Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

NZXT съветва: да направим овърклок на видеокартата в 5 лесни стъпки

За не особено опитните РС потребители системният инструмент NZXT CAM може да се окаже предпочитана опция за GPU овърклок, тъй като е безплатен, лесен за използване и позволява изпълнението на тази отговорна и рискована задача буквално с няколко клика. Ето как.

16 декември 2016
11520 прочитания
9 одобрения
1 неодобрение

Овърклокът по принцип е занимание опасно – главно за компонентите, които се опитваме да ускорим, но също и за РС системата като цяло. От друга страна, изкушението за едно такова упражнение не е никак малко – овърклокът на графичния процесор (GPU) например е един отличен начин да подобрим графичното представяне на РС-то си в игрите. Пък и голяма част от рисковете могат да бъдат намалени или дори елиминирани, ако вземем някои предпазни мерки.

GPU overclock

Какви са те и как точно може да стане този GPU овърклок? Е, има различни начини, като най-масовите от които идват със съпътстващия софтуер на самите графични карти, осигуряван от производителите на техните графични процесори – NVIDIA и AMD. От години в тези системни инструменти за управление на графичните ускорители има и раздели за овърклок.

Прочетете още: NZXT CAM 2.0 обхваща с един поглед всичко важно в РС системата

Има обаче и алтернативни начини, които може да се окажат за предпочитане – особено, ако нямате много опит в тези неща. За един такъв ни подсещат от компанията NZXT,  която освен системни компоненти като шасита и охладители, разработва също и много полезен софтуер, носещ простичкото име CAM.

NZXT CAM software

И докато името е лесно за помнене, то не загатва с нищо иначе доста обширните и интересни възможности, която дава тази програма, тръгнала първоначално като приложение за РС мониторинг. Сега, след години разработка и няколко версии (последната е 3.0), безплатният и лесен за използване CAM е доста повече от това, включително отличен инструмент за GPU овърклок, работещ буквално с няколко клика. Ето как тази задача може да бъде изпълнена с въпросното приложение.

Преди да започнете

Разбира се, преди всичко, важно е да си свалите и инсталирате системния инструмент NZXT CAM, който, както споменахме, е безплатен и достъпен за изтегляне от официалния сайт.

А преди да се захванете със самия овърклок на видеокартата, може би ще намерите за полезно да стартирате един benchmark – това ще ви осигури база за сравнение на производителността на системата преди и след ускоряването.

Performance before overclocking GPU.

Производителност на системата преди GPU овърклока

Performance before overclocking GPU.

За препоръчване е също да имате предвид, че е по-безопасно овърклок настройките да се променят на малки интервали. Ако се притеснявате за РС-то си, сигурно ще искате да пускате тестове и между тези настройки.

Но да минем към същинската част.

Овърклок на GPU в 5 лесни стъпки

Началото, разбира се, е със стартирането на приложението NZXT CAM. А ето ги и петте стъпки:

Стъпка 1: Кликнете на таба Tuning

GPU overclock with NZXT CAM software

Стъпка 2: Кликнете на таба Overclocking

GPU overclock with NZXT CAM software

Стъпка 3: Настройте Power Limit

GPU overclock with NZXT CAM software

Настройката на параметъра Power Limit (Лимит на захранващото напрежение) на вашата графична карта ви позволява да осигурите повече или по-малко енергия за работата й. В мен’то на CAM това става като движите слайдера в менюто надясно, докато достигнете желаното отклонение. Препоръчваме ви да увеличавате през 5 единици.

Стъпка 4: Настройте Core Clock

GPU overclock with NZXT CAM software

Настройването на параметъра Core Clock на видеокартата има най-голям ефект върху процеса на овърклок – именно той променя работната честота на графичния процесор. И тук трябва да движите слайдера надясно до достигане на желаната стойност. Тук за препоръчване е стъпката на увеличение да е през 150 единици, ако видеокартата ви е базирана на NVIDIA GPU, и през 50 – ако сте с AMD адаптер.

Стъпка 5: Настройте Memory Clock

GPU overclock with NZXT CAM software

Насторойването на Memory Clock параметъра има по-малък ефект върху овърклока, но все пак също има отражение върху производителността. Тук отново изпълнявате познатото движение надясно със слайдера. Тук за препоръчване е стъпката да се прави чрез удвояване на началната стойност на честотата на паметта.

Това е. Не, наистина. След като сте готови с настройките, просто кликнете на Save Changes.

Ако желаете, пуснете отново бенчмарк програмите, за да сравните производителността на системата си с първоначалното състояние и да се уверите, че тя работи стабилно. Ако имате съмнение в последното, може да намалите малко стойността на всички или някои от споменатите по-горе параметри - Power Limit, Core Clock и Memory Clock. Не забравяйте да пускате и междинни тестове, за да нагласите системното представяне според предпочитанията си.

Performance after overclocking GPU.

Производителност на системата след GPU овърклока

Performance after overclocking GPU.

След като постигнете желаните резултати, кликнете отново на Save Changes и играйте с удоволствие!

Meet NZXT CAM software

9 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Полезни съвети"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
riona.jasmin
17:27, 01 май 2017
Добър уеб сайт, аз наистина обичам как е лесно за моите очи и данните са добре написани, аз се чудя как мога да бъда уведомяван, когато се прави нова публикация. Аз се абонирам за вашия RSS, който трябва да направи трика Имате хубав ден. [ препратка ]
1
одобрения: 1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"NZXT съветва: да направим овърклок на видеокартата в 5 лесни стъпки"    

абонамент за бюлетина