Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Най-добрите външни хард дискове за 2017 г.

Всяка конфигурация се нуждае от помощта на външен хард диск

22 септември 2017
13213 прочитания
7 одобрения
2 неодобрения

Външните хард дискове са важна хардуерна част за резервно копие на файловете ви или лесно пренасяне на проекти и файлове от компютъра ви. Всеки, който използва лаптоп или компютър се нуждае от такъв.

За да ви помогнем с огромния избор на външно пространство, се преровихме във всичките ни тестове и ревюта на външни хард дискове и SSD-та и избрахме най-добрите, които сме изпитали. Също така ще ви запознаем с какво трябва да знаете за покупката на външен диск за вашите нужди.

Най-добрият външен хард диск за резервни копия

Нашият избор за най-добър портативен диск за 2017 е Western Digital My Passport 4TB. Въпреки, че е една идея по-бавен от другите бекъп дискове (като нашия подгласник, например) в последователното записване на информация (мислете копиране на филми), той се справя по-добре в запсването на малки файлове (мислете хиляди Word или Excel файлове). Не е супер бърз, но за повечето хора, които ще го извадят веднъж в месеца да си направят резервно копие на данните и ще го приберат обратно в шкафа, тези неща нямат значение колкото пространството на диска, цената и разумната производителност.

Подгласник

Второто място в тази категория е за Seagate Backup Plus Portable, които е малко по-голям и до известна степен по-бърз. Също като хард диска на WD, той използва USB 3.1 Gen 1 (5Gbps). Най-голямата му версия достига 5TB в един диск, но може да бъде намерен и с капацитети 1TB, 2TB и 4TB.
В нашите тестове, той беше по-бърз с големи файлове (например филми), но по-бавен в трансфера на малки файлове (офис документи, например). Но все пак си заслужи второто място.


Най-добрият външен производителен диск

Спомняте ли си сцената от Office Space, където Питър Гибсън отчаяно се опитва да спаси файловете си на диск, преди да изчезне от офиса? Ахам. Ако ви трябва ултра-бърза производителност в диск, който може да поберете в джоба си, то не гледайте по-далеч от Samsung T5. Не много по-голям от кутия кибрит, T5 идва в размери от 500GB до 2TB. Най-хубавото нещо е бързината му. Хард дискът се характеризира с USB 3.1 Gen 2 (10Gbps) чрез USB Type C.

Бързината му е повече от впечатляваща, а именно – дискът може да запише 20GB файлове само за 110 секунди, а ако е един голям файл – за 58 секунди!

Единственият по-бърз диск, който сме виждали е SanDisk Extreme 900, но той използва две SSD-та в RAID, за да достигне тази производителност. Също така, размерът му е повече за джоб на палто, отколкото за джоба на дънките ви. Мислим, че преносимостта на Samsung T5 e достатъчна, за да бъде на първо място.

Подгласник

Ултра-бързият Extreme 900 на SanDisk беше нашия топ-избор, заради това че предлага голям капацитет и върховна бързина, но пък не е малък. 

В интерес на истината, на пръв поглед ще си помислите, че има твърд диск вътре. Вместо това, SanDisk са вкарали 2 SSD-та вътре в RAID 0, за да достигнат светкавичната му бързина. Определено не може да се побере в джоба на дънките на един хипстър, затова и Extreme 900 отстъпи първото място на Samsung.

Все пак знаем, че някой хора може да ценят скоростта повече от всичко, а в този случай – Extreme 900 просто е блестящ. Най-голямата му 2TB версия чете и пише със скорост от 800MBps до 600MBps, зависеща от размера на файла, работеща на USB 3.1 Gen 2 (10GBps).

Ако цялата тази производителност и целия този капацитет ви звучат страхотно, пригответе се за ценовия шок, защото 2TB версия се продава за стряскащите 800$. Да, около осем пъти по-висока цена от обикновен 2TB преносим диск. Но, когато абсолютно се нуждаете от тази производителност, то Extreme 900 е победен само от Thunderbolt 3 диск, който би струвал повече от два пъти цената на SanDisk Extreme 900.


Какво трябва да знаете, преди да купите

Капацитет и цена
Изборът на външен диск може да ви хвърли в дълбоките като цени и екстри, но двата основни фактора за потребителите са капацитет и цена. Много хора предполагат, че най-евтиният диск е с най-голяма стойност, но често не е така.

За пример, взехме
WD Black My Passport преносим диск и сравнихме цените за 1TB, 2TB, 3TB и 4TB. Имаите предвид, че това сравнение е на един диск в един ден (11 юли, 2017), само от един доставчик, но все пак илюстрира идеята.

Таблица за сравнение цена/капацитет

Ако погледнете сравнението отгоре, то вероятно виждате, че най-лошата сделка е 58$ за 1TB, докато 4TB версия предлага най-голям капацитет за цената си. Ето и същото сравнение в друга форма:

Таблица за сравнение цена/капацитет

С две думи, ако си купувате външен диск, то плащате повече за най-ниския капацитет. Но, в крайна сметка това не означава, че веднага трябва да купувате 4TB версия. Все пак тя си остава най-скъпа, а и ако не са ви нужни 4TB пространство, то по-добре да похарчите останалите 57$ за нещо, което наистина би ви било полезно.


Интерфейс
По-голямата част от външните дискове днес са USB устройства. Нататък става объркващо. Днес изборът включва: USB 3.0, USB SuperSpeed, USB 3.1 Gen 1 (което си е
USB 3.0 като цяло) и
USB 3.1 Gen 2.

През по-голямата част няма значение коя от тези версии си купувате (освен ако не е много старият USB 2.0). USB 3.0 позволява скорости на трансфер до 5Gbps, както и USB 3.1 Gen 1. USB 3.1 Gen 2 е най-бързата USB версия, която може да мести информация до 10Gbps. Нито един диск днес не може да надхвърли производителността на USB 3.1 Gen 1, обаче.

Единственият вариант, където USB 3.1 Gen 2 може да бъде използван пълноценно е с SSD, които пък са само най-високия клас конфигурации като SanDisk Extreme 900. SanDisk Extreme 900 използва USB 3.1 Gen 2 , защото може да се възползва от скоростите на интерфейса. За всички останали дискове – версията няма значение.


USB Superspeed лого


Портове
Външните дискове идват с различни объркващи и езотерични портове. Ето и какво трябва да ви интересува:

USB 3.0 Micro B порт е най-честият порт на преносимите бекъп дискове днес. Той е същия порт, използван на телефона ви, но напълнен с повече кънектори, за да достигне скоростите на USB 3.0. Той ще удари 5Gbps, което за всички дискове (освен SSD) е напълно достатъчно.

USB 3.0 Type B порт е по-голямата, квадратна версия на USB 3.0 Micro B. Както името подсказва, той достига USB 3.0 скорости до 5Gbps.

USB Type C е най-новия от USB портовете и предлага умния реверсивен дизайн, който се използва все повече и повече в новите таблети, смартфони и компютри. Най-важната му характеристика е, че поддържа скорости на трансфер до 10Gbps. Ключовата фраза тук е „до“. USB Type C е просто кънектора и порта на диска (или телефона), но правилата позволяват USB Type C да поддържа скорости на трансфер от 480Mbps на USB 2.0 до 5Gbps на USB 3.0 и 10Gbps на USB 3.1. Затова не си мислете, че щом дискът, който ще си купите, поддържа този нов интерфейс и порт, то ще получите тези страхотни скорости. Освен теоретичното скоростно предимство на USB Type C, то порта предлага и енергийно предимство. Стандартен USB Type C порт на компютъра или лаптопа ви би трябвало да поддържа минимум 15 вата, така че следователно би трябвало да може да използвате по-големи, по-гладни за енергия дискове.

Thunderbolt 3 е измислен като един кабел, който да надвие всички други. Портът в основата си заимства USB Type C порт и кънектор, но освен това предлага възможността да подкара PCIe със скорости до 40Gbps. Негативната му страна, обаче, е че дисковете, които могат да се възползват от възможностите му правят SanDisk Extreme 900 да изглежда евтин с цената си от 900$. LaCie Bolt 3, например, струва 2000$ за 2TB. Няма смисъл да плащате повече за Thunderbolt 3 диск, освен ако не е високопроизводителен.

Thunderbolt 2 в момента е умиращ порт. Използващ miniDisplayPort кънектор, той придоби популярност само на Macintosh компютри и вече бива изпратен на паша. Освен ако нямате стар Mac, то няма никакъв смисъл да давате парите си за скъп Thunderbolt 2 диск или порт.

eSata е друг почти мъртъв порт. Направен като разширение на Sata, eSata беше евтин начин за прескачане на 60Mbps скорост на USB 2.0. USB 3.0 заби последния пирон в ковчега на този порт, затова няма смисъл да му обръщате внимание. Като Thunderbolt 2, единственият смисъл да инвестирате в eSata e за употребата му със стари компютри.Снимка на конфигурацията за тестовеКак тествахме
Използваме стандартното ни легло за дискове, за да оценим производителността на дисковете, които разглеждаме. То е шест ядрен процесор Intel i7-5820k на Asus X99 Deluxe дъно с Thunderbolt 3 карта и 32GB RAM, които се изпълняват на Windows 8.1. Използваме синтетични бенчмаркове като Crystal Disk Mark 5, AS SSD и lometer. Също така използваме ръчно копиране на файлове, където 20GB малки файлове и един голям 20GB файл се записват и прочитат от преносимия диск.

Също така използваме
Asus Thunder EX3 дискретна карта и Asus 3.1 USB 10Gbps карта за тестове. Asus картата използва Asmedia 1142 контролер.

7 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Устройства за съхранение"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Най-добрите външни хард дискове за 2017 г."    

абонамент за бюлетина