Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Осигурява ли една VPN услуга, сама по себе си, пълна анонимност в мрежата?

Не, но се доближава до това, ако се добави Тор и още нещо

11 октомври 2017
13426 прочитания
7 одобрения
0 неодобрения

Възможна ли е 100% уеб анонимност? Може би не, но правилната комбинация от VPN услуга, Tor и биткойн може да осигури надеждна защита на самоличността онлайн.

Търсещите поверителност и политическите активисти по целия свят отчаяно се нуждаят от анонимно сърфиране в мрежата. За този пазар обикновената поверителност на данните не е достатъчна*. Те искат достъп до световната мрежа, без да оставят след себе си никакви следи, които могат да доведат до разкриване на тяхната самоличност.

И все пак, да се постигне това е меко казано трудно, благодарение на усилията полагани за следене на онлайн трафика и възможностите на правителствените шпионски агенции, като NSA, за деанонимизиране. Всъщност, резултатите от търсенето по ключова дума "анонимност в мрежата" съдържат няколко статии, в които се твърди, че пълната анонимност граничи с митологията.

От една страна, това твърдение има солидна основа и може да се нарече вярно. Един напорист противник в крайна сметка ще намери начин да проследи съперниците си. От друга обаче, истински отдадените търсачи на конфиденциалност, могат да постигнат почти анонимен достъп до интернет, използвайки правилната комбинация от анонимната мрежа на Tor, VPN услуга и биткойни.

По-просто казано: това е мощен набор от инструменти, който премахва цялата идентифицираща информация от вашата онлайн връзка. В тази статия ще обясним как отделните елементи се комбинират, за да осигурят тази отлична анонимност в мрежата, както и ще обсъдим някои от техните плюсове и минуси.

Да започнем с Tor през TAILS

Tor е безплатен софтуер и отворена мрежа, която ви помага да браните уеб анонимността си от анализ на трафика. Едуард Сноудън например казва, че е използвал Тор за своята изобличителна дейност. Тази мрежа приема оригиналната ви заявка за DNS и я препраща през три криптирани възела, преди да я разреши окончателно.

Има множество начини за достъп до мрежата на Tor и повечето загрижени за поверителността потребители правят това през The Amnesic Incognito Live System (TAILS). Това е операционна система, стартирана от DVD, USB стик или SD карта. Когато заредите с TAILS, всичките ви интернет връзки автоматично се препращат през мрежата на Tor. Подобно на операционните системи Mac и Windows, TAILS идва с няколко вградени приложения, като уеб браузър, клиент за незабавни съобщения, имейл клиент, офис пакет и редактор на изображения и звук.

Основната разлика е, че програмите на TAILS са предварително конфигурирани с оглед на сигурността, за разлика от тези на Apple и Microsof. Основният проблем с използването на самия Tor е, че правителствените агенции са започнали да го взимат на прицел. Едва през миналата година, проектът Tor обвини ФБР в опит за тайно споразумение с университета Карнеги Мелън, който да помогне на агенцията да деанонимизира потребителите. В обвинението от Tor казват, че ФБР е платила 1 млн. долара на университета, позволявайки му да предприеме сложна атака. В един единствен ден, 100 злонамерени машини се присъединиха към мрежата и започнаха да деанонимизират потребителите, които имат достъп и използват скритите услуги на Tor.

Tor реагира бързо и елиминира злонамерените машини, но е възможно да са причинени щети. Има сведения, че правителството на САЩ си е послужило с информация, съвпадаща с този пробив, за да изключи уеб сайтове, част от тъмната мрежа, продаващи нелегални стоки и услуги, включително борсата на наркотици Silk Road 2.0.

Добавете VPN за допълнително ниво на защита

Най-голямата следа, която компрометира анонимността ви в мрежата, е вашият IP адрес. За щастие, една надеждна VPN услуга може да направи много за отстраняването на този проблем. След като веднъж стартирате своя Tor браузър, свързването с VPN ще маскира предоставения ви от Tor IP адрес, с такъв на VPN услугата. Така че, дори и този, който ви следи да установи, че вашата активност минава през Тор, той не може да го прави задълго. Тази настройка на VPN през Tor носи много ползи за анонимността в мрежата:

  • VPN доставчикът не можа да „види” реалния ви IP адрес – само този на изходящия възел на Tor.

  • Целият ви интернет трафик преминава през Tor.

  • Защитени сте от злонамерени участници в мрежата на Tor, защото VPN мрежата криптира данните преди да влязат в/напуснат мрежата на Tor.

  • VPN може да промени географското ви местоположение.

  • Имате достъп до уеб сайтове, които блокират изходящите възли на Tor.

Налице са и някои недостатъци, касаещи уеб анонимността. Например, не всички VPN услуги позволяват VPN през Tor. Прочетете рецензиите за различните VPN доставчици, за да намерите най-добрата за тази конфигурация VPN услуга. Друг проблем е, че качествената VPN услуга струва пари. Това е проблематично, тъй като данните за плащанията оставят ясна следа, които правителствените агенции да следват.

В случая с нашумял съдебен процес в САЩ например, ФБР разследва плащанията, извършени от обвиняем към компаниите-майки на Private Internet Access и HotspotShield VPN.

Плащайте с биткойни

Грижите за оставащите записи за извършени плащания обаче изчезват, ако плащате с биткойни. Разгледахме биткойн операциите и криптографията в други статии. За целите ни тук важната точка е, че тази виртуална валута е непроследима до извършилия плащането, ако изпълните правилно трансакцията.

Важно е също да се отбележи, че не всички VPN услуги приемат биткойн. Това превръща възможността за разплащане с виртуалната валута в ключов фактор, определящ избора на VPN услуга за търсещите поверителност. И на последно място, въпросът за плащането е от съществено значение, защото е най-добрата практика периодично да сменяте VPN доставчиците си. По този начин ще редуцирате потенциала на тракерите да следят постоянен VPN IP адрес. Просто се уверете, че плащате с правилно смесени биткойни, без значение коя VPN услуга ще изберете.

Тази система за уеб анонимност жертва скоростта

В сравнение с директния достъп до сървърите, системата Tor е бавна. Мрежата осигурява анонимност чрез изграждане на вериги с три релета, което отнема повече време. Мрежата също се опитва да изгради вериги с релета в различни страни, в резултат на което връзките пътуват повече.
Въпреки че работят по различен начин, VPN услугите също маршрутизират връзката ви към отдалечен сървър (макар че много услуги ви позволяват да изберете сървър, към който да се свържете).
Когато тези два елемента се съчетаят, резултатът е надеждна, но сравнително бавна връзка.

Накратко: Уеб анонимността изисква изключително внимание

За ежедневно сърфиращите в интернет потребители, уеб анонимността не е нито реалистична, нито търсена. А за тези, които искат допълнително ниво на поверителност, една VPN услуга ще се погрижи за всичките им нужди. И все пак интернет се използва за непрекъснато разширяващ се спектър от дейности и за една малка група хора анонимността е въпрос на живот или смърт.

Ако принадлежите към тази група, тази система, съчетаваща Tor, VPN и биткойн е най-доброто, което можете да постигнете. За сметка на част от скоростта на сърфиране, вашият IP адрес ще бъде затрупан под комплексна мрежа от криптиране. Въпреки всички тези предпазни мерки, съществуват няколко други начина, по които заинтересованите страни могат да следят активността ви онлайн, включително (но без ни най-малко да се ограничават само до тях), прихващане на данни за вход с идентифицираща информация, прихващане на данни чрез фалшиви уеб сайтове и деанонимизиране на потребители чрез зловредни файлове, достъпни за сваляне.

Тези техники показват, че това, което правите в интернет, може да разкрие самоличността ви, не по-малко отколкото връзката ви. Бихме искали да чуем какво мислите по въпроса. Искате ли пълна анонимност в мрежата? Има ли по-добър начин да скриете своята самоличност онлайн от системата, която описахме тук? Ако знаете такъв, моля осведомете ни в коментарите.

*vpnMentor подкрепя тези, които ценят поверителността на данните си. От друга страна обаче, не одобрява каквато и да е незаконна дейност.

7 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Полезни съвети"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
daigege6
08:32, 30 октомври 2017
chanyuan2017.10.30 [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ]
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Осигурява ли една VPN услуга, сама по себе си, пълна анонимност в мрежата?"    

абонамент за бюлетина