Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник

Всъщност, има толкова много въпросителни около самата технология, принципа на работа, видове принтери, спецификации, възможности, терминология... че решихме да ви спестим време в търсенето на отговори на всички тези въпроси (и много други, за които вероятно не сте се сетили) и да направим своеобразен наръчник в закупуването на 3D принтер

24 юни 2017
8152 прочитания
16 одобрения
1 неодобрение

Постоянно чуваме за толкова колко бързо се развиват 3D принтерите, как цените им падат, как могат да отпечатват удивителни неща, включително и храна. Искате да отпечатвате свои неща, искате да развихрите въображението си или имате съвсем ясни и конкретни идеи за това с какво може да ви помогне триизмерното отпечатване?

Всъщност, има толкова много въпросителни около самата технология, принципа на работа, видове принтери, спецификации, възможности, терминология... че решихме да ви спестим време в търсенето на отговори на всички тези въпроси (и много други, за които вероятно не сте се сетили) и да направим своеобразен наръчник в закупуването на 3D принтер.

А ако правим нещо подобно, първият въпрос трябва да е...

Прочетете още: 9 технологични области, които изграждат фундамента на Индустрия 4.0Какво представлява триизмерното отпечатване?

3D принтирането е автоматизиран процес по конструирането на триизмерен обект чрез наслояване на материал, наместо изваждането на материал (както е при класическия производствен метод на разпробиване и обработка). Този процес е познат като "адитивно производство" и не е нещо ново, тъй като датира още от средата на 80-те години на миналия век (като технология, цифровия печат за пример, възниква цяло десетилетие по-късно).За пръв път се използва с индустриална цел при скоростната изработка на прототипи в космическата и автомобилната индустрии, където за кратко време се създават множество вариации на един и същ елемент.

В началото на 90-те години се появяват множество компании насочени към индустриалното 3D принтиране и повечето създават собствени вариации по технологията на отпечатване. От времето когато 3D печата е бил с индустриална насоченост, в момента са оцелели само три компании 3D Systems (създателите на най-разпространения метод в момента SLA – стереолитографията), EOS (авторите на MLS - Micro Laser Sintering) и Stratasys (които стоят зад FDM – fused deposition modeling).Едва през 2009-та година 3D принтирането става комерсиално достъпно, благодарение на проекта с отворен код RepRap, който се възползва от възможностите на FDM технологията.

През 2010-та 3D принтер, който е струвал 20 хиляди долара в момента струва под 1000 долара.С какви цели се използва 3D принтирането?

С все по-широки. Независимо дали ви трябват предпазители за дрон, стопер за врата, подпирачка за книги, стойка за телефон или таблет, резета, ключодържатели или нещо по-сложно, като турбина, лампа, душ, крик и много други. Към юни 2017-та година в онлайн хранилища има около 3 милиона файлове с дизайни готови за 3D отпечатване (едни от най-големите сайтове в това отношение са Thingiverse, GrabCAD, Sketchfab и GTrader).Откъм индустриалната част на нещата, 3D отпечатването вече е внедрено в редица индустрии – от здравеопазването до автомобилостроенето и роботиката – където се създават продукти много по-бързо.

В една конкретна област 3D принтирането блести с пълна сила и това е медицината. В момента голяма част от протезите например, са дело на 3D отпечатването. А следващата сериозна стъпка, по която се работи усилено, е създаването на тъкани чрез 3D печат.Какви са ползите от 3D принтирането? 

Подобно на повечето нови технологии, 3D принтирането предлага ползи в различни области. Сред тях са подобрения във финансовите, логистичните, здравние, творческите и областите свързани с околната среда. За пример, 3D печата позволява безкрайни персонализации що се отнася до дизайна и материалите, което с времето ще намали ползите от поточните линии.Вече споменахме медицинските протези, които са чудесен пример за това как 3D печата може да изработва в различни размери, вариации, цветове и прочее индивидуални характеристики, които са в противоречие с метода на поточната линия, но и са по-евтини от това да се изработват на ръка.В сферата на аеронавтиката, комплексните части се изработват бавно и сглобяват трудно, но благодарение на 3D печата цели компоненти директно се отпечатват.

Друга полза на 3D принтерите е, че са портативни и не се състоят от много части. В близко бъдеще се очаква технологията да навлезе в открития космос, където сателитите ще се изработват директно в ниска орбита, наместо да се хабят ресурси по изстрелването им.

Не на последно място, тъй като 3D печата използва концепцията за наслояването на материали, а не за изработка чрез отнемане на материал, процесът е дотолкова изчистен, че не оставя отпадък след себе си. Това ще се отрази на цялата философия свързана с рециклирането на остатъчните материали и разбира се, ще въздейства положително на околната среда.Какви са недостатъците на 3D принтирането?

Макар, че технологията вече е дълбоко внедрена в света на прототипите, 3D печата е на години разстояние от това да направи радикален пробив в света на производството. На кратко, подобен пробив би изместил поточните линии и би ги заменил с широка вариация от 3D принтери. Една от основните причини това да не се случва в момента, а да е в перспектива, е относително дългото време (спрямо конвенционалните методи) необходимо на 3D отпечатването да създаде готовия елемент. А както добре знаем, времето е пари.

Друго ограничение на технологията е размера на готовия продукт. За да се отпечата нещо наистина голямо, като да речем къща, самия принтер трябва да е по-голям от къщата. Както можете да видите от видеото по-долу, това е напълно възможно, но поне към момента и абсолютно нерентабилно.

Още един недостатък е, че в момента повечето 3D принтери работят само с един материал. От скоро се правят принтери, които да печатат с няколко субстанции едновременно, но са прекалено скъпи и отново, далеч не толкова рентабилни, колкото би ни се искало.


Очаквайте продължение на темата, в което ще разгледаме видовете 3D печатане, ще обясним разликата между 3D печат и новият 4D печат, а също и ще обсъдим материалите, с които работят 3D принтерите.

16 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник"    

абонамент за бюлетина