Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част III

Каква е разликата между 3D печат и 4D печат?

27 юли 2017
5385 прочитания
6 одобрения
0 неодобрения

В предишния материал по темата разгледахме различните типове 3D принтиране, обяснихме каква е разликата по между им и в момента кои са най-актуалните и масови техники за триизмерен печат.

Продължаваме темата със...

Каква е разликата между 3D печат и 4D печат?

Прочетете още: 4 родни проекта за 3D печат са сред печелившите в конкурс на Ultimaker

4D печатането е подразделение на 3D печатането. При “стандартното” триизмерно принтиране, крайният продукт е статичен, освен ако не бъде добавена някаква форма на гъвкав материал. При четириизмерното принтиране крайният продукт се “програмира” така, че да промени функционалността си след като му бъде даден правилния импулс. За пример, едни маратонки могат да бъдат проектирани така, че да променят усещането, което носят в зависимост от това за какво натоварване и при какъв терен се използват. А дрехите, могат да променят основната си функция спрямо климатичните условия.Имайте предвид, че тези продукти и решения все още не са на пазара, но редица изследователски компании и организации в момента инвестират в развитието и усъвършенстването на подобен тип технологии.

Кои са популярните митове за 3D печата?

Мит 1: 3D принтерите са прекалено скъпи!

От времето, когато 3D принтерите са били изобретени до първите години на 20-ти век, е съвсем вярно, че този вид машини са били пословични с високата си цена и индустриалната си насоченост. Но в момента, висококачествен 3D принтер за масова употреба, спокойно може да се закупи на цени около 1000 лв.Мит 2: 3D принтерите могат да правят огнестрелни оръжия!

Възможно е да се направи напълно функционално огнестрелно оръжие с 3D принтер... Но е толкова трудно и опасно, че не си струва усилията. Ако се направи от пластмаса е по-лесно изпълнима задача, но само след няколко изстрела ще се счупи и може да доведе до наранявания. А дори да намерите правилните материали, ще ви трябват дизайн планове за направата му и разбира се, куршуми. Освен това, в редица държави по света е противозаконно не само 3D отпечатването на огнестрелни оръжия, но дори и свалянето на дизайн плановете.Мит 3: Пазарът на 3D принтери е все още прекалено млад и нестабилен!

Макар 3D технологията да е на повече от три десетилетия, факт е, че 3D принтерите имат още много територии да завземат докато се превърнат в индустрия мастодонт. Но “млад и нестабилен” не е. Всъщност, ръстът на продажбите е толкова ясно изразен нагоре, че няма как да говорим за нестабилност. А и както споменахме вече, цените на 3D принтерите са паднали в пъти спрямо преди 4-5 години.Мит 4: 3D принтерите могат да отпечатват човешки органи!

Все още, не. Но учените работят неуморно в тази посока. Основният проблем е, че човешките органи са изключително комплексни, но и взаимнозависими. В момента фокуса е ориентиран към принтирането на проста тъкан за по-елементарни организми.Мит 5: Скоро всеки дом ще си има 3D принтер!

Едва ли. Най-вече защото 3D услугите стават все по-достъпни и дори да ви трябва нещо направено от 3D принтер, можете да си го поръчате и да ви бъде доставено на адреса. Или с други думи, няма особен смисъл да се инвестира в машина, която ще се пуска едва няколко пъти в годината. Разбира се, не се знае как ще еволюира технологията след няколко десетилетия. Преди 30 години едва ли някой би повярвал, че всеки човек ще се разхожда по улиците с изключително мощна изчислителна машина в джоба, която междудругото може да снима и да има постоянна връзка с глобална мрежа (която все още не е измислена).Мит 6: Всичко се прави много по-бързо на 3D принтер!

Вярно е, че процесът се усъвършенства и става все по-бърз, но все още отнема повече време спрямо традиционния производствен процес. В някои случаи, разбира се, може да наделее, ако става въпрос за много комплексна форма, която ще е трудно да се произведе на поточна линия, но и тогава вероятността за проблеми с издръжливостта ще нарастне значително. А с това стигаме до следващия мит...Мит 7: Произведеното от 3D принтер е много по-трайно и издръжливо!

Всъщност, издръжливостта е проблем при триизмерния печат. В краткосрочен план, защото ако 3D принтерът се издъни, ще трябва да започне наново. И в дългосрочен план, защото вероятно ще правите нещо, което не е толкова масово и елементарно и съответно, тъй като крайният продукт няма да е минал стотици тестове, вероятно ще се счупи доста по-скоро отколкото предполагате.

Мит 8: 3D печата е добър основно за пластмасови продукти!

Определено, не. 3D печатът се използва успешно с широк спектър от материали, не само пластмаси и производни. Буквално всеки материал може да бъде триизмерно отпечатан, стига да има практично твърдо състояние. За пример, газообразен материал, като кислорода, има твърдо състояние, но само при много ниски температури, което го прави нерентабилен, непрактичен и безсмислен за целите на 3D печата.

Повечето десктоп 3D принтери основно използват термопластични вещества, но към тях могат да се добавят метали, дърво, керамика и други материали.

В строителството, 3D принтерите работят с цимент и примеси с глина.Следва продължение...

6 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Време ли е за покупка на 3D принтер? Ултимативен наръчник, част III"    

абонамент за бюлетина