Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Първи стъпки във видео блогинга – част 1: нужното оборудване за старт

Дори най-скъпото оборудване, осигуряващо максимално високо качество на видео и аудио запис, не може да ви гарантира зрителски интерес, но има неща, без които все пак не може да минете, ако ще ставате „влогъри“. Именно те са обект на разглеждане в първата част на настоящото кратко ръководство.

12 октомври 2016
19614 прочитания
4 одобрения
2 неодобрения
Страница 1 от 2

Текст: Драгомир Дончев

Напоследък много читатели буквално ни засипват с въпроси относно така нареченият „vlogging”. В случай, че терминът ви е непознат – става дума за едно изключително модерно хоби (а за все повече хора онлайн и професия), свързано със създаване и споделяне онлайн на оригинално видео съдържание.

VLOG

Прочетете още: Видео редактори онлайн: за какво стават и за какво - не?

Появата и масовото разпространение на този вид занимания, разбира се, е резултат от истинския бум в сферата на услугите за видео споделяне през последните няколко години. Сайтове като YouTube, Vimeo или дори нашият роден Vbox7 предоставят изключително мощни, но лесни за използване инструменти за споделяне на видео клипове от всякакъв вид, сорт и калибър – от кратки семейни видеа, които искате да покажете на приятелите или роднините си, до сериозни кино и ТВ продукции с професионално качество. Vlogging-ът, като хоби, професия и занимание се вмества някъде по средата между тези два края на креативната скала. Той обикновено се заснема в домашни, импровизирани условия, макар че в интернет ще откриете и доста канали със съдържание, продуцирано в професионално оборудвани студиа.

Интересен момент тук е, че нито един от тези случаи не гарантира сигурен успех. Има много влогъри споделящи съдържание, създавано с аматьорска техника и, буквално, без да стават от леглото, което обаче се радва на стотици хиляди зрители. Можете обаче да се натъкнете и на точно обратното – професионално заснети клипове, които имат едва неколкостотин прегледа.

Споделяме тези неща поради една основна причина – въпреки че това кратко ръководство ще се занимава най-вече с необходимата екипировка за видео блогинг (софтуерна и хардуерна), държим да сте наясно с едно – дори най-скъпото оборудване, осигуряващо ви максимално високо качество на видео и аудио запис не може да ви гарантира зрителски интерес. Камерата, микрофона, компютърът, програмите за видео редакция – всичко това са просто инструменти. В ръцете на човек с богато въображение, нестандартен поглед и не на последно място – известен артистичен талант, те могат да създадат чудеса. Ако обаче не успеете да предложите на презадоволената и доста разглезена, съвременна онлайн публика нещо наистина различно, ново и интригуващо, рискувате просто да пропилеете времето и парите си за създаване на съдържание, което ще гледате само вие и най-близките ви приятели.

И така след тези няколко уводни думи крайно време е да преминем по същество. Целта на това ръководство е да ви запознае накратко с инструментите, които ще са ви необходими за създаването и поддържането на успешен видео блог. Тъй като те най-общо могат да се разделят на хардуерни (камера, микрофон, статив, компютър, осветление) и софтуерни (програми за видео редакция, добавяне на ефекти и други) ще разделим този текст на две части. В противен случай и ние рискуваме да изгубим бързо интереса ви, тъй като темата (сами ще се убедите) е доста обширна.

КАМЕРА

Понеже ще си говорим за видео блогиране, камерата безспорно заема челното място в списъка с необходимото ви оборудване. Много хора смятат, че за успешен видео блог е непременно нужна скъпа видео камера от висок клас (т.е. с цена няколко хиляди лева). Това категорично не е вярно по две причини. Първо, както вече споменахме в началото, успехът на един видео блог зависи в много по-малка степен от качеството на използваното оборудване и в значително по-голяма от качеството на споделяното съдържание. Да ви напомняме ли, че често в YouTube най-споделяните клипове рядко са и най-качествено заснетите?

vlogging equipment

Второ през последните няколко години дигиталната технология се развива с толкова бързи темпове, че днес дори средностатистически смартфон може да ви осигури фантастично качество на видео заснемане. Говорим за висока (а често и супер висока) резолюция (чак до модерните 4К), оптична стабилизация, HDR възможности за подобряване на динамичния диапазон – все опции, които до скоро предлагаха само камерите от висок и най-висок клас.

Разбира се, колкото по-„професионално“ искате да изглежда създаваното от вас съдържание, толкова повече средства ще трябва да инвестирате в техника за видео заснемане. Повечето опитни влогъри обаче ще ви кажат, че осигуряването на качествен звук е една идея по-важно, но за това след малко.

Най-общо казано, наличните в момента камери, на които можете да спрете избора си, ние можем да разделим в три ценови класа. Най-достъпните са в графата „смартфони, таблети и компактни фотоапарати с несменяем обектив“. В случай, че се чудите какво обединява тези иначе доста различни на пръв поглед устройства – общото между тях е сравнително скромния като размер дигитален сензор, на който те разчитат за снимане на видео. През последните години фотоапаратите от най ново поколение практически изместиха изцяло добрите, стари видео камери като устройства за заснемане на видео. Причината за това е не само по-масовото им разпространение, а и факта че те са по-компактни, използват удобни, съвместими формати за видео компресия (MP4, MPEG-2, H.264, AVI), a освен това са и по-универсални и лесни за използване.

vlogging equipment

Междувременно модерните смартфони почти изцяло изместиха компактните фотоапарати от ниския и среден сегмент на пазара поради горе-долу същите причини – те са по-компактни, гъвкави, универсално приложими и лесни за използване. Да не говорим, че винаги и навсякъде са с нас, докато камерата рядко ни придружава в ежедневието ни.

Все пак не бива да забравяте, че макар да притежава някои недостатъци спрямо един смартфон или таблет, цифровият фотоапарат все пак е по-тясно специализирано устройство, отколкото телефона ви. С други думи, дори базов модел с фиксиран обектив ще ви осигури малко по-големи възможности за контрол на експозицията, а често и по-голямо оптично увеличение, както и повече свобода по отношение наличното пространство за видео запис. Всички съвременни камери използват флаш памет за съхраняване на информация, които днес са изключително евтини и без проблеми можете да се снабдите с няколко карти с голям обем, които да сменяте бързо при нужда. За разлика от фотоапаратите, редица модерни смартфони разполагат само с фиксирано количество вградена памет, която обаче не може да се разширява. Парадоксалното е, че това ограничение в най-голяма степен важи именно за телефоните, които са най-подходящи за видео заснемане, тъй като разполагат с най-качествените вградени камери – флагмански модели като Apple iPhone 6 или Samsung Galaxy S6 например.

В същото време подобни модели смартфони са и доста скъпи, тъй като както посочихме те са по-универсални устройства. Отделно колкото и качествени да са вградените им камери все пак те разполагат със сравнително скромни по размер сензори, а качеството на видео заснемане в крайна сметка зависи най-вече и основно от големината на наличната цифрова матрица. Иначе казано – ако искате качествено „сурово“ видео, добре е да се ръководите от принципа на Мечо Пух: „Колкото повече – толкова повече“.

vlogging equipment

От тази гледна точка основният ни съвет при избор на камера за видео блогиране е следният: „Изберете модела с максимално голям сензор, който се вмества в бюджета ви“. Дори бихме ви препоръчали да спрете избора си по-скоро на фотоапарат от по-старо поколение или втора ръка, но с поне APS-C, Micro 4/3 или поне 1“ сензор, отколкото на лъскав, нов смартфон, но със скромна матрица. В никакъв случай не се подвеждайте по фантастичния брой пиксели, на който обикновено наблягат маркетинговите отдели на големите технологични компании. APS-C сензор с резолюция от 16 или дори 8 мегапиксела ще ви осигури много по-добро качество на видео заснемане от 23-те МР на апарат като Sony Xperia XZ например.

Продължава на следващата страница

4 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
253464635
10:08, 19 септември 2017
helinlin20170920 [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] helinlin20170920
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Първи стъпки във видео блогинга – част 1: нужното оборудване за старт"    

абонамент за бюлетина