Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

AMD Ryzen ерата започва! Какво ни носи първата вълна Ryzen 7 чипове?

Вече всичко е официално – първите процесори Ryzen излизат на пазара на 2 март, водени от върховите представители на новото CPU поколение. А според AMD от тях можем да очакваме повече производителност от аналогичните конкурентни модели на Intel срещу по-ниска цена. И това не е всичко ...

23 февруари 2017
9202 прочитания
34 одобрения
0 неодобрения

Край на слуховете и спекулациите – процесорите AMD Ryzen излизат на пазара на 2 март, а първата вълна от тях ще се формира от топ моделите от Серия 7. Това разказа изпълнителният директор на AMD д-р Лиза Су (Lisa Su) в рамките на официално мероприятие, на което бяха представени първите три процесора от новото поколение, базирано на архитектурата AMD Zen. Ето накратко какво още разкри тя за тези нови чипове.

 изпълнителния директор на AMD д-р Лиза Су (Lisa Su)


Основна задача при разработката на процесорите Ryzen е била да се увеличи с 40% показателят IPC (Instructions executed Per Clock — броят команди, които могат да се изпълняват за един такт). Според Лиза Су инженерите на AMD са успели дори да преизпълнят задачата и да надхвърлят поставената цел, така че фактическият прираст на IPC показателя спрямо предишното поколение процесори на компанията е 52%. Разбира се, това означава и съществено увеличение на производителността.  

Прочетете още: Превъзходството на (Ry)Zen или докъде стигат новите хоризонти на AMD

AMD ryzen is here


Колкото до самата линия AMD Ryzen 7, засега тя включва трите върхови процесора от фамилията – тези с обозначения 1700, 1700X и 1800X. Всички те са 8-ядрени решения, поддържащи възможности за едновременна обработка на два потока инструкции за всяко ядро.

Ryzen 7 1700

Моделът Ryzen 7 1700 работи на базова честота 3 GHz, която може да се повишава аWоматично до 3,7 GHz, като при това TDP мощността не надхвърля 65 W. A от AMD уверяват, че производителността на този процесор надхвърля с 46% тази на конкурентния Core i7-7700K (в многопотоковия бенчмарк CINEBENCH).

Ryzen 7 1700 price

Процесорът Ryzen 7 1700X работи на по-високи честоти – 3,4 GHz в базов режим и 3,8 GHz в режим на автоматичен овърклок. По-висок обаче е и TDP рейтингът, който в случая е вече 95W. Затова пък според уверенията на AMD, този модел ще осигурява прираст с 4% повече производителност в сравнение с процесора Intel Core i7-6900K и с 39% – в сравнение с Core i7-6800K.

Ryzen 7 1700X


Ryzen 7 1700X price

Флагманският CPU модел на линията е Ryzen 7 1800X, който работи на номинална честота от 3,6 GHz и повишена на ниво 4,0 GHz при TDP 95W. От AMD твърдят, че Ryzen 7 1800X забележимо изпреварва конкурентния Core i7-6900K в многопотоковия тест CINEBENCH, където набира 1619 точки срещу 1474 за решението на Intel – с 9% повече производителност. В еднопотоковия режим на CINEBENCH двата процесора демонстрират сходно бързодействие.

Ryzen 7 1800X


Ryzen 7 1800X price

Затова пък цените на новите процесори AMD Ryzen наистина ще са по-ниски в сравнение с тези на конкурентните решения на Intel. Най-достъпният от първите представители на семейството Ryzen 7 1700 ще се предлага на пазара срещу $329 (в САЩ), цената на Ryzen 7 1700X е $399, а флагманът Ryzen 7 1800X е оценен на $499.

Ryzen 7 prices

И, да, продажбите наистина стартират на 2 март, но за клиентите, които нетърпеливо очакват Ryzen, онлайн магазините в цял свят вече са започнали да приемат предварителни заявки от вчера, 22 февруари, 20:00 българско време. Пълен списък на доставчиците, при които може дасе поръча, включително Европейски, има на официалния сайт на AMD.

Пак според информацията от компанията, младшият модел Ryzen 1700 от серията 7 ще се предлага в комплект с нов Wraith Spire охладител, който ще вдига не повече от 32 децибела шум. Другите два Ryzen 7 чипа ще се предлагат без боксови охладители. Всъщност следващият етап от еволюция на Wraith кулърите включва моделите Wraith Spire и Wraith Stealth, казват още от компанията.

AMD Ryzen 7 specs and prices

Разбира се, заедно с новите процесори на пазара ще има и обширен набор от съвместими охлаждащи решения и АМ4-базирани дънни платки за Ryzen чиповете – общо 82 нови модела дъна от от ASRock, Asus, Biostar, Gigabyte, и MSI. Всички те са изградени на базата на два десктоп чипсета за AMD Ryzen процесори- X370 и B350 – и се очаква да бъдат широко достъпни на 2 март.

AMD Ryzen ecosystem

На същата дата хората, които се интересуват живо от новите Ryzen процесори на AMD, ще могат да научат още повече подробности за тях, тъй като ще имат възможността да присъстват на АМА (Ask Me Anything – питай за всичко) сесия в уеб-ресурса Reddit с д-р Лиса Су , посветена на AMD Ryzen. Тя ще се проведе на 2 март от 19:30 до 20:30 (българско време) на www.reddit.com/r/amd.

Междувременно, ако имате желание и около половин час за интересни занимания, можете да изгледате вчерашната презентация на д-р Лиса Су, на която тя представи първите Ryzen 7 модели:

34 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Процесори"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"AMD Ryzen ерата започва! Какво ни носи първата вълна Ryzen 7 чипове?"    

абонамент за бюлетина