Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Какви са онлайн опасностите за децата и как да се гарантира тяхната сигурност?

Трябва да се следят най-новите опасности онлайн, за да се гарантира адекватно сигурността на децата в интернет.

09 ноември 2017
5971 прочитания
3 одобрения
0 неодобрения

Какви са онлайн опасностите за децата и как да се гарантира тяхната сигурност?

Интернет пространството има важно значение за образованието и социалния живот на децата днес. В същото време както родителите, така и самите деца, трябва да са запознати с увеличаващите се опасности там. Най-новите рискове трябва да се следят, за да може адекватно да се гарантира онлайн сигурността.

Анонимизиращо приложение: онлайн опасността Sarahah

Sarahah е приложение, което става все по-популярно сред младите хора. Sarahah (на арабски означава „честност“) първоначално е създадено като приложение за бизнеса, чрез което да се дава анонимна обратна връзка и което позволява една по-искрена комуникация между работодателя и служителя.

Прочетете още: Мобилните приложения, които ще погълнат свободното ви време

Сега обаче тинейджърите и децата го използват, за да се тормозят взаимно през Snapchat. Линк към Sarahah позволява на всички последователи на едно дете да изпращат анонимни коментари към неговия Sarahah профил. Потребител, който иска да даде обратна връзка, не се нуждае от профил в Sarahah. Това означава, че даден коментар не може да бъде проследен обратно до този, който го е изпратил.

Децата използват приложението с надеждата за положителна обратна връзка, по същата причина  те изпращат свои risqu снимки и през социалните медии. Със Sarahah обаче те са изложени за най-лошия вид кибертормоз.

Други анонимизиращи приложения са Yik Yak и Ask.fm.

Snapchat опасности: Snap Map

Опцията Snap Мap звучи като доста зловеща функция за повечето родители. Едва ли много от тях искат хората да знаят къде е детето им по всяко време. Snap Map може да бъде използван, за да се разбере домашния адрес, обичайните маршрути за придвижване, училището и местоработата. Информацията за локацията може да се споделя с непознати, например приятели, срещнати в други приложения и уебсайтове.

Snapchat опасности: My Eyes Only

Опцията за „спомени” на Snapchat върви заедно с папката My Eyes Only, която не позволява на други да виждат запазените Snaps. По много начини това изглежда добро решение за личното пространство на децата. Трябва да се има предвид обаче, че те така могат лесно да крият снимки и други Snaps от своите родители.

Snapchat опасности: трябва дa се внимава с филтрите

Повечето филтри в Snapchat са смешни и интересни. По-притеснителни обаче са филтрите за хубави селфита. Тази сексуализация на малките деца може да има негативен ефект при самооценката им.

Филтри, като Flower Crown или Coachella не само добавят ефекти, но променят лицевата структура и с тях децата започват да изглеждат като порцеланови кукли. Те разширяват очите, стесняват носовете, премахват кожните дефекти, смаляват лицата (и може би най-обезпокоителното) изсветляват кожата.

Макар че е трудно да се забрани цялото приложение, важно е децата да осъзнаят въздействието на тази дигитална пластична хирургия и да не станат неуверени заради технологията.

Instagram опасностите: Instafamous

Другите социални приложения могат да бъде също толкова опасни за увереността на децата. Модните тенденции като Thigh Gap (краката да са толкова слаби, че да не се докосват над коленете) и Thighbrow (кожата, която се събира отпред и най-отгоре на бедрата при навеждане, сядане и клякане) са популярни в Instangram и се разпространяват от знаменитостите.

Може би по-притеснителното от децата, които искат да се похвалят с такива снимки, или които се депресират, защото не отговарят на стандартите, са родителите, които показват своите деца в подобни пози и с подобни филтри, за да ги представят в онлайн пространството в най-добра светлина.

Приложенията са пристрастяващи заради самия си дизайн

Има причина не само децата, но и възрастните да се пристрастяват толкова много към някои приложения. Те са направени по такъв начин, че потребителите да прекарват цялото си време в тях: истории, уведомления, прелистване, прелистване, прелистване, несвършващи нови видео клипове в You Tube, съобщения, които показват дали са били прочетени или не.

Съвети към родителите за онлайн безопасност

Съвети към родителите за онлайн безопасност

Блокиране, докладване и правене на скрийншот: обезпокоителните, плашещите или незаконните публикации в популярните социални мрежи трябва да се докладват.

Изключване на опцията за автоматично обновяване на приложенията: може би е удобно и в много случаи по-безопасно (ъпдейтите често премахват уязвимости), но при избиране на ръчно въвеждане на актуализациите може да се види какво точно всяка от тях оправя или добавя в условията на функциите.

Рисковете трябва да се обяснят на децата: рисковете от приложенията трябва да бъдат обяснени на децата и е добре да се следят най-популярните такива. Децата са умни и когато осъзнаят, че приложенията се опитват да ги пристрастят и представляват заплаха за тях, те трябва доста бързо да се съгласят с позицията на родителите.

Разговорите не трябва да се отказват: ако децата се чувстват неудобно заради неща, които са видели в социалните медии или по новините, те трябва да усещат подкрепата на родителите. Дори в някои случаи устройствата, които родителите ползват, може да са причината за това децата да не получават нужното внимание.

Личният пример: добра идея е родителите да изключват собствените си телефони по-често, давайки по този начин пример на своите деца.

Поставяне на граници: може да се забрани използването на устройствата по време на хранене или в спалните. Може да се опита и играта „събиране на телефоните“, при която всеки поставя мобилното си устройство в центъра на масата и първият, който го вземе, плаща глоба.

Избягване на двойните екрани: гледането на телевизия със смартфон или таблет в ръка не е мултитаскинг (едновременно вършене на много неща), а разделяне на вниманието. Медийния мултитаскинг дори може да има вредно влияние върху мозъка, предупреждават учените.

Дигитална детоксикация: може да се определи време, в което не се използват никакви устройства. Макар че технологиите са чудесни по много начини, ако човек смята, че не може да живее без нея нито ден, то следователно има проблем. В такъв случай е добре да се съставят два списъка: един с всички устройства, от които човек „зависи“, и друг с всички негови любими дейности. Ако се намали времето, прекарано пред различните устройства, човек ще има повече възможности да се наслаждава на живота. Трябва да се започне с малки и реалистични цели като обяд без телефон и излизане навън. Амбициозните планове, като цялостно отказване от технологиите за една година, са трудно осъществими изведнъж.

Комуникация с други родители: ако всички родители поставят еднакви правила за своите деца, това би направило спазването им по-лесно. Същевременно самите деца няма да се чувстват странни или изолирани.

Съвети към децата за онлайн безопасност:

  • Бъдете естествени

  • Сами си поставяйте филтър („Бих ли искал майка ми или баща ми да види това?“)

  • Избирайте за своите социални контакти вдъхновяващи хора, които защитават стойностни идеи

  • Следвайте различни хора в социалните мрежи

  • Запомнете, че оставяте дигитален отпечатък навсякъде, където правите публикация

  • Изключете груповите чатове в WahtsApp и в другите приложения за съобщения

  • Спрете звука на съобщенията – особено през нощта.

3 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Защита и сигурност"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какви са онлайн опасностите за децата и как да се гарантира тяхната сигурност?"    

абонамент за бюлетина