Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

За какво използва Apple данните от Face ID?

Компанията предоставя контурната карта на вашето лице на разработчици за създаване на нови приложения, а това крие куп опасности

05 декември 2017
7547 прочитания
0 одобрения
3 неодобрения

За отключването на iPhone X обикновено е нужен просто един поглед. За целта Apple създаде Face ID – технология, която, идентифицирайки лицето на потребителя, създава 3D дигитален модел, базиран на 30 000 инфрачервени точки.

От компанията са категорични, че вероятността Face ID да направи неправилна идентификация е едно на милион, освен в необичайни ситуации. Тези необичайни ситуации обаче включват както идентични близнаци, родители и техните деца, така и специално проектирана да измами системата маска. С две думи, въпреки че Face ID е по-сигурна идентификация от от предшественика си Touch ID, която използва пръстови отпечатъци, това не означава, че е безгрешна.

1

Сега Apple започва да споделя данните от Face ID с разработчиците на приложения, които след това могат да ги използват за различни цели. Моделите, които създава Face ID, могат да бъдат използвани като алтернативна парола - ако имате iPhone X, вероятно сте забелязали, че вече може да използва Face ID, за да си осигурите достъп до вашите банкови приложения или приложения за пазаруване.

Но данните от Face ID могат да бъдат използвани и за други цели. Можете да стартирате приложение, което създава емотикони в реално време. Има и няколко приложения за добавена реалност, които използват данните за вашето лице, за да създадат герои, които приличат на вас. Потенциалът обаче е далеч по-голям.

Информацията, която Apple предоставя, включва и специфична рамка на лицето на потребителя, която съдържа подробни данни за неговите изражения в реално време (това е и начинът, по който се създават емотиконите). Рамката е съставена от линии, свързващи всички тези 30 000 инфрачервени точки, които Face ID използва за вход в системата, и представлява контурна карта на лицето на потребителя.

Apple дава възможност на разработчиците на приложения да изтеглят въпросната контурна карта и да я съхраняват на собствените си сървъри, заедно с вашите данни. Идеята е да използвате камерата и данните за Face ID за достъп до голямо разнообразие от приложения с различна функционалност. И тук стигаме до конфликтната точка, защото става въпрос за неприкосновеността на личния живот и личните данни на потребителите.

Лицата на потребителите, дори под формата на контурна карта, и техните мимики, превърнати в данни, биха могли да бъдат много ценни за маркетинг отделите на компаниите, защото микроизраженията са чудесен показател за емоции. Един маркетолог може да каже след секунда или две дали харесвате конкретен продукт или не. Ефективното споделяне на емоции си с някого може да става и без да го осъзнавате.

Ако искате да видите точно как изглеждат данните за лицето ви, които Apple предоставя на разработчиците на приложения, можете да изтеглите приложението MeasureKit от App Store. Това приложение всъщност е проектирано да бъде измервателен инструмент, базиран на добавена реалност, и е изненадващо полезно за това. Но едно от нещата, които измерва MeasureKit, е вашето лице и микроелементите, които вървят с него, а резултатът е контурна карта на данните, представящи вашето лице.

2

Oпасенията за неприкосновеността на личния живот далеч надхвърлят това. Джефри Фоулър пише във "Вашингтон пост" за потенциална злоупотреба с тази информация в посока нерегламентирано следене на вашето здраве, пол, сексуална ориентация, настроение и състояние на психичното ви здраве. Редица експерти предупреждават, че тези данни, съчетани с изкуствен интелект и машинно обучение, наистина могат да се окажат ключ за дълбините на личното пространство на всеки човек.

Но рисковете далеч не свършват тук, защото разпространяването на тези контурни карти крият и опасност от пробиви в сигурността - данните за вашето лице, заедно с вашите мимики, могат да предоставят достатъчно информация за 3D отпечатване на маска и нейното реалистично задвижване, което би било достатъчно за някой да получи достъп до вашето устройство.

Проблемът с данните за лицето, предоставяни от Apple, е, че те трябва да са достатъчно точни, за да бъдат полезни за разработчиците на приложения. Защо е проблем? Защото това от своя страна означава, че вероятно ще бъдат достатъчно добри и за да бъде злоупотребено с тях. Не на последно място, данните се предават на сървър, за да са под ръка за повече разработки, но кой гарантира, че хакери няма да успеят да проникнат в този сървър? И, докато Apple има правила, ограничаващи дейностите, за които могат да се използват данните от Face ID, то нищо не гарантира, че външните разработчици ще спазват тези или каквито и да било други правила. Можете да сте сигурни също така, че хакер, получил достъп до тези данни, няма да обърне никакво внимание на правилата на Apple.

Така че, въпросът, който трябва да бъде зададен, е какво да се направи, за да се защитят тези данни? А на него трябва да отговорят разработчиците на Apple.

0 одобрения
3 неодобрения
Още от рубрика "Мобилни комуникации"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"За какво използва Apple данните от Face ID?"    

абонамент за бюлетина