. Например AMD в тяхната платформа Kabini са предвидили възможност за стандартен монтаж на CPU - поставяне в процесорно гнездо  (AM1) -,на няколко модела процесори, което e по-гъвкаво макар и по-скъпо. Intel са отишли  в друга посока, като предлагат на производителите готови решения със запоени на тях SoC чипове, което намалява себестойността, но пък от друга страна няма никаква възможност за ъпгрейд. 
Основните преимущества на съвременните SoC платформи
са намалените себестойност, консумация на електроенергия, топлоотделяне и размери. Добрата новина е, че тяхната производителност е не само достатъчна за изграждане на секретарско офис PC, но и на  малки NAS, FTP сървъри, както и HTPC, които намират широко приложение понастоящем. Лидерът по производителност в този сегмент е четириядреното APU решение AMD Athlon 5350 (Jaguar) с цокъл AM1, което работи на тактова честота 2,05GHz и притежава интегрирано GPU с 128 GCN процесора. С основният си конкурент  - четириядреният Intel Celeron J1900 (Bail Trail)- двете платформи са доста изравнение, като всяка една си има определени предимства и недостатъци. 
След това малко дълго, но необходимо въведение, стигаме и до повода за него: От ASRock предлагат mini ITX дъна платка с Intel Pеntium J2900, което е доста интересно решение, предвид това дали ще успява да се пребори с AMD Athlon 5350.  
Дънната платка Asrock Q2900-ITX с монтиран на нея SoC процесор Intel Pentium J2900 има и доста добра цена от около 230 лв. (по настоящия курс на долара). По същество, Pentium J2900 не се различава особено много като характеристики, спрямо Celeron J1900. И двата SoC процесора са четириядрени без поддръжка на Hyper Threading и споделят едно и също GPU, като основната разлика е в тактовите честоти, в полза на Pentium, което се отразява положително на изчислителните му способности.
ASRock Q2900-ITX в близък план
ASRock Q2900-ITX с вградения на нея SoC Intel Pentium J2900 е с мини ITX формат и пасивно охлаждане. Това я прави изключително удобна за изграждане на HTPC системи за забавление вкъщи, NAS устройства и не особено претенциозни настолни PC системи. 
На дънната платка има налични единичен PCIe 2.0 порт, mini-PCIe порт и три графични изхода - VGA, DVI и HDMI.  За съхранение са осигурени 2 броя портове SATA 3 Gb/s, които се управляват от процесора J2900, както и още два SATA 6 Gb/s порта, които се управляват от външен контролер - ASMedia ASM1061.
Платката разполага и с два слота за DDR3L памет (SO DIMM). Според спецификациите на Intel, максималният поддържам размер на паметта е 8GB, но в спецификациите на Asrock виждаме, че той е 16GB, тоест може да се поставят два 8 GB DDR3L SO DIMM модула памет. 
ASRock Q2900-ITX разполага с гигабитов LAN контролер Realtek RTL8111GR и 7.1-канална аудио подсистема, използваща кодек чипа  Realtek ALC892.  Платката разполага и с общо осем USB порта, като половината от тях са USB 3.0 (два предни и два задни), а останалите четири са USB 2.0 (два предни и два задни). Двойката предни USB 3.0 портове са свързани към външен чип-контролер ASMedia ASM1074.  Също така на платката има изведени терминали за свързване на сериен COM порт и паралелен LPT порт. За бюджетна платка, Asrock Q2900-ITX е много добре екипирана (въпреки наличието на някои напълно безполезни, древни интерфейси), като добавянето на безжичен модул е лесно и евтино с наличието на mini-PCIe порт.
 
Тестов стенд и тестова постановка
За  да проверим способностите на Asrock Q2900-ITX и да ги сравним с тези на конкуренцията (AMD APU), използвахме два тестови стенда. Разликата между тях беше единствено в платформата (дънна платка + процесор), като останалият хардуер беше еднакъв за двете.
Тестов хардуер:
APU система - AMD Athlon 5350 + ASRock AM1B-ITX + 4GB (2x2GB) DDR3-1600
SoC система - ASRock Q2900-ITX + 4GB (2x2GB) DDR3L-1600 (SO DIMM)
Storage - 240 GB Intel 530 series SSD
PSU - 600W Cooler Master Silent Pro M2

РезултатиЗаключение
Безспорно Asrock Q2900-ITX е една доста интересна мини ITX платка, която освен това е и достъпна на нашия пазар. Въпросът обаче е доколко тя оправдава инвестицията в себе си. Както се вижда от тестовете, Intel J2900 платформата e почти на „кантар“ с конкурентната на AMD, като общо взето има известен превес в изчисленията. Това е съвсем очаквано, но, от друга страна, губи сериозно в графичната подсистема, което също е очаквано. Моите лични предпочитания са за AMD решението, независимо че то има малко по-висока консумация и не е с пасивно охлаждане (на това разбира се има адекватно решение). За сметка на това графичната подсистема е по-добра, макар и изобщо да не може да става и дума за 3D -  резултатите от 3D Mark показват, че и двете графични подсистеми са непригодни за него. Ползата от по-добрата графика обаче най-много си проличава при инсталиран Windows 8.1 и включен Aero интерфейс, където графичната подсистема на AMD се справя по-добре и има поведение на пълноценна настолна система, докато с платформата на Intel липсва плавност.
Цената на Asrock Q2900-ITX е с около 35% по-висока от тази на аналогичния модел, снабден със Celeron J1900 процесор, а реално разликата в производителността между тях едва ли в някои редки случаи би достигнала и 10%, което при всички положения прави втората, значително по-изгодна оферта. Наистина от ASRock са дали всичко възможно от себе си да намалят себестойността на продукта, но не трябва да забравяме, че те не произвеждат SoC чиповете, монтирани на техните платки и не определят тяхната цена. Наистина в този най-нисък сегмент, на Intel ще им е много трудно да се противопоставят на решенията на AMD, ако не си преразгледат ценовата си политика. 

8 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"ASRock Q2900-ITX – интересно mini ITX дъно с Pеntium процесор"    

абонамент за бюлетина