“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

»ма ли нужда от антивирусен софтуер за смартфони и таблети?

¬ирусите, конструирани за Android, стават все по-попул€рни в медиите, но веро€тността да станете жертва на злонамерен софтуер е по-малка от тази да загубите устройството си

28 декември 2017
12969 прочитани€
15 одобрени€
1 неодобрение

Ќуждата от добри антивирусни софтуери е широко обсъждана от много години, но с промените, които настъпват ежедневно – много от дейностите, които преди извършвахме само на настолни€ си компютър, сега се извършват на телефони и таблети – се промени и фокусът на анализите на киберсигурността.

¬ирусите, конструирани за Android, все по-често попаднат под светлините на общественото внимание, което кара много потребители да си мисл€т, че инсталирането на н€какъв антивирусен инструмент със сигурност е добра иде€. “ова мнение се базира и на факта, че повечето хора са на мнение, че щом Android се превръща в една от най-широко разпространените операционни системи въобще, значи и хакерите вече сериозно са се насочили към намирането на слабости в не€. Ќо наистина ли тр€бва да инсталирате на телефона си антивирусно приложение, което черпи ресурси и батери€, и ще ви залива ежедневно с всевъзможни извести€?


1


¬ гол€ма част от случаите Android телефоните и таблетите не се нужда€т от инсталиране на допълнителен антивирусен софтуер. ¬ирусите, насочени към тази операционна система, по никакъв начин не са толкова разпространени, колкото внушават пон€кога медиите. ¬ашето устройство практически е изложено в много по-гол€ма степен на риск от кражба, отколкото на опасност от зараз€ване с вирус.

ѕо-гол€мата част от известните вируси за Android се пренас€т от съмнителни приложени€, на които вече н€ма как да попаднете в Google Play. ј дори и да се е промъкнало подобно приложение, Google бързо ще вземи мерки и дори ще го деинсталира от вашето устройство.

јко обаче инсталирате приложени€ извън Google Play, антивирусното приложение е един от начините да се предпазите. ‘алшиво-положителните резултати за наличие на злонамерен софтуер са често срещани при такива приложени€, затова предприемането на други предпазни мерки може да се окаже по-привлекателен начин да защитите устройството си. “акива предпазни мерки варират от внимателнa проверка на всички искани разрешени€, преди да дадете съгласието си, и изб€гване на клонирани приложени€, до редовна актуализаци€ на операционната система с приложени всички пакети за сигурност.

—ъщо така тр€бва да прилагате нужната доза здрав разум при вс€ко свое действие - да не следвате линкове в имейли, изпратени от непознати профили, да имате едно на ум за подозрителни връзки, изпратени през Gmail, WhatsApp или Facebook Messenger и т.н. ќбикновено подобни връзки са свързани с фишинг измами, но това не означава, че те н€ма да инсталират вирус на вашето устройство. јко пък случайно откриете, че ваши€т Facebook или имейл адрес изпраща такива съобщени€ до контактите ви, тр€бва незабавно да промените паролите си и да предупредите контактите си да ги игнорират.

—ъщо така тр€бва да сте на€сно, че ако телефонът или таблетът ви започнат да се държат странно и имате причина да в€рвате, че това се дължи на злонамерен софтуер, всичко, което е необходимо, за да върнете устройството си към нормалното му функциониране, е да зададете фабричните настройки.

¬ много случаи потребителите се оплакват, че им изскачат подозрителни реклами в браузъра или са пренасочвани към начална страница, различна от зададената от т€х. ѕървата крачка, ко€то тр€бва да предприемете в този случай, е да изчистите кеша за данни на браузъра - Ќастройки> ѕриложени€> Chrome> —ъхранение. ћожете също така да се поинтересувате по-обстойно за това, как да блокирате изскачащите реклами в Android.

—трува си да се отбележи, че антивирусните приложени€ за Android често имат други полезни предимства, като например възможността за отдалечено заключване или изтриване на изгубен или откраднат телефон, както и инструменти за архивиране и почистване. ¬сички те се предлагат навс€къде - обикновено чрез безплатни приложени€ или ръчно администриране - но антивирусните софтуери помагат всички тези възможности да бъдат събрани на едно м€сто.

»зб€гвайте несигурните антивирусни приложени€

“очно преди  оледа експертите предупредиха за нов “тро€нски кон” - Loapi, който се разпростран€ва чрез рекламни кампании под прикритието на антивирусни решени€ или приложени€. ”жасно е да знаете, че приложението, което инсталирате, за да се предпазите, в действителност ще направи точно обратното.

≈дин от начините, по които работи Loapi, е да постави телефона ви под толкова тежко натоварване, че в крайна сметка това да доведе до прегр€ване на батери€та и унищожаване на устройството. Loapi може също така да изпращате текстови съобщени€ от ваше име, да ви абонира за платени услуги без ваше знание, да разрешава изпълнението на HTTP за€вки за DDoS атаки и да накара устройството ви да се включи в системата за добив на криптовалутата Monero, отново без вие да сте на€сно с това.

Loapi не позвол€ва на потребител€ да го деинсталират, като при опит блокира екрана и затвар€ прозореца, когато се опитате да премахнете правата му за администриране. “ой също така ще ви подкани да премахнете други приложени€ за сигурност, които може да са в състо€ние да го откри€т и премахнат. јнтивирусното приложение н€ма да ви предпази от Loapi, но може да ви помогне да откриете присъствието му.

 ато ц€ло, не забрав€йте да изключите възможността за инсталаци€ на приложени€ от неизвестни източници и да поддържате операционната си система актуална, съветват експертите.

15 одобрени€
1 неодобрение
ќще от рубрика "ћобилни комуникации"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»ма ли нужда от антивирусен софтуер за смартфони и таблети?"    

абонамент за бюлетина