Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

На помощ с YouReview: Най-добрите безплатни видео редактори

Ако обичате да правите и монтирате видео, а възможностите на Windows Movie Maker ви се виждат недостатъчни, можете да прегледате още някои безплатни предложения. Тук ви представяме първата част на обзорния материал, в която ще ви запознаем с някои добри самостоятелни приложения. В следващата ще прегледаме онлайн видео редакторите.

15 май 2015
34837 прочитания
37 одобрения
1 неодобрение

Само седмица остава да края на първия етап от втория сезон на нашия видео конкурс YouReview и сигурно някои от вас вече са изпратили своите материали. Вероятно има и такива, които ги подготвят тепърва, а със сигурност има и трети, които още се чудят дали да участват и ако да, какъв софтуер, да изберат, за да обработят по възможно най-добрия начин заснетото. Или може би просто се канят да направят първите стъпки във видео обработката, по възможност без да им се налага да ограбват банка.

Защото когато става въпрос за сложни и ресурсоемки приложения като редактори на триизмерни графични изображения, нелинейни видео-редактори, мултимедийни конвертори и прочее, сдобиването с подходящ софтуер “за без пари” може да се окаже проблем. Любителите на видео монтажа и професионалистите, чиято работа е пряко свързана с обработка на цифрово видео, със сигурност знаят добре колко трудно е да се намери добър и евтин инструмент от този тип. Всъщност цените на добрите софтуерни приспособления за редактиране на видео се измерват в стотици долари, а техните безплатни алтернативи не са никак много. Въпреки това, в Мрежата все пак могат да се намерят поне три интересни и функционални приложения и още няколко онлайн базирани услуги, които могат да минат за “видео редактори”. Ще започнем с първата категория, тъй като я смятаме за по-важна. Когато прочетете докрай и втората част на материала, ще разберете защо.

Най-добрите безплатни видео редактори

Прочетете още: Видеомонтаж на компютъра – съвети за новаци


Част I: Самостоятелни приложения за редактиране на видео. 

Lightworks 12

В сравнение с повечето други безплатни инструменти за видеомонтаж от гледна точка на възможностите за редактиране Lightworks определено изпъква.  Въпреки това този софтуер съвсем не може да мине за идеален, особено като се има предвид, че безплатната версия на видео редактора има куп досадни ограничения както по отношение на експортираните файлови формати, така и в резолюцията на обработваното видео.

Освен това въпросният инструмент оставя двойствени впечатление. От една страна, Lightworks наистина е едно от най-мощните безплатни приложения за работа с видео и един от редките случаи, в който безплатен видео редактор поддържа многопотоково редактиране. От друга страна, програмата е доста трудна за изучаване и овладяване. Всъщност Lightworks има толкова необичаен интерфейс, че “разконспирирането” му си е истинско приключение - дори обучителното видео в официалния сайт на инструмента не прави нещата много по-ясни.

Lightworks

Просто Lightworks си има своя собствена логика на работа, която, поне за нас, е доста неразбираема. Редът на разместване на видео фрагментите, управлението на клиповете и дори прости операции като “рязане” и “слепване” в Lightworks се изпълняват по особен начин. Да, с времето някои неща като че започват да изглеждат по-удобни в сравнение с по-традиционните интерфейси, но хората, които успяват да достигнат до този извод едва ли са много предвид търпението, което се изисква за работа с програмата.

Енигматичната и нелогична система на управлението в този софтуер обаче си има своето обяснение. Работата е там, че в известен смисъл Lightworks е самостоятелен стандарт в областта на видео редактирането. Най-първата версия на въпросния редактор е пусната още в далечната 1989 г., когато видеомонтажът с помощта на компютър все още сме смята за истинско чудо. През годините проектът е бил собственост на най-различни компании и минава през всякакви ръце докато накрая, през 2009 г. попада на фирмата EditShare. За видео редакторът това е знаменателно събитие, защото само година по-късно Lightworks става програма с отворен код.

Lightworks video editor

Понастоящем Lightworks е крос-платформено приложение, което работи под Linux, MacOS и Microsoft Windows, а с негова помощ са монтирани редица популярни филми като “Батман Завинаги”, “Центурион”, “Авиатор”, “Нотинг Хил” и др.

Сред особеностите на Lightworks споменаване заслужава удобната опция за създаване на резервно копие на обработвания проект. Обикновено преносът на монтирания филм на друг компютър е съпроводен с  проблеми при копирането на всички въвлечени в процеса мултимедийни файлове, но в Lightworks всичко става много просто – само една команда от менюто е достатъчна за копирането на всички файлове в обща папка. Освен това Lightworks включва и множество професионални средства за редактиране на видео, каквито едва ли ще видите в друга безплатна програма от този тип. Такива са например вектороскопът за контрол на аудиото, възможностите за работа с маски, достъпът до профили за цветова корекция и други, включително поддръжка на 3D видео.

VSDC Free Video Editor 3.0 

Един интересен безплатен инструмент, който дава повече, октолкото може да се очаква на пръв поглед. За разлика от огромното количество псевдо-безплатни приложения за редактиране на видео VSDC Free Video Editor действително не поставя ограничения и няма да ви тормози с призиви да си купите лиценз, активиращ всички опции.

Въпреки тази приятна “безплатност”, добре е да се внимава при инсталацията на VSDC, която на определени етапи може да зареди компютъра ви с излишен софтуер. Затова е най-добре да изберете опцията Custom Install и да изключите инсталациите на разни бразуърни допълнения и прочее приложения, които нямат отношение към обработката на видео.

VSDC Free Video Editor

При по-внимателно разглеждане VSDC Free Video Editor се оказва доста интересно приложение. Разположението на елементите на интерфейса, средствата за редактиране и особения ред на работа с видеоматериалите навеждат на мисълта, че въпросната програма е разработвана, без да се гледа от съществуващия софтуер в тази област. Но пък от третата си версия насам (която излезе съвсем наскоро – през март 2015 г.) VSDC Free Video Editor може да се смята за пълноценен нелинеен видео редактор. Това означава, че всеки обект за редактиране може да се намира на произволно място в сцената и да е с произволни размери, а позицията и формата на обекта могат да се променят във времето.

Инструментариумът на VSDC Free Video Editor не е особено голям, но пък не може да мине и за оскъден. Във всеки случай осигурените инструменти са достатъчно разнородни и са достатъчни за изпълнението на повечето обичайни задачи при видеомонтаж. Операции като многопотоково редактиране и конвертиране на видео в други формати също не са проблем – програмата върши и двете бързо и качествено. Скоростта при обработката на файлове е висока, макар че приложението не оползотворява целия потенциал на РС хардуера, тъй като е 32-битово. Има и удобен “помощник” в лицето на създател на слайд-шоута, който опростява компилацията на видео микса, а по брой на достъпни видео филтри VSDC Free Video Editor може да се сравнява с графичен редактор от среден клас. Има възможност за анимиране на статични изображения, функция за добавяне на текст, може да се контролира и прозрачността на слоевете. Програмата е и с относително ниски системни изисквания, което със сигурност ще допадна на онези от вас, които търсят нещо “леко” за обработка на видео.

VSDC Free Video Editor

За съжаление не всичко е розово. Докато проучвахме тази програма, забелязахме три съществени недостатъка. На първо място, във видео редактора не работи инструмента за зареждане на онлайн видео от YouTube. Втори такъв недостатък са периодичните грешки, които “забиват” приложението и се налага гасенето му през Task Manager конзолата. Като трети минус поставяме твърде обособения интерфейс, използващ собствена и доволно странна терминология, която може и да е оригинална, но понякога обърква. Непривичните обозначения не са кой знае колко голям проблем, но отнемат известно време за свикване.

Shotcut 15 

Също като Lightworks, Shotcut е кросплатформено приложение с отворен код, което поддържа Windows, OS X и Linux. За разлика от по-именития си “братовчед” обаче, безплатният Shotcut няма никакви ограничения.

Освен това Shotcut има редица отличителни черти, които го правят да изпъква на фона на останалите безплатни приложения за обработка на видео. Тази програма например може да се похвали с възможности за съхраняване на историята на потребителските действия, благодарение на което човек лесно може да се върне на всеки етап от редактирането на проекта  (аналогично на начина, реализиран в Adobe Photoshop). Казано накратко, Shotcut е не просто поредната  алтернатива в стил Windows Movie Maker, а опит най-накрая да бъде направен наистина удобен безплатен инструмент за различни по големина проекти.

Shotcut video editor

Този редактор очевидно е правен с мисъл за бъдещето, а някои отделни негови функции оставят впечатлението, че на базата на Shotcut може би по-нататък ще бъде направен и добър професионален продукт. Интерфейсът на приложението е удобен и лесен за настройка, съставен от отделни док-панели с инструменти. Предвидена е поддръжка на многопътечково редактиране, има няколко алгоритъма за деинтерлейсинг, а в опциите може да се намери дори поддръжка на РС конфигурации с няколко монитора. Филтрите обаче, незнайно защо, се прилагат на цялата пътечка и не успяхме да намерим начин за прилагане на ефект на определен фрагмент.

Иначе видео редакторът поддържа много графични формати включително BMP, GIF, JPEG, PNG, SVG, TGA и TIFF, като умее да работи и с последователност от кадри. Благодарение на набора от Ffmpeg библиотеки програмата се справя с практически всеки видео формат, а списъкът с включени кодеци дори не се побира на един екран. За настройка на оттенъците може да се използва тройна система за корекция на цвета с помощта на кръгови палитри, както и различни филтри, баланс на бялото и др. На видеото също така може да се добавя текст – както стандартен, така и обемен.

Shotcut video editor

Въпреки всичко това обаче, безплатният Shotcut надали ще стане “убиец” на скъпите професионални видео редактори – поне не и в близко време. Защото добре направеният и удобен интерфейс е само част от рецептата. Освен това програмата трябва да работи стабилно, а това, поне на този етап, не може да се каже за Shotcut. Приложението страда от периодични “зависвания” или аварийно приключва започнатите операции, а опцията за GPU поддръжка си остава експериментална. При тази нестабилна работа програмата не се грижи особено и за съхраняването на текущото състояние на проекта, затова, ако решите да се пробвате с Shotcut, задължително записвайте след всяко действие. Но все пак става въпрос за сравнително млад продукт, така че може би някои недоглеждания може би могат да му бъдат простени.

Да обобщим

Както споменахме в началото, за конкуренция между безплатните видео редактори трудно може да се говори. Като цяло тук става въпрос за приложения, обслужващи сравнително малък набор задачи, които обикновено са лишени от поддръжка за многопътечкова обработка на материалите и са предназначени главно за “обрязване” и слепване на заснетото видео, евентуално с опции за конвертиране от един формат в друг. Но пък създаването на добър многофункционален видео редактор е доста сложна задача, с която са склонни да се заемат само най-големите ентусиасти. А такива не се намират под път и над път.

С това може да се оправдае и фактът, че всяка от разгледаните до тук програми си има своите недостатъци. Редно е все пак да изтъкнем някоя и според нас това заслужава VSDC Free Video Editor: в сравнение с останалите участници в настоящия обзор това приложение като че има най-голямо основание да бъде наречено пълноценен видео редактор. В него няма ограничения за експорт, инструментът работи стабилно и притежава достатъчно опции за удобна обработка на видео клипове. Редакторът Shocut е доста добра обмислен и логичен от интерфейсна гледна точка, но често увисва и забива, а Lightworks е труден за разбиране, а и експортът на файлове в него е доста ограничен.

А дали има нещо онлайн, което може да служи като алтернатива на тези изискващи инсталация приложения? Очаквайте отговора на този въпрос след няколко дни, когато ще публикуваме и втората част на обзора ни за безплатните видео редактори? 

37 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Полезни програми"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"На помощ с YouReview: Най-добрите безплатни видео редактори"    

абонамент за бюлетина