Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Google ще изпълни антитръстовите препоръки на Еврокомисията

От ЕК и технологичната компания не разкриват подробности относно направеното предложение по делото за Google Shopping

30 август 2017
5184 прочитания
0 одобрения
0 неодобрения

Google обяви пред Европейската комисия (ЕК) намеренията си да промени услугата за сравнение на цените при пазаруване Google Shopping, в изпълнение на антитръстовото решение от това лято. Предложенията бяха внесени късно във вторник. 

Говорителят на Комисията потвърди, че е получена информация от Google във връзка с решението за прекратяване на практиките, които ограничават конкуренцията. 

До края на септември компанията трябваше да премахне ограниченията за конкурентите – в противен случай рискуваше допълнителни ежедневни глоби, които да се начислят със задна дата. 

Комисията не публикува предложенията на технологичната компания, от което може да се направим извода, че няма воля предложенията да станат общодостъпни. 

В прессъобщението на институцията се казва, че „ Google носи пълната отговорност за изпълнението на антитръстовото решение на ЕК, а тя ще контролира процеса. В тази връзка, Комисията потвърждава, че e получила информация от Google как ще изпълни решенията до определения срок. Оттук нататък, компанията трябва да изпраща на ЕК периодично информация относно предприеманите действия“. 

Припомняме, че решението на ЕК изискваше от Google да прекрати незаконните практики в срок от 90 дена, като преустанови всички мерки с подобен характер. Накратко, Комисията изиска, Google да даде равен достъп на останалите услуги за сравнение на цени, както на собствената си. 

През юни ЕК глоби технологичната компания рекордните 2.42 млрд. евро за нарушаване на законодателството в защита на конкуренцията, във връзка с услугата Google Shopping. 

Основание за това беше разкритието, че Google класира по-назад в резултатите от търсенето конкурентните услуги за сравнение на цени при пазаруване, като същевременно дава по-добра позиция на собствената си услуга. 


Kомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер, по време на изявление през юни.


До този извод се стигна след 6-годишно разследване на практиките, залегнали в Google Search, макар че официалната информация излезе през април 2015-та. 

Търсачката държи около 90 процента от европейския пазар, което прави от Google компания с господстващо пазарно положение при търсенето в интернет. Констатацията пък, на свой ред доведе до още антитръстови проверки от страна на ЕС, които са в ход. Става дума за операционната система за мобилни устройства Android и някои практики на рекламната програма AdSense. 

По делото за Google Shopping, на компанията беше даден срок от 90 дена, за да изпълни разпоредбите на ЕК. В противен случай дъщерното й дружество Alphabet, щеше да плати до 5 процента от дневния си глобален оборот, за всеки ден на просрочие. 

И ако първоначално технологичния гигант даваше вид, че ще обжалва решението, днес стана ясно, че е счел изпълнението на препоръките за по-сигурната стратегия.

Говорителят на Google не коментира пред журналисти съдържанието на предложението, но потвърди, че е предоставена информация на EK за планираните мерки.

Сдружението на компаниите, предлагащи електронна търговия ICOMP, в което влизат конкуренти на Google поискаха Комисията да публикува двата документа – решението и предложението по него. Все още първият документ не е качен на страницата на ЕК, макар че комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер, още през юни обеща, че решението ще бъде публикувано с изключение на търговската информация към него.

0 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google ще изпълни антитръстовите препоръки на Еврокомисията"    

абонамент за бюлетина