Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Гръм и мълнии … и изпитаните начини да защитим електрониката от тях

Сезонът на гръмотевичните бури е в разгара си, което означава, че е крайно време да си припомним и начините за защита на скъпите електронни устройства и домашни уреди от много вероятните в това време на годината фатални повреди. С няколко полезни съвета в това отношение помага компанията EATON.

19 май 2016
13693 прочитания
18 одобрения
1 неодобрение

Един от най-често и най-незаслужено пренебрегвани типове устройства са онези, които служат за защита на захранването. И това донякъде е обяснимо – те са си практически същите от години насам, а технологиите в тях далеч не са така атрактивни както например тези в новите смартфони или огромни телевизори със зрелищна картина. Напомнянята за този тип техника обаче могат да бъдат особено болезнени, когато реалността се стовари върху главите ни с трясък на гръмотевица и мощен електрически заряд, който може да превърне скъпия ни геймърски в купчина непотребна пластмаса и метал. Със сигурност за никого няма да е приятно и да установи, че пренапрежението от мълния е „убило“ супер скъпия смартфон, забравен на зарядното или чисто новия телевизор, чийто щепсел просто не е удобно да изключваме преди всяка буря – особено при положение, че просто няма как да предвидим времето за появата на тези природни явления.

Гръм и мълнии …и изпитаните начини да защитим електрониката от тях

Е, независимо дали ни харесва или не, сезонът на гръмотевичните бури е в разгара си, което означава, че е крайно време да си припомним и изпитаните начините за защита на скъпите електронни устройства и домашни уреди от много вероятните в това време на годината фатални повреди. С няколко полезни съвета в това отношение помага компанията EATON, чиито насоки ще цитираме с известни редакции по-долу. 

Прочетете още: Преглед на най-новата реколта линейни интерактивни UPS устройства

Защитата не е непременно скъпа

Понякога полезните решения се оказват и изненадващо евтини. Точно такъв е случаят и със защитата от пренапрежения, която дори на базово ниво повишава значително шансовете за оцеляване на скъпата домашна техника.

Разбира се, става въпрос за така наречените surge протектори, които в повечето случаи не се различават на външен вид от обикновен разклонител. Тези сравнително прости устройства обаче не позволяват на ток с прекомерно напрежение да стигне до уредите.

Surge протекторът EATON Protection Box

На пазара могат да се намерят устройства с  различен брой гнезда  - от едно то 5 или 8 например, а цената им започва от под 20 лв (Surge протекторът EATON Protection Box например струва към 18 лв.). По-големите модели на EATON, а и на другите основни производители на такава техника, имат също допълнителна защита за телефонна линия и TV/мрежов коаксиален кабел – в края краищата, токовият удар може и да не дойде от контакта на ел. мрежата.

По-дълъг живот за чувствителната електроника

Ако и без друго живеете на място, където колебанията в напрежението са ежедневие, можете в пъти да намалите риска от дефекти на чувствителните електронни устройства като компютри, телевизори и аудио техника, като си вземете устройство за защита със стабилизатор на напрежението. Така не само няма да се страхувате от токов удар, но ще осигурите и по-благоприятни параметри на работа, близки до препоръчваните стойности.

EATON  Protection Station

Цените на този тип устройства варират в доста широки граници (от няколко десетки до близо 200 лв.), но като се има предвид цената на чувствителната електроника, пестенето от защита едва ли е добра идея. В този клас EATON препоръчват техния модел Protection Station (с цена 154 лв), оборудван и с еко-функция. Тя изключва всички допълнителни консуматори, свързани към основния, т.е. гаси принтера и монитора, когато изключвате компютъра или домашното кино, когато спрете телевизора. Всъщност въпросната защитна станция има и вградена батерия, която му позволява да работи и като UPS, осигуряващ автономно захранване на стандартен компютър в продължение на 20-30 минути.

Без проблеми и при спиране на тока

Ако спирането на тока се случва често и вече ви е оставило без нерви, със сигурност трябва да разгледате друга категория продукти – т.нар. UPS-и или устройства за непрекъсваемо захранване (Uninterruptible Power Supply). Те осигуряват възможно „най-добрия“ ток с минимално отклонение от номиналните параметри, като, в зависимост от капацитета си, могат да поддържат известно време работата на един или няколко компютъра, така че да няма загуба на данни при внезапно прекъсване на захранването.

На родния пазар има множество нелоши UPS модели, като за домашна употреба обикновено се препоръчват устройства с капацитети от 200 до 2000 VA. Доста полезни насоки за избора на такива защитни средства можете да намерите и в последния ни групов тест на лиинейно-интерактивни UPS-и.

UPS group

Редно е да припомним също, че някои от производителите на устройства за защита на захранването всъщност предлагат оборудването си и с гаранция, споделяща риска от повреда вследствие на пренапрежение от електрическата мрежа. Т.е. с тези устройства за защита получавате своеобразна застраховка на включената към тях техника, а сумите, които производителите им предлагат като обезщетение, никак не са малки  - варират от няколко хиляди евро до такива без ограничения.

------

В заключение остана да ви пожелаем нито една от 3,6-те трилиона мълнии, които падат на Земята годишно (средно по 100 в секунда), да не засегне любимата ви домашна техника. В края на краищата, вероятността това да се случи е (доста) по-голяма от тази да ударите шестица от тотото. Но ако все пак решите да не разчитате единствено на късмета и благосклонността на природата, поне вече знаете как да защитите оборудването си.

18 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "UPS и PC захранвания"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Гръм и мълнии … и изпитаните начини да защитим електрониката от тях"    

абонамент за бюлетина