Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Windows 10 – последно отброяване преди старта

Заключителен преглед на Windows 10 RTM преди официалния дебют и обобщение на най-важното, което трябва да знаем, преди да актуализираме операционната си система с “десетката” на Microsoft.

25 юли 2015
9669 прочитания
23 одобрения
6 неодобрения

RTM версията на Windows 10 прегледа Павлин Луканов

Броени дни ни делят от пускането на най-новата версия 10 на операционната система Windows. Разбира се, това събитие е голямо за технологичната сфера, тъй като операционната система на Microsoft властва на PC пазара, а с новата версия компанията цели да разшири още повече обхвата си с по-добра интеграция в различните платформи – PC, таблети и смартфони.

Windows 10 – последно отброяване преди старта

Прочетете още: От кухнята: Как ще протече разпространението на Windows 10

Както сигурно вече знаете, премиерата на Windows 10 ще бъде на 29 юли тази година (2015), а актуалната тестова версия вече е RTM. Спокойно мога да кажа, че към момента операционната система изглежда готова, а и все пак няма как да е иначе при положение, че времето до официалната премиера изтича – прочетете подробности около инициативите на Microsoft за събитието.

И понеже целта на Microsoft е да минат към унифицирана система и съответно колкото се може потребители да използват Windows 10, от компанията дават възможност за безплатно обновление до най-новата версия за клиентите с Windows 7, 8 и 8.1. Ако все още не сте се включили в програмата за безплатното обновление и не виждате приканващ диалогов прозорец, то можете да разгледате материала от преди месец - Как да си извикаме липсваща покана за обновление до Windows 10.

Освен това Microsoft изненада доста хора като обяви, че потребителите участващи в Windows Insider програмата и тестващи Windows 10 също ще ползват безплатно завършената операционна система, но естествено при някои условия, а именно да останат част от програмата и да получават съответните обновления. Предполагам, дори след публикацията на настоящия материал ще имате възможност да се включите в програмата и да изтеглите Insider билда. Лесно можете да го инсталирате, тъй като Microsoft предлагат свалянето на ISO файл готов за качване на диск или чрез допълнително приложение на USB флаш памет, от която да заредите при стартиране. Инсталацията е доста лек процес и не отнема много време (в зависимост от хардуера ви, разбира се).

Windows 10 – последно отброяване преди старта

Windows 10 Pro RTM

Към края на миналата година ви запознах с една от първите тестови версии на Windows 10 (в материала “Първи стъпки с Windows 10 Technical Preview”). Е, от тогава измина половин година и вече сме на прага на появата на завършения продукт. Настоящият RTM на практика представлява готовата операционна система, ще ви запозная с нея и това какво да очаквате от Windows 10. Версията, с която работя, е за преносими компютри без сензорен екран, затова няма как да изпробвам докъде са напреднали Microsoft в това отношение.

Windows 10 – последно отброяване преди старта

Но преди това едно предупреждение. Все пак операционната система е нова и имайте предвид, че може все още да няма драйвъри за използвания от вас хардуер. Това важи в по-голяма степен за преносимите компютри. Предполага се че с времето поне за по-актуалните машини това ще бъде изчистено, но все пак ако имате по-стар модел, може и да не сте напълно обезпечени от тази гледна точка.

To Start or not to Start

С представянето на Windows 8 Microsoft премахнаха традиционния десктоп и вездесъщия Start бутон. За свикналите с тези дадености потребители това беше голям шок и компанията понесе много негативи. Така нареченият метро дизайн не се понрави на болшинството потребители и „изненада“ в Windows 10 вече, на пръв поглед виждаме познатата от Windows 7 визия при стартиране с десктопа и Start бутона, който вече е с логото на Windows.

Windows 10 – последно отброяване преди старта

Решението е микс от старото познато меню в комбинация с плочките от Windows 8, но вече в много по-компактен вариант. Получавате доста голяма възможност за персонализация с интегрирането на приложения, които визуализират информацията чрез тези плочки, а лесно можете да ги пренареждате и мащабирате, според нуждите си. В лявата част на новото меню намираме последно отваряните приложения и бърз достъп до настройки, файлов експлорър, бутон за изключване и т.н.

Вече прави впечатление завършеният вид на Start менюто и по-голямата му функционалност спрямо първоначалните тестови билдове. Изпълнението ми харесва и мисля, че е доста функционално.

До самия старт бутон е разположено поле за търсене, което освен директно да пишете там можете да активирате с комбинация от Windows бутона на клавиатурата + S. При по-новите модели преносими компютри има и специален бутон за стартиране на Cortana, виртуалният помощник на Microsoft.

Windows 10 – последно отброяване преди старта

За съжаление, поне първоначално Cortana не е активна за нашия регион и няма как да споделя впечатления от тази функционалност, но се очаква с течение на времето и това да е достъпно у нас. Все пак остава възможността за търсене, която е на добро ниво, като търсите директно за локални обекти в компютъра си или съдържание в Интернет.

Продължавайки стъпките си по лентата със задачи (Taskbar) стигаме до Task View или новата функционалност, която Windows предлага за лесен достъп до множеството отворени приложения. Можете да го стартирате и чрез натискане на Windows бутона + Tab. Тук получавате изглед под формата на смалени прозорци на отворените приложения и съответно можете да преминавате от едно към друго и да добавяте и работите с няколко работни плота. Тази функционалност до голяма степен улеснява работата с множество приложения.

Windows 10 – последно отброяване преди старта

В левия ъгъл промените не са толкова драстични освен, че е добавена секция за известия, тук получавате освен разнообразните системни известия и такива от различни приложения като скайп и т.н. Еволюция са претърпели различните системни икони като тези за безжична мрежа, звук състояние на батерия и др.

Windows 10 – последно отброяване преди старта

Развитие в оформлението прави и календарът, като вече е с по-голям шрифт, което позволява по-лесното ориентиране.

Project Spartan

Известният до преди официалното си обявяване като проект Spartan, новият Интернет брузер на Microsoft се казва Edge.

Изглежда вече браузерът е завършен и ги намя разнопосочните сигнали, които даваше в предходните билдове. Edge има изчистен и приятен интерфейс, който определено залага на възможността да използвате Уеб съдържанието без особена натрапчивост на приложението, а вече ги няма проблемите със стабилността, които наблюдавах при тестовите билдове.

Windows 10 – последно отброяване преди старта

Ако разглеждате дадена страница заради текстовото съдържание, на разположение е специален режим „Reading view”, който преминава в изглед с опростен режим, позволяващ да се съсредоточите в четенето без странични рзсейващи елементи. Трябва да спомена че такава функция отскоро има и във Firefox.

Windows Store

Магазинът за приложения и игри вече не е в Beta и също е със завършен вид. Toва е мястото от което можете да се сдобиете с различни приложения и игри за Windows. При отваряне на Store, ще видите домашния екран, в който са разположени списъци от топ приложения, препоръчани такива, а и голям банер с избрани приложения и игри.

Windows 10 – последно отброяване преди старта

След като изберете дадено приложение, можете лесно да го инсталирате чрез Store с натискането на един бутон. Работата с магазина е доста интуитивна, макар и да не съм свикнал да го използвам при последните версии на Windows.

Други наблюдения

Приятно впечатление ми прави фактът, че Microsoft са преработили дизайна на доста икони и секции, което е добре да подчертае все пак някаква крачка напред. Визуално лентата със задачи е приятна а десния ъгъл с времето, известията и т.н. е решен в черно-бяло и естетически е доста приятен.

Секцията с нaстройки също има подобрен външен вид, но иначе е доста позната от предходните версии на Операционната Система и лесно можете да се ориентирате в нея.

Windows 10 – последно отброяване преди старта

Добрата идея за преместването на плочките в Start менюто все още има място за надграждане и ако повече приложения могат да бъдат интегрирани и да дават информация директно там ще бъде от полза на потребителите.

Работата с множеството приложения е значително улеснена, освен с добавянето на възможност за няколко работни плота (нещо присъстващо при Ubuntu например отдавна), а и с Task View и това, че когато дръпнете един прозорец към края на екрана веднага в другата част се отваря смален Task View, който ви дава възможност да изберете с кое от останалите отворени приложения да запълните другата част.

Това, което е разочароващо за нас в България,  е невъзможността да използваме една от най-рекламираните нови функционалности на Windows – Cortana. Надявам се и това все пак да бъде възможно в краткосрочен план.

И така най-вероятно съвсем скоро и вие ще имате досег до новия Windows и сами ще можете да добиете впечатления от oперационната система, но поне аз оставам приятно изненадан от работата на Microsoft.

23 одобрения
6 неодобрения
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Windows 10 – последно отброяване преди старта"    

абонамент за бюлетина