Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?

След като получихме за тестове топ-модела в Ryzen 7 серията процесори на AMD 1800X и го сравнихме в реални изпитания с конкуренцията от Intel, вече имаме отговор на този въпрос. Повече за него, а и за всичко важно около новите процесори на „червените“ можете да прочетете в следващите редове.

06 март 2017
17114 прочитания
41 одобрения
1 неодобрение
Страница 1 от 5


Денислав Славчев
Последните години не бяха никак леки за AMD. Компанията изпитваше сериозни затруднения на процесорния пазар поради липсата на достатъчно иновативни предложения.  Изоставането и спрямо основния  конкурент с всяка изминала години се увеличаваше, което доведе до вътрешни сътресения, като смяна на стратегии, екипи,  ръководители и пр. Това в крайна сметка  принуди AMD да се бори единствено за оцеляване посредством ниски цени на своите CPU изделия, както и да направи опит да си възвърне изгубената част от долния сегмент на пазара с пускането на хибридните си процесори с вградена графика (познати като APU).  
През същото това време Intel, необезпокоявани сериозно, пускаха през година-две, нови поколения чипове с минимални подобрения и увеличаваха бавно и методично своята пазарна преднина. Очевидно дългосрочната им стратегия „тик-так” работеше добре, а и липсата на сериозна конкуренция  им осигури огромен пазарен дял. Практически техни процесори присъстват в почти всеки  персонален компютър или работна станция. На процесорния пазар нямаше и помен от времето на изключително успешните  процесори K7/K8 на AMD. Човекът-легенда, който ги разработи и ги превърна в бестселър (Jimm Keller), вече не беше в редиците на AMD. 
Но явно някъде там, през 2012 г, хората от AMD са осъзнали, че ножът вече е опрял до кокала и именно тогава са взели решение отново да привлекат Джим Келър с цел създаване на нова базова архитектура, подобна на K7, която ще се използва за техните процесори през следващото десетилетие.

Основните поставени цели бяха да се стопи разликата спрямо конкуренцията и да се осигури 40% подобрение на производителността спрямо настоящите фирмени процесори – AMD Excavator (последната ревизия на базовата Bulldozer архитектура). специалистът започва от нулата (без никакво наследяване от предходните дизайни) разработката на новата архитектура, която е с кодово наименование  Zen.  И ето какво се получи.

AMD Ryzen - общ поглед

Първото поколение настолни чипове, използващи  архитектурата Zen, вече е факт и идва в лицето на десктоп процесорите AMD Ryzen. Те се произвеждат по 14 nm FinFET технологичен процес на GlobalFoundries. 


Броят на активните изчислителни ядра на кристала може да варира от четири до осем, а максималният обем на L3 кеш паметта може да достига до 16 MB.  На силициевия кристал са разположени и двуканален DDR4 контролер, PCI Express 3.0 контролер с 24 линии, 2x SATA 6Gb/s и 4x USB 3.1 (rev.1) порта. Не ви ли прилича по-скоро на SoC чип, отколкото на класическо CPU?  Бурното развитие на мобилните технологии определено рефлектира и върху настолните чипове,  които не са някакъв отделен свят и това не би трябвало да ни изненадва.

Прочетете още: Всичкo за важните особености на архитектурата AMD Zen

Архитектурата Zen е претърпяла значителна еволюция спрямо Bulldozer. При не, вече е налично FPU ядро към всяко целочислено, докато един Bulldozer модул съдържа две целочислени ядра и едно общо FPU ядро. Също така, в архитектурата Zen се използва технология за едновременна многопоточност (Simultaneous Multi Threading=SMT),  която в един от вариантите си отдавна е позната като Intel Hyper Threading, докато при Bulldozer, се използва технология на клъстърна многопоточност (Cluster Multi Threading=CMT). 
По отношение на енергопотреблението също  са направени доста промени, като са приложени редица технологии,  които  в комбинация с 14 nm технологичния процес осигуряват за безпрецедентното до момента TDP от 95W за 8 физически ядра, а в някои модели процесори то даже е намалено до 65W. 

Sense Mi

В процесорите Ryzen се срещаме с цял набор от нови технологии,  които служат за повишаване на честотата на процесора, оптимизиране на консумацията на електроенергия, както и за някои други неща. Те са пет на брой и  от AMD са ги групирали и нарекли с общото наименование SenseMI (Sense Machine Intelligence). Ето накратко съставките:

PurePower – следи за режима на работа, честотата и енергопотреблението на процесора, осигуряваща динамично регулиране на напрежението му в зависимост от натоварването.

Precision Boost – технология за динамично повишаване на честота над базовата, осигуряваща стъпка от 25 MHz и скорост  1 mS.

Extended Frequency Range (XFR) – технология,  която може да увеличи тактовата честота над предела на Precision Boost при използване съответно  на адекватно охлаждане.

Smart Prefetch – интелигентна система, която предварително зарежда в кеша данните, необходими за работа на  следващия етап.

Neural Net Prediction – усъвършенстван блок за предсказване на разклоненията, функциониращ подобно на самообучаваща се невронна мрежа, предсказваща какви инструкции ще са необходими на приложението в хода на по-нататъшната му работата. 

Първите три технологии са тясно свързани една с друга и разчитат на множество датчици интегрирани в кристала на процесора, следящи напрежението, тока, температурата на различните функционални блокове на процесора.  На база на получената информация дадената система може автоматично да регулира тактовата честота на всяко едно изчислително ядро поотделно, осигуряваща максимална производителност на натоварените ядра.

При наличие на адекватно охлаждане технологията XFR може да увеличи честотата на всички ядра на процесора, допълнително с 50 MHz. А при процесорите с моделен номер, завършващ с индекса „X”, може да се повиши до 100 MHz. Така например, при натоварване на всички ядра на процесора Ryzen X7 1800X, той ще работи на честота  3.7 GHz, а при еднопоточни задачи тактовата честота на използваното ядро се увеличава до 4.1 GHz.

41 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Тест"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ryzen в действие: ще върнат ли новите процесори AMD в голямата CPU игра?"    

абонамент за бюлетина