Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Когато всички радиочестоти бъдат заети, Li-Fi ще осигурява достъп до интернет

06 декември 2017
11167 прочитания
11 одобрения
0 неодобрения

 Li-Fi ще осигурява достъп до интернет

Интернет има огромно значение за всички. Ние работи, играем и се социализираме онлайн. Интернет достъпът е признат от ООН като едно от основните права на човека. Но остават страховете от неизбежното заемане на целия радиочестотен спектър.

Прочетете още: Може ли алуминиевото фолио да подобри Wi-Fi връзката ви?

Търсенето се увеличава, особено при видео стрийминга, а нашите клетъчни и Wi-Fi мрежи са натоварени до краен предел. Едно от възможните решения е Li-Fi – интересна технология, която позволява интернетът да се разпространява чрез LED светлина.

Какво е Li-Fi?

Li-Fi позволява да се изпращат данни, използвайки светлина. Докато Wi-Fi разчита на радио честотите, Li-Fi използва инфрачервена и ултравиолетова светлина, както и видимата светлина, за да предава данни. С PureLiFi рутерът се свързва с точката на достъп през Ethernet кабел, точката на достъп се свързва към LED светлина и я модулира на изключително висока скорост. Потребителят включва донгъла с предавател и премник в лаптопа и данните се изпращат и получават до и от светлината. Може да се използва по същия начин като Wi-Fi, за да се сърфира в мрежата, да се излъчват видео клипове и да се качват файлове.

Нов и подобрен LiFi-XC

Новият LiFi-XC е много по-елегантен от предишния модел LiFi-X. LiFi-XC притежава алуминиев корпус и стилен дизайн, който напомня за USB драйв. Създателите на технологията предвиждат до три години да успеят да я интегрират в устройствата по същия начин, по който сега Wi-Fi е интегриран.

Ако се премахне корпусът, предавателят и приемникът в LiFi-XC, то той може да бъде поставен в лаптоп или таблет още днес. Но допълнителната минимизация ще трябва да бъде извършена, за да може технологията да намери място и в смартфоните.

LiFi-XC системата е съставена от USB донгъл, който се включва в таблета или лаптопа, и от точка за достъп, която свързва рутера към LED лампа. Това е първата напълно сертифицирана Li-Fi система. Тя работи с Windows, MacOS и Linux.

Когато всички радиочестоти бъдат заети, Li-Fi ще осигурява достъп до интернет

Варианти за използване

Li-Fi предлага някои интересни предимства спрямо Wi-Fi и клетъчната мрежа, като основният недостатък на сегашните технологии е бързо нарастващото натоварване върху тях.

Без съмнение ние все повече използваме смартфоните си и другите мобилни устройства, за да влизаме в интернет. Глобалният трафик на мобилен интернет е нараснал с 63% през 2016 г., когато осем милиарда мобилни устройства са генерирали среден трафик от по 3,4 GB на месец. До 2021 г. се очаква мобилните устройства да бъде 11, 6 млрд. със среден трафик от по 8 GB на месец.

Li-Fi предлага около хиляда пъти по-голямо количество данни (data density) спрямо Wi-Fi, позволявайки повече данни за квадратен метър. Една точка за достъп за всяка светлина е идеалната инсталация и ще осигури бърз, надежден интернет достъп.

Съществуват ползи също така по отношение на сигурността. Докато Wi-Fi преминава през стените, светлината може лесно да бъде ограничена. Всяка светлина, пренасяща Li-Fi има уникален IP адрес, така че геофенсингът ще бъде лесен за осъществяване.

Li-Fi може добре да работи в сгради като болници и електроцентрали, както и на борда на самолети, тъй като страничните въздействия могат да бъдат елиминирани.

По-рано тази година е бил извършен експеримент, който да демонстрира устойчивостта на Li-Fi след симулирана терористична атака. Радиочестотите обикновено в такива ситуации се прекъсват, което прави невъзможно свързването. Резервните генератори винаги се фокусират върху светлината на първо място, така че Li-Fi технологията ще позволи на хората да общуват и да откриват своето местонахождение при такива условия.

Бляскаво бъдеще

Очевидно в момента има някои ограничения по отношение на технологията, като не на последно място са необходими определен хардуер и светлина. Създателите на технологията вече търсят и начин да намали потреблението на енергия. Създателите на технологията вярват, че Li-Fi ще засегне всеки аспект от комуникациите по същия начин, както се случи с Wi-Fi.

Освен това в момента се работи за по-висока скорост за предаване на данни, като в дългосрочен план ще се достигне скорост в гигабайти. Скоро едва ли Li-Fi ще замени Wi-Fi, но не това е целта – технологията има допълващ характер, например, може да се използва съвместно със съществуващите мрежи, за да се гарантира безпроблемен интернет достъп през цялото време.

Засега LiFi-XC системата е предвидена само за бизнес партньори, но създателите на технологията са убедени, че през следващите няколко години ще навлязат и на потребителския пазар.

11 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Мрежи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Когато всички радиочестоти бъдат заети, Li-Fi ще осигурява достъп до интернет"    

абонамент за бюлетина