Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Какво Google знае за нас и как да ограничим събирането на данни?

Google знае много повече за вас, отколкото вероятно предполагате. Търсачката събира вашите лични данни, за да таргетира реклами и да подобрява вашето изживяване.

07 декември 2017
10270 прочитания
8 одобрения
1 неодобрение

Какво Google знае за нас и как да ограничим събирането на данни?

Прочетете още: Как да разберем какво Facebook знае за нас?

Google знае много повече за вас, отколкото вероятно предполагате. Ако използвате неговите продукти като Gmail, Google Search или дори телефон с Android, компанията събира данни, за да направи своите услуги по-добри за потребителите си. Търсачката не крие това – бърз поглед на нейната политиката по отношение на личната информация ясно показва, че Google има тези данни – но това, което може да изненада, е колко много знае.

Например може да откриете, че Google е наясно с вашето име, пол, дата на раждане, личен телефонен номер, скорошни търсения, посетените уебсайтове, къде сте били през последните няколко години, какво ви е хобито, любимата храна, музика, къде работите, къде живеете, какви клипчета сте гледали в YouTube, както и всеки път, в който сте използвали гласа си, за да общувате с Google Assistant.

Oт какви реклами Google смята, че се интересувате

Като начало трябва да влезете в своя Google профил, а след това да отидете на страницата Manage Ads Settings, където се вижда от кои точно теми търсачката смята, че се интересувате. Най-отдолу на страницата ще видите вашия пол, възраст и блокираните от вас реклами.

Как да се ограничи тази информация: в горната част на страницата с настройките за управление на рекламите има бутон Ads Pesonalization, който трябва да изключите.

Kъде сте били според Google

Страницата Location History показва пълен списък с местата, където сте били, в допълнение към месторатаботата ви и домашния ви адрес, които може да сте запаметили в Google Maps.

Как да се ограничи тази информация: най-отдолу на страницата има бутон Pause Location History.

Каква е активността ви в Google

Google съхранява данни за посетените сайтове и за гласовите команди към Google Assistant, независимо дали става дума за смартфон или Google Home. На страницата My Activity може да разгледате цялата си история.

Как да се ограничи тази информация: Посетете страницата Google Web and Activity Page и кликнете върху Manage activity, за да ограничите данните, които търсачката съхранява.

Какво сте гледали в YouTube

Google пази всичко, което сте търсили в YouTube, а в историята може да намерите всички видео клипове, които сте гледали.

Какво Google знае за нас и как да ограничим събирането на данни?

Можете да ограничите информацията, която търсачката пази

Искате да ограничите данните, които Google може да намери и сподели за вас извън по-горните линкове? За тази цел може да използвате инструмента Privacy Checkup. Освен това може да отидете на страницата Activity и да изключите всичко, така че Google да спре да проверява вашата локация, информацията за устройството ви, активността ви в приложенията и мрежата, историята и списъка с търсенията в YouTube и други.

Google предоставя пълна прозрачност за всичко това

Google не крие от потребителите каква информация събира за тях и защо. На страницата Your Data се съобщава, че се проследяват създадените от потребители имейли, контакти, събития в календата и качени снимки.

Освен това Google пази имената, имейл адресите, рождените дати, пола, телефонните номера и държавите на потребителите. Събира и данни за гледаните видеоклипове, кликаните реклами, локацията, информацията за устройството и IP адреса. От търсачката обясняват, че причината: по този начин „сървърите работят по-добре за вас“, което е вярно: Ако вие блокирате всичко, вие също така блокирате възможността Google да ви показва повече съдържание, което според него ви интересува. Google дори позволява на потребителите да свалят всичките си данни, включително снимки, имейли, контакти, отметки, така че да можете да ги „копирате и запазвате или дори да ги местите на друг съръвър”.

Също така от търсачката обясняват, че гарантират сигурността на данните ви, докато те се прехвърлят между компютъра или смартфона и неговите сървъри. Освен това казва, че нейната облачна инфраструктура защитава тези данни и че не дава на правителствата „пряк достъп” или „достъп по заобиколен начин” до никаква информация.

Google обещава, че няма да продава вашите данни, но използва информацията да прави подбор на рекламите, които виждате, сърфирайки в мрежата. От търсачката подчертават, че тези данни не достигат до рекламодателите.

8 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Полезни съвети"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какво Google знае за нас и как да ограничим събирането на данни?"    

абонамент за бюлетина