“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Ќасока за »“ квалификаци€: расте търсенето на Node.js специалисти

“ърсенето на Node.js специалисти се е увеличило с над 10 пъти през последните 4 години, твърд€т от софтуерна компани€ Axway Ѕългари€, а тенденци€та е в сила и в Ѕългари€. Ќо как се става Node.js програмист? ¬ижте в следващите редове.

26 октомври 2016
7507 прочитани€
4 одобрени€
0 неодобрени€

¬ъпреки че »“ персоналът тази година е на десетата позици€ в “оп 10 листата на най-търсените професии у нас, това не означава че проблемът с недостигът на кадри в »“ бранша е решен. ¬същност търсенето на специфични умени€ и квалификации продължава с все същата интензивност, а в н€кои области дори расте, при това в пъти. “ова важи с пълна сила за Node.js специалистите, търсенето за които се е увеличило с над 10 пъти през последните 4 години, според софтуерна компани€ Axway Ѕългари€.

Node.js

—ред основните причини за това е фактът, че уеб приложени€та, разработени с помощта на Node.js, все по-упорито изместват традиционни за сървърните приложени€ технологии и езици като PHP. «а последните 5 години в Google са отбел€зани почти двойно по-малко търсени€ за PHP, докато интересът към Node.js стремително нараства. 

ѕрочетете още: ≈то кои са най-търсените професии у нас за 2016-а, според Manpower

ƒокато през 2011, според резултатите, отразени в търсачката на Google, най-гол€м интерес към Node.js про€в€ва япони€, през 2012 – ёжна  оре€, към 2014 Node.js придобива попул€рност в ц€л св€т. ¬ Ѕългари€ специалистите по подбор също отчитат завишено търсене на Node.js кадри, посочват още от компани€та. ј засега у нас Node.js не се изучава в нито един от ”ниверситетите.

Node.js advantages

 ак тогава се става Node.js програмист? —поред ƒобри ƒобрев, ћениджър SaaS проекти в Axway Ѕългари€, “всеки, който има н€какъв опит с който и да е програмен език, може бързо и лесно да надгради умени€та си и да стане FULL STACK JavaScript програмист – т.е. да използва един език за разработване на всички компоненти (сървър, визуализаци€, база данни)”.

ј за да подкрепи специалистите, които искат да се развиват в тази посока, на 31 октомври Axway стартира в Ѕългари€ безплатен курс за JavaScript, Node.js и Java. ѕодробности за това обучение компани€та дава на сво€ официален сайт http://academy.axway.bg/, а ето и накратко какви предимства дава познаването на Node.js и JavaScript, според специалистите на разработчика:

Node.js advantages

  • Node.js позвол€ва създаването на уеб сървъри и мрежови инструменти, и дори настолни апликации използвайки само JavaScript и колекци€та от модули в NPM каталога.
  • JavaScript може да се използва в браузър, в сървърна среда, както и за работа с информаци€ от база данни.
  • JavaScript e най-подход€щи€т избор за създаване на двете - уеб и мобилна верси€ - на дадено приложение, като позвол€ва преизползването на код между т€х.
  • ¬секи, който познава езика JavaScript, би могъл да усвои по-лесно и широко попул€рните библиотеки - jQuery / Backbone / Angular / React и платформи като Node.js.
  • √ол€мачастотHTML5 се състои във функционалности, имплементирани с JavaScript. ѕознаването на този език помага за по-доброто разбиране на HTML5 стандартите и работата с браузъри.
  • JavaScript e най-подход€щи€т език за крос-компилаци€ и създаване на приложени€ на каквато и да е платформа  -> Windows / Linux / macOS / iOS / Android и т.н. ≈дин и същ код се използва за всички операционни системи, което пести време, пари и ресурси.
  • JavaScript е най-разпространени€т език в Github (милиони програмисти използват GitHubкато инструмент за сподел€не на сорс код – работейки по проекти в екип с други колеги) 
  • ¬сички софтуерниги ганти като Facebook / Google / Uber / Microsoft / Netflix / IBM използват все повече JavaScript и пренаписват огромна част от приложени€та си на този език.“
4 одобрени€
0 неодобрени€
ќще от рубрика "ќбразование и  ариера"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"Ќасока за »“ квалификаци€: расте търсенето на Node.js специалисти"    

абонамент за бюлетина