Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Първата версия на Android N стана достъпна за разработчиците

Google пусна първата предварителна версия на своята нова мобилна ОС - Android N. Достъпното за потребители на устройства от серията Nexus обновление, което може да се свали от “облака”, включва поддръжка на split-screen режим, нов интерфейс за уведомленията и редица други нововъведения.

10 март 2016
5443 прочитания
5 одобрения
0 неодобрения

Обновленията на мобилната операционна система Android идват като по часовник и изглежда идва време за поредния ъпдейт. Във всеки случай гигантът Google е готов да представи първата предварителна версия на своята нова мобилна ОС с кодово име Android N. Този първи билд вече може да бъде инсталиран на устройства Nexus 6, Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Nexus 9 и Pixel C, но това е препоръчително само за разработчици, които искат да тестват свои приложения под новата платформа.

Първата версия на Android N стана достъпна за разработчиците

От наличната информация става ясно, че нововъведенията Android N, в сравнение с Android 6.0 Marshmallow, не са чак толкова много. Доколкото ги има те са насочени главно към вътрешната оптимизация на системата, като има и някои доработки на интерфейса.

Прочетете още: Слух: Android 6.1 ще излезе през юни 2016-а …

Първата версия на Android N стана достъпна за разработчиците

В Android N забележимо е обновен например панелът за уведомленията, които, от една страна, ще се изобразяват в по-компактен вид, а от друга, ще съдържат малко повече информация. В уведомленията ще се показват наименованието на приложението, а също и възголемичък аватар, ако то е свързано с определен потребител.

Първата версия на Android N стана достъпна за разработчиците

Освен това, Google ще позволи на разработчиците да интегрират в приложенията си възможност за отговор на уведомленията директно от падащия панел. Бързите настройки в панел за уведомленията също ще получат повече възможности за персонализация, а разработчиците ще могат да добавят в тях и опции от своите приложения.

Първата версия на Android N стана достъпна за разработчиците

Съставна част от Android N ще е и режимът за едновременна работа с две приложения, който е добре познат на потребителите на класните смартфони на Samsung. Това всъщност ще важи и за Android TV изданието, при което обаче тази split-screen функция ще бъде реализирана по-скоро като режим “картина в картината”.

В новата Android N ОС продължава развитието и на функцията Doze, която дебютира в Android 6.0 с цел да пести заряда на батерията при продължително неизползване на смартфона. И по-точно, освен, че ще намалява товара върху процесора и ще ограничава достъпа до мрежите при дълъг престой, например през нощта, в Android N функцията Doze ще работи и през деня, когато например смартфонът просто си стои в джоба на потребителя или е оставен някъде. Т.е. Doze вероятно ще се научи да определя по-точно при какви точно условия е поставен телефонът.

Първата версия на Android N стана достъпна за разработчиците

Друга функция, вградена в Android N, е тази за компресиране на предаваните данни – нещо, което би трябвало да отбележи значителни спестявания на ценен мобилен трафик.

Вероятно най-важното нововъведение в Android N обаче ще бъде по-нататъшното развитие на Project Svelte – комплекса от мерки, който трябва да намали използването на оперативна памет от страна на операционната система и приложенията.

Разбира се, в Android N ще има и някои други по-дребни новости, каквато е например възможността за филтриране на входящите повиквания и за съставяне на “черни списъци” от номера.

Иначе Google засега не разкриват точната дата, на която трябва да излезе финалната версия на Android N, но ако тестовете минат успешно и всичко върви по план, тя сигурно ще стане достъпна още през лятото.

5 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Първата версия на Android N стана достъпна за разработчиците"    

абонамент за бюлетина