В последно време изглежда сякаш електрическите автомобили ще спечелят битката за транспортното средство на бъдещето, но не трябва да забравяме, че има и алтернативи. Hyundai са решени да покажат именно това - корейският автомобилен гигант проведе тестове с пет автономни коли с водородни клетки и постави нов рекорд - 190 километра от Сеул до олимпийското градче в Пьонг Чанг. Това е най-дългото разстояние, което самоуправляем автомобил преодолява с магистрални скорости - 100-110 км/ч.

Три от колите са били от новия модел SUV на компанията - Nexo, докато останалите два - по-добре познатите Genesis G80. Освен водородните горивни клетки и технологията за автопилот, колите са показали и 5G свързаност за управление на всички джаджи като мултимедийни системи на задните седалки, видеоразговори, чат ботове и различни биосензори и медицински приложения.

Въпреки постижението, това е по-скоро маркетинг ход, защото Hyundai не смята да комерсиализира подобни автомобили до 2021-а година, а напълно автономните модели ще се появят едва в началото на 2030-а. Повечето от тях, също така, ще бъдат електрически, а 5G мрежите все още не са достатъчно развити, за да очакваме гигабитови комуникации в автомобилите в скоро време.