Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Безопасен ли е YouTube за децата?

Все по-често се появяват оплаквания, че в детския канал на платформата попадат и неподходящи видеоклипове

17 ноември 2017
8832 прочитания
1 одобрение
0 неодобрения

YouTube е най-популярната онлайн платформа за видео съдържание, на която се качват над 300 часа материали всяка минута. Очевидно е, че това невероятно количество информация затруднява възрастовата регулация на съдържанието и затова Google създаде YouTube Kids.

Все по-често обаче се появяват оплаквания, че в детския канал попадат и неподходящи видеоклипове. Затова е от изключително значение да знаем колко точно безопасен е You Tube Kids и какви мерки можем да вземем, за да сме сигурни в безопасността на децата, докато се намират в онлайн пространството.

Трябва ли децата да имат свободен достъп до YouTube?

В YouTube има изобилие от качествено съдържание, подходящо за цялото семейството. От забавни съвети и трикове за училище, през образователни канали, до музика, творчески занимания и всякакви интересни начини за губене на време. Но има и огромен масив информация, на която не бихте искали детето ви да бъде изложено. Език на омразата, насилие, жестокост – всички те имат своето малко кътче в общия поток от образи. Разбира се, не би трябвало да съществува възможността детето да попадне на нещо наистина гадно, тъй като YouTube има сериозни ограничения, но все пак е най-добре сайтът да бъде третиран като ориентиран към възрастни.

Основният проблем идва от видеоклиповете, които платформата селектира и препоръчва в секцията “Следва” (Up next). Повечето от тях би трябвало да са съобразени със съществуващите регулации, но винаги е налице възможност видеообиколката на зрителя да се насочи в нежелана посока. 


1


Ако не можете да преглеждате съдържанието заедно с детето си, тогава една от възможностите е да използвате режима за безопасност (Safety mode). Това до някаква степен ще филтрира неподходящото съдържание. За да активирате тази функция, трябва да влезете в YouTube, след което да кликнете върху иконата за вашия профил в горния десен ъгъл. В падащото меню изберете опцията “Ограничен режим” (Restricted Mode). Задействайствайте функцията с бутона в долната част на прозореца.


2


Какъв е проблемът с YouTube Kids?

Като цяло платформата YouTube Kids върши добре работата, за която е създадена. Специалните приложения за iOS и Android се съсредоточават върху съдържание за по-малките деца и като цяло изобилстват от герои на “Дисни”.

И всичко вървеше добре, докато не започнаха оплаквания за клипове с доста по-различни внушения. През март Би Би Си разкри появата на няколко шоута, които копират визията на любими детски анимации, използвайки същите стилове и герои, но с определено неприятен край – мъчения на зъболекарския стол, хора, които изгарят при пожар, малко момиченце, което откъсва със смях ухото на Мики Маус и още много други "пародии", които децата биха могли да намерят за обезпокоителни.

Разбираемо, това доведе до изключително гневни реакции, тъй като младите зрители бяха подмамени да гледат видеоклипове, в които на любимите им герои се случват ужасяващи неща.

Въпреки че YouTube има строги изисквания към съдържанието, създателите на тези видеоклипове, използвайки ключови думи и знаци, които обикновено се асоциират с деца, успяват да ги заобиколят. Това определено говори за слабости в системата на платформата за подбор на съдържанието.

4

Подходящите ключови думи след това гарантират, че съмнителните епизоди ще се популяризират така, че да се показват в препоръчаните видеоклипове, които YouTube предлага на зрителите. Това е почти перфектен начин, който използва собствените практики на платформата за популяризиране на свои материали, които всъщност генерират пари за създателите си.

Очаквано, YouTube реагира на сигналите, като промени схемата, по която видеоклиповете носят приходи и усъвършенства параметрите за възрастови ограничения. В интервю за "Гардиън" директорът по политиките на YouTube Юнипър Даунс заяви, че компанията е актуализирала правилата за подбор на съдържание в платформата с цел подобни клипове да не могат да генерират печалба.

You Tube вече премахна много от “пародийните” видеоклипове и затвори каналите, които са ги създали и споделили. Но дали това ще бъде достатъчно, за да се предотвратят други скрити атаки, е твърде рано да се каже.

За да направите приложението YouTube Kids максимално безопасно, трябва да използвате вградените настройки. Отворете приложението, докоснете катинара в долния десен ъгъл и въведете номера, посочен в горната част на екрана. Влезте в “Настройки” (Settings) и изключете възможността за търсене, което ще ограничи достъпа единствено до съдържанието, което се предлага на началния екран. Друга възможност е възрастовото ограничение на началния екран.

3


И все пак винаги съществува риск, когато децата са в онлайн пространството без надзор.

1 одобрение
0 неодобрения
Още от рубрика "Интернет"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Безопасен ли е YouTube за децата?"    

абонамент за бюлетина