В градчето Гемерт в Холандия влезе в експлоатация първият отпечатан на 3D принтер мост за велосипедисти в света. Създателите му от Университета на Айндховен са посветили 3 месеца и над 800 слоя на това съоръжение с дължина 8 метра. Сега моста вече работи и по него минават стотици колоездачи на ден. Изследователите са разработили нова техника за 3D печат, която използва стоманени кабели в бетона, за да може той да отговори на изискванията за якост и гъвкавост. Когато мостът е бил отпечатан, учените са го тествали с 5-тонна тежест. Новоразработеният метод може да се използва и за построяването на по-големи мостове, смятат от Университета на Айндховен.

Отпечатването на бетон има няколко предимства пред класическите строителни техники. Като начало, този метод може да създава произволни форми, тъй като не е ограничен от необходимостта да се използват матрици. На второ място, печатането на бетон е по-бързо - именно заради липсата на строеж на скеле и калъпи. И накрая - този метод е по-щадящ околната среда, защото на практика няма излишен материал, който трябва да бъде отнеман и изхвърлян, а самото производство на цимент е свързано с големи обеми въглероден диоксид.

Техниката на холандците ще продължи да се усъвършенства и един ден може да бъде използвана за строеж не само на мостове, но и на цели сгради. Всъщност, в момента учените печатат експериментално пет сгради с този метод, за да оценят представянето му.