Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Какви опасности за децата крие Snapchat?

18 януари 2018
10843 прочитания
0 одобрения
0 неодобрения

Snapchat безопасен ли е за деца?

Прочетете още: Как да се ограничи времето на децата пред екрана?

Snapchat е социална мрежа, но за разлика от другите (като Instagram и Facebook) при нея снимките и видео клиповете (така наречените Snaps), които се споделят, изчезват след определен период от време, избран от изпращащия ги потребител. Целта е да се създаде среда без притеснения и напрежение, в която хората да могат да споделят забавни неща без последствия, тъй като те няма да се запазват за дълго време.

Каква е минималната възраст за Snapchat?

Минималната възраст, на която децата могат да си създават профили в социалните мрежи, е различна в отделните държави, но обикновено тя е около 13 г.

От Snapchat уточняват, че услугата не е „предназначена” за деца под 13-годишна възраст, но всеки може да си създаде профил само като въведе фалшива дата на раждане, за да заобиколи правилата.

Какви са рисковете при използването на Snapchat?

Поради временния характер на снимките и видео клиповете, широко известно е, че приложението може да се използва дори за порнография. От компанията подчертават, че повечето потребители не използват приложението с такава цел. Но тинейджърите под 18 г. могат да се изкушат да изпратят неприемливи снимки, когато знаят, че след 30 секунди те ще изчезнат.

Приложението обаче не пречи на получателя да направи скрийншот или по друг начин да запише или запази изображението, след което то може да бъде споделяно с всеки по всякакъв начин. От Snapchat отбелязват, че те ще предупредят изпращача, ако получателят е направил скрийншот. Важно е обаче децата да осъзнаят опаснотта за това техните вероятно саморазрушителни снимки да бъдат запазени и споделяни постоянно.

Друга функция, която предлага приложението, е да се споделя местонахождението на потребителя. Обикновено тази опция е изключена, когато се използва Snap Map, но при публикация в Our Story точната локация на снимката или видеото се показва. За да се избегне споделянето на местонахождението, от настройките трябва да се включи Ghost Mode.

Snapchat безопасен ли е за деца?

Не трябва да се забравя също така, че всеки може да каже всичко в Snapchat и следователно съществува риск децата да бъдат подлагани на тормоз (или те да осъществяват тормоз). Това обаче се отнася за всяко едно приложение или услуга за съобщения.

Разбира се, никоя социална мрежа не трябва да се приема като „безопасно място”, а на децата задължително трябва да бъдат обяснени рисковете при използването й и как е най-безопасно да си неин потребител. Освен това специалистите често препоръчват да се поставят основни правила, включително родителят да познава всички, с които детето комуникира онлайн и да се следи то да не споделя лична информация като телефонен номер и адрес.

Много деца използват Snapchat, а не Facebook или някоя друга социална мрежа, точно защото техните родители нямат профили там. Разбира се, възможно е родителите да създадат профил на детето, но Snapchat не предлага опция за родителски контрол, така че да може да контролира какво публикуват децата.

Основният съвет към родителите, които ще позволят на по-малките си деца да използват приложението, е самите те да създадат профила и да зададат парола, която само те знаят. Тогава ще могат да променят настройките на ниво на публичност, което искат; да добавят приятели и като цяло да следят какво децата казват или публикуват.

Ако все пак родителите предпочитат по-цялостен контрол, Snapchat не е най-добрата опция. Една от алтернативите е да се позволи на децата (под 13 г.) да общуват със своите приятели, използвайки iMessage (за Apple устройствата) или Whatsapp на телефон на родителя.

За повече информация по темата на уебсайта на Snapchat в секцията за сигурност могат да се прочетат още съветите към родителите.

0 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Полезни съвети"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Какви опасности за децата крие Snapchat?"    

абонамент за бюлетина