“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

»кономиката на сподел€нето и как т€ ще промени живота ни

»ма поне пет основни начина, по които икономиката на сподел€нето може да внесе позитивна пром€на в обществото ни, см€тат български предприемачи, работещи в сферата на това ново обществено-икономическо €вление, наречено Уsharing economyФ. Ќо що за чудо е това и до какво може да доведе? ќбобщаваме накратко в следващите редове.

25 октомври 2016
5597 прочитани€
2 одобрени€
5 неодобрени€

ƒнес никой не се учудва на услугите, предлагани от организации като Uber или Udemy. »ли пък тези на Facbook групите за споделени пътувани€ до различни точки на географи€та. » въпреки, че отношението на хората към т€х не винаги е еднозначно, този тип услуги несъмнено вече са част от ежедневието ни … или поне на много от нас. ј също и част от едно важно пазарно и обществено €вление, за което допреди н€колко години никой не беше чувал. ƒнес обаче икономиката на сподел€нето по всеобщо мнение е €вление, което вече осезаемо промен€ обществото ни. —амо в —јў през отминалата година 45 млн. души са работили в сферата на споделената икономика, а близо два пъти повече са използвали нейните услуги.

sharing economy

Ќо що за чудо е това?

—поред едно от класическите определени€, икономиката на сподел€нето (sharing economy) е “социално-икономическа екосистема, изградена на базата на споделеното използване на човешки, физически и интелектуални ресурси. “€ включва също споделено създаване, производство, разпространение, търгови€ и използване на стоки и услуги от различни хора и организации”.  азано по-простичко, по същество икономиката на сподел€нето (sharing economy) включва редица уебсайтове и мобилни платформи, които позвол€ват на потребителите да сподел€т своите автомобили, жилища, вещи или други ресурси.

ѕрочетете още: Ќай-добрите уеб услуги за изучаване на програмиране

—подел€нето, разбира се, не е нещо ново и датира още от зората на човешката цивилизаци€. Ќо това, което промен€ нещата днес и го превръща в бързо разпростран€ващ се глобален феномен, са уеб и мобилните технологии, които улесн€ват значително откриването на правилни€ човек близо до нас, комуникаци€та с него, заплащането и предостав€т необходимите гаранции за двете страни в този процес.

„»менно технологиите са това, което вдъхна живот на икономиката на сподел€нето и позволи на всички нас да сподел€ме нашите вещи, домове, умени€ или дори свободното си време. “ази пром€на идва точно навреме – в момент, когато наблюдаваме натрупване на умора от н€кои ефекти на традиционната икономика като например консуматорските навици или нормираното работно време“, коментира ¬асил ƒимитров, съосновател на онлайн платформата за сподел€не на услуги и свободно време iamfree.pro.  акто вече ви разказахме през л€тото, тази българска уеб платформа позвол€ва на всеки желаещ да предостави своето време срещу заплащане, както и да си „купи“ време, когато не разполага с такова. „рез платформата вече се предлагат множество различни услуги – от дизайн, фотографи€, писане на текстове и изработка на сайтове, през водопроводни и ремонтни дейности, до най-прозаичните неща като набиране на текстове, копиране на документи, разхождане на домашни животни или просто купуване на кафе.

„”бедени сме, че икономиката на сподел€нето може да допринесе много за едно по-устойчиво общество и създадохме iamfree.pro именно за да подпомогнем този процес“, добав€ “одор  остов, също един от съоснователите на платформата.

sharing economy

—поред двамата млади предприемачи, има поне пет основни начина, по които икономиката на сподел€нето може да внесе позитивна пром€на в обществото ни. ќбобщаваме ги накратко по-долу:

> ѕо-ефективно използване на ресурсите

»кономиката на сподел€нето е реална алтернатива на традиционни€ консуматорски модел, при който потребителите купуват нови и нови продукти, които скоро след това изхвърл€т или изостав€т н€къде в килера, в очакване на следващите новости на пазара. «а разлика от този модел, при икономиката на сподел€нето един човек можем да закупи даден предмет или недвижим имот, който след това да се използва от мнозина. ѕо този начин собственикът му си възвръща част от средствата, изразходвани при покупката, а онези, които го наемат, спест€ват значителна сума, защото не се налага да го закупуват и те. ѕолзата е за всички участници в процеса, както и за природата като ц€ло.

> ¬ъзход на микро – предприемачеството

Ќовите платформи за сподел€не позвол€ват на всеки обикновен човек да стане микро – предприемач, който може да печели от това, с което разполага – свободни помещени€, автомобил, инструменти, техника или пък специфични умени€. ѕрез последните години се по€виха десетки нови сайтове за сподел€не, които на практика позвол€ват на един интернет потребител да сподел€ почти всичко – дори фитнес уреди, лодки, палатки и какво ли още не. ѕо този начин всеки може да се окаже с много нови източници на приходи, за които дори не е подозирал.

sharing economy

> —илен акцент върху доверието

»кономиката на сподел€нето постав€ доверието във фокуса на взаимоотношени€та. Ќовите платформи, които са част от не€, влагат много ресурси в изграждането на доверие чрез различни онлайн инструменти за оцен€ване на участниците, което позвол€ва недобросъвестните потребители да отпаднат по естествен път. “ози ефект може да има важно значение във време, когато компании, институции и авторитети от вс€какъв вид изпитват дефицит на доверие.

> ќптимизиране на градската инфраструктура

¬ъв време, когато над половината население на планетата живее в градовете, а мегаполисите с над 10 милиона жители вече са 34, общинските власти и инфраструктурни компании се задъхват и често не усп€ват да осигур€т очакваното качество на живот за всички. ¬ тези услови€ sharing economy може да донесе значителни възможности за оптимизаци€, допринас€йки много за по-добри€ живот на всички жители. —айтовете и мобилните приложени€ за споделено пътуване или за споделено използване на гаражи и паркоместа могат да позвол€т по-ефективното използване на ресурсите, което да облекчи и без това натоварени€ трафик в големите населени места.

sharing economy

> ¬ъзможност да печелим от свободното си време

¬ремето винаги е било основни€ ресурс, който хората могат да сподел€т срещу заплащане и това е самото естество на наемането на работа. — нови онлайн платформи като iamfree.pro обаче сподел€нето на време се улесн€ва значително и се извежда на друго ниво. ѕотребителите вече имат свободата да печел€т пари във всеки момент, в който пожела€т и сами да освобод€т времето си тогава, когато им тр€бва. “е могат например да поемат огромен брой задачи днес и да си освобод€т следващите н€колко дни, когато биха искали да пътуват. ћогат да спечел€т пари както от квалифициран труд, така и от услуги, за които не са нужни специални умени€, като разхождане на кучета, набиране на текстове или извършване на покупки за н€кой друг. »ли сами да си „куп€т“ нечие време, когато са затрупани с работа. “ова прави времето много по-конвертируемо и позвол€ва на участниците в споделената икономика да печел€т дори от своите 15 свободни минути, вместо да се налага да работ€т по 8 часа в продължение на 5 дена в седмицата, за да си заслужат заплатата в кра€ на месеца.

sharing economy

ќбратната страна на монетата

ƒа, проблемът с монетите е, че винаги имат и обратна страна. Ќеотдавнашната истори€ с услугите на Uber у нас е една от илюстрациите на тази закономерност по отношение на споделената икономика, ко€то пон€кога не отговар€ (или откровено противоречи) на законодателството. јко преведем последната дума като “правов израз на определен икономически интерес”, то веднага става €сно, че sharing economy може да влезе в разрез с икономическите интереси на компаниите и организациите, работещи в рамките на традиционни€ консуматорски бизнес модел. “ова, разбира се, поражда неизбежна съпротива и противопостав€не, което не винаги е в полза на обществото - поне в краткосрочен план, тъй като може да доведе до материални щети, загуби или дори човешки жертви …

ќт друга страна, в истори€та на човечеството, икономиката и технологиите има редица други примери на подобна съпротива срещу нововъведени€та, ко€то обаче обикновено в крайна сметка се оказва безплодна. ¬ кра€ на краищата, промените винаги пораждат съпротива, но именно способността за приемането им е онова, което прави дадено общество по-гъвкаво и жизнеспособно. ѕогледнато в още по-общ план, точно това е еволюци€та на всичко живо на нашата планета.

2 одобрени€
5 неодобрени€
ќще от рубрика "Lifestyle"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»кономиката на сподел€нето и как т€ ще промени живота ни"    

абонамент за бюлетина