Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

4 ситуации, при които фотоапаратите все още превъзхождат смартфоните

26 ноември 2017
6558 прочитания
21 одобрения
0 неодобрения

Смартфоните поставиха началото на революция в начина, по който правим снимки и заснемаме любимите моменти от живота си. Трудно е да си спомним, че не винаги носехме средство за снимане със себе си. При цялото удобство на смартфоните и огромният прогрес, който направиха последните 5 години, класическите фотоапарати все още не са мъртви. Сещаме се за поне 4 ситуации, при които фотоапаратите все още превъзхождат смартфоните.

 

Прочетете още: Как да правите по-добри снимки със смартфон?

Оптическото приближаване

Ако трябва да посочим един конкретен минус на смартфон камерите, това трябва да е оптическото приближаване – при телефоните просто няма място за разширяващ се обектив. Независимо дали става въпрос за новият iPhone X или за Galaxy Note 8, или за Pixel 2 XL, максимумът до който може да достигне смартфон камерата е 2х (поставяйки снимащия на двойно по-близо разстояние до обекта). А дори най-евтиния фотоапарат има 10х оптично приближаване.

На пръв поглед разликата не е болка за умиране, но когато трябва да заснемете футболния мач на сина си или да приближите обект сред природата, или да видите какво правят съседите будни в полунощ, тогава оптичното приближаване си казва думата. Разбира се, само до преди 2 години, дори 2х приближаването при смартфоните не беше възможно, а очакваме първите модели с 4х или 5х да навлязат на пазара още през следващата година.

 

Приглушена светлина

Съвременните флагман смартфони изминаха много дълъг път що се отнася до правенето на снимки на приглушена светлина, но все още няма как да достигнат размера на сензорите, които се намират в един класически фотоапарат. Просто е – по-големи сензори, означава повече светлина, дори в най-тъмните ситуации.

Тук е мястото да споменем и светкавицата, тъй като дори на най-добрите смартфони светкавицата не може да се конкурира с равномерността и дълбочината на светкавицата при напълно оборудван DSLR или дори тази на качествен компактен фотоапарат.

 

Бързодвижещи се обекти

Смартфоните все още се опитват да наваксат при заснемането на бързодвижещи се обекти, когато скоростта на затвора и бързият автофокус наистина имат значение. Няма как да не сте забелязали подобренията в камерата, които навлязоха с технологията Focus Pixels (въведена с iPhone 6) и скъсяват дистанцията спрямо DSLR апаратите.

Тогава защо фотоапаратите все още превъзхождат смартфоните що се отнася до заснемането на бързодвижещи се обекти? Е, истината е, че някои телефони от най-висок клас и при идеални условия (разбирайте, много добре осветени ситуации) могат да се сравняват с фотоапаратите. Но ако светлината е приглушена или дори сте се позиционирали на сянка, тогава един DSLR винаги ще превъзхожда и най-добрия смартфон на пазара. Очевидно, ако не използвате най-добрата iPhone камера или най-добрата Pixel камера, качеството ще падне допълнително.

А когато искате да се отнесете креативно към снимането, като да запазите обект на фокус, докато замъглявате фона, просто няма как да разполагате с гъвкавостта на един фотоапарат по отношение на настройките, ако решите да правите нещо подобно със смартфон.

 

Повече контрол

Още една ситуация, при която дори флагманите сред смартфоните все още наваксват. Макар да са достъпни толкова много приложения за настройване на фотосите, като ISO и баланс на бялото, много повече бихте получили от един качествен фотоапарат и несравнимо повече от DSLR, при който могат да се сменят обективите.

Нещо, което не можете да промените при повечето смартфони, е блендата – размерът на отвора на обектива, който диктува колко светлина навлиза в обектива. Тя позволява да се отдадете на творчество с неща, като дълбочина на картината, макар че телефонните камери стават все по-добри при емулирането на крайния резултат, те все още изостават.

Скоростта на затвора, блендата и ISO работят заедно, за да контролират количеството светлина, което се вкарва в сензора на фотоапарата. Въпреки че, смартфоните придобиват все по-широк спектър от настройки, при фотоапаратите има дълбочина на опциите, която позволява много повече възможности.

21 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"4 ситуации, при които фотоапаратите все още превъзхождат смартфоните"    

абонамент за бюлетина