Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Трикове за работа с Google Photos

16 октомври 2017
13717 прочитания
5 одобрения
1 неодобрение

На света не липсват услуги, които автоматично да качват снимките ви и да дават достъп до тях от всяко устройство, което имате, стига да е наличен интернет. Имаме на разположение Flickr, Dropbox, OneDrive, iCloud. Но Google Photos израсна толкова много и толкова бързо (минавайки 500 милиона активни потребители на месец) в рамките на 2 години от съществуването си, че това е най-горещата услуга към момента.

 

Прочетете още: Google Drive ще бъде заменен от Backup and Sync: Какво да очакваме?

Google Photos предлага наистина безкраен сторидж за всичките ви снимки и клипове, които заснемете. Всичките! Къде е уловката, ще попитате? В това, че снимките трябва да са по-малки от 16 мегапиксела, за да се квалифицират за безкрайния сторидж. Разбира се, че е позволено да качвате и по-големи изображения, но Google ще ги конвертира към 16 мегапиксела. Клиповете, съответно, ще бъдат автоматично намалени, ако са в резолюция над 1080р.

Съществува опция, също така, да качите фотосите си в "оригиналния" им размер. Ако я изберете, тогава няма да бъдат автоматично конвертирани до 16 мегапиксела, но ще използвате от 15-те GB сторидж пространство, което Google предоставят безплатно и се споделят от услуги Gmail, Google Drive и прочее. Това пространство може да се увеличи, но тук вече са намесени месечни такси – 4 лева за 100GB допълнителен капацитет, 21 лева за 1TB, 42 лева за 2TB и така до 30TB.

Google Photos се появи от останките на Google+ (социалната мрежа, която никой не пожела да използва) – фото сториджа и споделянето. За съжаление, Google Photos замени любимата на мнозина Picasa – десктоп програмата, която Google закупиха през далечната 2004-та година. Затова и ако сте използвали Picasa Web Albums за онлайн сторидж, всичките ви снимки оттам са автоматично прехвърлени в Google Photos. Ако искате, можете да продължите да ползвате Picasa Desktop софтуера, но вече никога няма да получи ъпдейт или каквато и да е форма на поддръжка от Google. С други думи, време е да оставите любимата си програма. Ако трябва да сме съвсем откровени, няма и да ви липсва, стига да сте готови да изоставите десктоп програмите зад гърба си. Google Photos е изграден от основи да поддържа мобилни устройства посредством приложения (за iOS, както и за Android), но и уеб. А на iOS, дори поддържа Live Photos.

Друга причина, поради която харесваме Google Photos е, че регулярно се ъпдейтва и то по начин, че автоматично да поема цялата работа около организирането и менажирането на гигантските ви колекции от снимки и клипове. Някои от тези процеси ще разгледаме в настоящия материал, но ще споделим и други малки трикове, с които да извлечете максимума от вашия акаунт.

 

Показване на слайдшоу

Отидете към който и да е албум от снимки и пуснете слайдшоу, за да разглеждате на воля – особено приятно, ако чифтосате устройството си с Chromecast на голям телевизор. На уеб или Android, тапнете върху менюто в горния десен ъгъл (трите точки) и изберете Slideshow.

 

Нека си поиграем с търсачката

Ако досега не сте опитвали, то обезателно трябва да експериментирате с търсачката на Google Photos, която е не само странна, но и забавна на моменти. Google автоматично тагват снимките и то отвъд разпознаването на лица (алгоритъма им може да разпознава, дори хора на заден фон). За пример, ако потърсите за "cat", ще видите всичките ви снимки, на които сте хванали котка, че даже и тези на които котките са статуи или част от картина. Алгоритъма на разпознаване е толкова добър, че може на снимката да се вижда само една опашка и той ще разбере, че влиза в категорията "cat". Търсене по конкретна локация, също е полезно, освен ако изрично не сте забранили да споделяте местоположението си на дадени снимки.

 

Лейбъли за хората

Независимо дали използвате мобилните приложения или уеб версията, кликнете на Albums и в горната част на екрана ще видите няколко предварително зададени опции. Една от тях е People. Изберете я и обърнете внимание на аватарите взети от снимките ви. Кликнете на някой човек и въведете име. От сега нататък когато търсите по име в Google Photos, ще е много по-лесно да намерите почти всяка снимка на този човек. Алгоритъма на Google за разпознаване на лица ще се погрижи за останалото, но имайте предвид, че на Android ще трябва изрично да включите функцията.

Тук няма как да не възникне въпроса, ако обикновения потребител може толкова лесно да открива хора (и то посредством алгоритми на Google), то вероятно самите Google познават всеки човек на планетата. Но нека не задълбаваме излишно, а да продължим с...

 

Качване на множество клипове в YouTube

ОК, снимате по много клипове и искате да качвате множество наведнъж в канал на YouTube. Това е възможно. Тъй като всичките ви клипове автоматично се качват заедно с изображенията в Google Photos, тази част е лесна. Следващото е, да отидете на страницата на YouTube за ъплоуд и да кликнете на бутона за импортиране на клипове от Google Photos. След като се качат всичките, не забравяйте да ги озаглавите и да поставите тагове.

 

Качване на други снимки, освен основните

На Android устройство, Google Photos хваща всички снимки от основната директория. Възможно е обаче, да кажете на Google Photos да навлиза и сред други директории, като тези на WhatsApp, Instagram и т.н. Отидете на Google Photos -> Settings -> Back up & sync -> Back up device Folders. Кликнете го и ще видите други папки, от които можете да сваляте снимки автоматично. Ако искате достъп до тези папки по всяко време, можете да използвате хамбургер менюто (в горния ляв ъгъл) и да изберете "Device Folders."

 

Как да не споделяте местоположението си

В днешни дни, снимки заснети с почти всяко устройство – особено смартфони – имат данни свързани с местоположението. Google Photos използва това, за да може да картографира къде са направени снимките. Често функцията е полезна, но понякога може и да не искате другите да знаят къде е направена дадена снимка. Какво трябва да направите? Просто посетете photos.google.com/settings и махнете отметката от "Remove geo location in items shared by link". Сега, когато генерирате линк, за да споделите даден фотос, тези които го видят няма да знаят къде е направен. Имайте предвид, че този трик няма да сработи, ако споделите снимката в социалните мрежи.

 

Бърз избор на снимки

Ако сте се чудили как да изберете много снимки наведнъж, то метода е доста лесен – просто задръжте пръста си върху някоя снимка и след това продължете да го движите, за да изберете колкотото пожелаете. С този метод става осезаемо по-лесно изтриването или преместването на купища от снимки, но и работи кофато искате да използвате специални инструменти за създаване на анимации, клипове, колажи, специални ефекти и прочее.

 

Как да спестите пространство на мобилното устройство

На мобилните версии на Google Photos има функция, чрез която можете да спестите пространство на телефона или таблета. След като едно изображение бъде качено към Google Photos, приложението може да изтрие локалната версия. Разбира се, това означава, че снимката вече не е бекъп, тъй като Google ще имат единственото копие.  Тази функция се задейства както на iOS, така и на Android приложението от Menu -> Free Up Space. Ще получите въпрос, дали наистина искате да изтриете всички снимки, което означава да бъдат изтрити от Android Gallery или iOS Photos колекциите.

Използването на функцията зависи от това доколко ви е грижа дали имате снимките си във висока резолюция. Освен това е важно количеството сторидж, което имате на устройството си; както и дали използвате друг вид услуги като бекъп решение.

 

Конвертиране на снимки, които вече са ъплоуднати за спестяване на пространство

Както вече пояснихме по-горе, ако ъплоудвате снимки с бекъп опция настроена на "Original" и снимките са над 16 мегапиксела, то изразходвате от безплатния сторидж, който Google предоставят (и се споделя между Gmail, Google Drive и други Google услуги). Възможно е обаче, да върнете настройката на "High Quality" (за да може Google автоматично да занижава резолюцията им, ако са над 16 мегапиксела) и да конвертирате всички снимки, които вече сте качили до 16 мегапиксела.

На десктоп, отидете на photos.google.com/settings и кликнете на бутона RECOVER STORAGE. Не се притеснявайте, ако устройството ви не прави снимки по-големи от 16 мегапиксела, дори най-актуланите iPhone 8, iPhone X и Pixel 2, Pixel 2 XL са ограничени до 12 мегапиксела. Това също така, няма влияние върху снимките, които вече са съхранени в Google Drive – но ще конвертира снимки по-големи от 16 мегапиксела, които сте ъплоуднали в Blogger, Google Maps, Panoramio, Google+ и Google Hangouts.

5 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Проблеми и решения"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
daigege6
08:40, 30 октомври 2017
chanyuan2017.10.30 [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ] [ препратка ]
1
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Трикове за работа с Google Photos"    

абонамент за бюлетина