Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Полезни и удобни файлови мениджъри за Android – селекция 2015

В светлината на прожекторите на настоящия обзор попадат файловите мениджъри ES File Explorer, FX File Explorer, ASTRO File Manager, Total Commander, X-plore File Manager и Solid Explorer. Вижте кой се справя най-добре със задачите си.

22 април 2015
15787 прочитания
11 одобрения
1 неодобрение
Страница 1 от 2

За потребителите на мобилни устройства противопоставянето на Android и iOS е почти като спора “Левски или ЦСКА” за родните футболни запалянковци – точно толкова обичайно, все така нерешимо и почти толкова безсмислено упражнение. Въпреки това споровете по тази тема  продължават и досега с един или друг акцент. В очите на болшинството потребители обаче Android има едно (почти) безспорно предимство пред iOS – достъпът до файловата система. В това отношение Android наистина е по-близка до познатите настолни операционни системи, отколкото до своя мобилен конкурент. Но достъпът до файловата система със сигурност означава и още едно нещо – нужен е добър файлов мениджър.

Полезни и удобни файлови мениджъри за Android – селекция 2015

За този тип приложения сме писали неведнъж на хартиените и уеб страници на PC World, но като че отдавна не сме обръщали специално внимание на техните мобилни превъплъщения, идващи под формата на съответните мобилни приложения. В следващите редове ще поправим този пропуск, като обърнем внимание на някои от най-удобните и функционални (по наше мнение) файлови мениджъри за Android.

Прочетете още: Джобно кино: Най-добрите видеoплeйъри за Android и iOS

Ø       ES File Explorer

ES File Explorer е може би най-популярният инструмент от този тип (с над 50 млн. сваляния и над 1,44 млн. оценки в Google Play). В това няма и нищо изненадващо при положение, че приложението се отличава с удобен интерфейс, приятен външен вид и функционалност, способна да покрив нуждите на всеки потребител на Android-устройство.

ES File Explorer

Файловият мениджър ES File Explorer може да копира, премества и изтрива файлове, да “разопакова” архиви, да показва миниатюри на изображенията, да възпроизвежда музика и видео, да редактира текстови файлове, да инсталира apk-файлове, да работи както с локални, така и с мрежови файлове и папки – по FTP и Samba. Потребителите дори имат възможност за дистанционен достъп до мобилното устройство през своята РС система (за целта трябва да се включи съответния режим в приложението и на РС-то, като в произволен FTP-клиент се въведе предложеният адрес).

ES File Explorer

Освен това ES File Explorer може да работи с облачни услуги – поддържат се Dropbox, Box, OneDrive, GDrive, SugarSync и др. От допълнителните инструменти доста полезен сигурно ще са даунлоуд мениджърът, таск мениджърът и “телефонният ускорител” (който се инсталира допълнително) и анализаторът на вътрешната памет. За устройствата с root-достъп има и модул Root Explorer, който дава достъп до абсолютно всички файлове и папки на мобилната ОС – без изключение. Поддържат се също възможности за промяна на “скиновете” (допълнителните такива също се свалят отделно), както и различни начини на представяне на папките (големи, малки, списък, пиктограми и т.н.).

И не на последно място – приложението ES File Explorer е напълно безплатно и не показва реклами. Какво повече му трябва на човек? Е, ние сме длъжни да представим и алтернативи, още повече, че смислени такива в Android екосистемата изобщо не липсват.

Ø       FX File Explorer 

По подразбиране FX File Explorer  е еднопанелен файлов мениджър, втори панел в който все пак се създава доста лесно – с прост “суайп” на “шапката” на приложението надолу.  По този начин потребителят може да отвори произволен брой прозорци и да превключва между тях с помощта на меню, извиквано със суайп откъм левия край на екрана. Тук също се предлагат различни способи за представяне на папките, а изображенията и видео файловете се показват с миниатюри, като картинките се отварят в собствена програма за преглед, а видеото – в системния плейър. FX File Explorer умее да работи с различни архиви (Zip, Tar, 7Zip), като предлага удобно разархивиране на няколко файла с помощта на суайп жестове. Разбира се, поддържат се и всички привични операции като копиране, изтриване и пр. Външният вид на приложението може да се променя посредством цял набор различни теми, оформени в разнообразни стилове – има и Material Design, и Holo, и всякакви цветови варианти.

FX File Explorer

За FX File Explorer са достъпни още две полезни добавки - FX Plus, която дава поддръжка на мрежи, управление на медийно съдържание и достъп до облачни услуги (тя е платена, със 7-дневен пробен период), и FX Root, предназначена за устройства с root-достъп и позволяваща работа със системните файлове.

FX File Explorer

Като цяло това приложение оставя доста приятно впечатление, макар че то донякъде се съсипва от липсата на мрежова поддръжка в безплатната версия.


Ø       ASTRO File Manager 

Това е още един популярен файлов мениджър, който се смята за основен конкурент на ES File Explorer – поне ако се съди от сходния брой сваляния и оценки на потребители.

ASTRO File Manager

Тук освен до локалните папки има достъп и до мрежови такива, като се поддържат и онлайн услуги от облака - Box, Google Drive, Dropbox, Facebook и OneDrive. В ASTRO File Manager доста полезна е способността за филтриране на съдържанието по тип – музика, снимки, видео-, документи, потребителски файлове. Изображенията се отварят в градена програма за преглед, а музиката и видеото – в инсталираните в системата по подразбиране плейъри за съответния тип съдържание, тъй като ASTRO няма собствени такива. Този файлов мениджър може също да отваря архиви, да копира и трие файлове, да стартира apk инсталации.

Някои потребители се оплакват, че неотдавнашният редизайн на мобилното приложение на единния страничен панел с всички функции е направила интерфейса му по-неудобен, но тук може би немалка роля играят и личните предпочитания, така че този “минус” е спорен.

ASTRO File Manager

В комплекта на ASTRO File Manager влизат няколко допълнителни инструмента – мениджър за инсталираните приложения, task мениджър и информационен панел за вградената памет със сортиране на папките по размер или брой файлове в тях.

Приложението е безплатно, но показва рекламен банер. Последният може да се махне със закупуването на ключ за Pro-версията. Тя обаче не дава никаква допълнителна функционалност – просто изключва рекламата.

Продължава на следващата страница

11 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Полезни програми"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Анонимен
22:06, 04 май 2015
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Полезни и удобни файлови мениджъри за Android – селекция 2015"    

абонамент за бюлетина