Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Китайските кибершпиони са засилили атаките си във Виетнам, твърдят специалисти по сигурност

Това се случва в условията на засилено напрежение в Южнокитайско море.

31 август 2017
4619 прочитания
2 одобрения
1 неодобрение

Кибершпиони, които работят от името на китайското правителство са засилили атаките си срещу институции и фирми от Виетнам, съобщава агенция „Ройтерс“ като се позовава на компанията за информационна сигурност FireEye. Това се случва в условията на засилено напрежение в Южнокитайско море.

Според FireEye атаките са се случили през последните седмици и при проследяването са стигнали до вече известни китайски кибершпиони. Заключението им се базира на факта, че разкритата от компанията китайска група, използва същата инфраструктура.

„Ако по-рано Китай се беше насочил към атака на държавни институции, сега се опитват да ударят реалния сектор и да съберат повече инфорамция“, коментира пред агенцията Бен Рийд, който ръководи антишпионския отдел на FireEye. 

Експертите уточняват, че атаките във Виетнам се случвали след разпращане на документи до различни лица с искане за финансова информация. Обект на атаките са били много и различни компании, включително финансови институции. 

Когато човек отвори получения документ, се активира зловреден софтуер, който инфектира машината и изпраща информация на хакерите, като същевременно ги пуска в мрежата на организацията. 

Още не е ясно до каква информация точно са се добрали хакерите. Според Рийд, последните кибератаки във Виетнам са били относително елементарни и при тях се разчитало на стари, от пред 2012-та версии на Microsoft Word.

FireEye свързва атаката с група, която нарича Конимите и която преди време използвала домейна conimes.com. Групата, по думите на Рийд работи в Югоизточна Азия, но главната й цел е Виетнам, особено след засилването на напрежението в Южнокитайско море. 

Говорителят на китайското Министерство на външните работи Хуа Чинюнг, отрече обвиненията и обясни, че Китай се противопоставя на всякакъв вид нелегални дейности в интернет и осъжда информационните посегателства. 

Виатнамският му колега Ле Ти Ту Ханг, беше категоричен, че кибератаките трябва да се преследват и наказват, според предвиденото в закона и допълни, че всички страни трябва да направят мрежите си по-сигурни.

Виетнам твърди, че не толерира киберпрестъпността, макар че на свой ред, страната беше обвинена от FireEye , че стои зад няколко атаки. 

Търканията между Китай и Виетнам са в най-тежката си фаза, от три години насам по спорното Южнокитайско море, където Виетнам е основния опонент на Китай. 

Виетнам забрани добива на нефт в крайбрежните води, към които властите в Пекин също предявяват претенции.

2 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Китайските кибершпиони са засилили атаките си във Виетнам, твърдят специалисти по сигурност"    

абонамент за бюлетина