Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Как да увеличим производителността на смартфон с Android Oreo?

Повечето хора рестартират или изключват телефоните си толкова рядко, че никога не разбират, че по този начин могат да решат широк спектър от проблеми

07 февруари 2018
10009 прочитания
6 одобрения
1 неодобрение

Android става все по-бърз с всяка нова версия, така че ако имате смартфон от висок клас, който е с фабрично инсталиран Android Oreo или операционната система е актуализирана до това ниво впоследствие, най-вероятно няма да се налага да правите нищо, за да си осигурите бързо и гладко преживяване. Но не всички устройства, работещи с Oreo, притежават най-новите и най-добри спецификации, което се отразява на тяхната производителност. Смартфоните, които са затрупани с енергоемки приложения и много информация, изпитват сходни трудности.


Смартфоните, които са затрупани с енергоемки приложения и много информация, изпитват много трудности.


Добрата новина е, че това не е присъда за вашия смартфон. Просто в даден момент ще трябва да му направите едно малко пролетно почистване. През това време можете допълнително да ускорите вашето устройство като промените само няколко настройки. Ето какво трябва да направите, за да получите възможно най-доброто представяне от Android 8.0 Oreo, независимо от модела на вашия смартфон.

Прочетете още: Android 8.0 Oreo – най-полезните съвети и трикове

Изтрийте ненужните приложения

Тази стъпка е очевидна, но това не означава, че не е изключително важна. Приложенията, които интензивно използват ресурси и непрекъснато се обновяват във фонов режим, като източват много енергия, могат да бъдат сериозна пречка пред ефективността на вашето устройство и продължителността на живота на батерията.

Въпреки огромните усилия, положени от Google за ограничаване на ефекта от енергоемките приложения с рестрикции за изпълняването им на заден план, често най-добрият начин за действие е просто да изтриете или забраните тези от тях, от които нямате нужда.

Ако използвате устройства, произведени от Google, може да не откриете много излишен пълнеж или предварително инсталирано съдържание, което трябва да бъде изтрито. Но смартфоните от други производители и оператори често се доставят с много външни приложения, които често не ви вършат никаква реална работа. Едно от първите неща, които трябва да направите, когато зареждате нов телефон за първи път, е да се отървете от тях.


Ако използвате устройства, произведени от Google, може да не откриете много излишен пълнеж или предварително инсталирано съдържание


Възможностите за деинсталиране на приложения варират в малки граници на различните устройства, но начинът е следният: натиснете и задръжте иконата на приложението на началния екран и започнете да го плъзгате нагоре. Докато правите това, ще видите опция за деинсталиране в горната част на телефона. Пуснете иконата там. Също така можете да отидете на информационната страница на приложението с по-дълго задържане на иконата и да го изтриете оттам.

Активирайте Data Saver в Chrome

Не би ли било чудeсно, ако уеб страниците са с по-малки размери? По този начин не само ще чакате по-малко време за зареждането им, но и ще консумирате по-малко от мобилните си данни. За щастие, точно това може да направи за вас инструментът Data Saver в браузъра Chrome на Google.

Data Saver използва сървърите на Google за дистанционно компресиране на уеб страници, преди да ги изпрати до вашето устройство, като по този начин пести ресурсите му, а на вас - време и пари. И тук е мястото за едно предупреждение - частните сайтове, използващи HTTPS, не могат да бъдат оптимизирани с помощта на Data Saver, така че те ще продължат да достигат до вас в нормален режим.


Частните сайтове, използващи HTTPS, не могат да бъдат оптимизирани с помощта на Data Saver


Начин за активиране: Отворете Chrome и изберете опцията “Меню” (Menu) в горния десен ъгъл (трите вертикални точки). След това влезте в секцията “Настройки” (Settings). Превъртете до най-долу и изберете Data Saver. На следващия екран можете да включите функцията и след време да се върнете на същата страница, за да видите колко точно мобилни данни сте спестили с използването ѝ, с помощта на графична таблица. Ако някога искате да изключите Data Saver, просто върнете плъзгача в изходна позиция.

Активирайте Data Saver и в Android

За да не се объркате с вече описаната функция на Chrome, трябва да кажем, че Data Saver на Android е нещо съвсем различно, макар че по подобен начин се грижи за оперативната памет и живота на батерията.

Системата за запазване на данни на Android, представена в дистрибуцията Nougat, ограничава фоновите дейности за повечето приложения и дори за някои от тези, които използвате в момента. Имайте предвид, че това може да повлияе на поведението на приложенията по различни начини. Един от тях например е да започнат да изискват допълнително натискане върху изображенията, преди да можете да ги видите при пълна разделителна способност.


Системата за запазване на данни на Android, представена в дистрибуцията Nougat, ограничава фоновите дейности за повечето приложения


Начин за активиране: Отворете секцията “Настройки” (Settings) и изберете “Използване на данни” (Data Usage), след което и Data Saver, за да получите достъп до екрана, където функцията може да бъде включена или изключена.

Ако използвате Pixel 2 ще разберете кога Data Saver се изпълнява благодарение на малка икона, която се показва в лентата за състояние и показва знак плюс, ограден в кръг.

Ускорете анимациите през Developer Options

Докато съветите, които дадохме дотук, са насочени предимно към това да осигурите на вашето устройство свободно място, за да не се задъхва и да се съсредоточи върху задачите, които са действително необходими, този ще направи смартфона ви физически по-бърз. Скрити в секцията Developer Options на Android, се намират три настройки, които ви позволяват да определите скоростта на анимациите на вашето устройство или просто да ги изключите изцяло, за да спестите време между отварянето на приложения и връщането към начален екран. Най-хубавото от всичко е, че ограничаването на тези хубави, но досадни анимации няма да има неблагоприятен ефект върху живота на батерията ви.


Скрити в секцията Developer Options на Android, се намират три настройки, които ви позволяват да определите скоростта на анимациите на вашето устройство или просто да ги изключите изцяло


Начин за активиране: На първо място, трябва да активирате Developer Options, ако още не сте го направили. Отворете секцията “Настройки” (Settings), след това “Системни настройки” (System) и “За устройството” (About Phone). Започнете многократно да натискате полето “Номер на компилация” (Build Number), докато то не ви съобщи, че сте активирали Developer Options.

Върнете се в менюто “Системни настройки” и изберете опцията Developer Options, която вече ще се показват в списъка. Превъртете надолу до превключвателите и определете нивата на трите скали – Мащаб на анимацията на прозореца (Window animation scale), Мащаб на анимация на преход (Transition animation scale) и Мащаб на продължителност на анимацията (Animator duration scale). Стойностите по подразбиране за всички тях са 1х и трябва да бъдат променени на 5x или изцяло изключени. Това незабавно ще доведе до по-бързи реакции на смартфона ви при въртене и натискане.

Ограничете функционалните данни за някои приложения

Ако сте идентифицирали конкретни приложения, които хабят голям процент от живота на батерията или паметта ви, не се притеснявайте. Oreo улеснява изключването на фоновата активност. Имайте предвид, че ако го направите, вече няма да получавате известия от съответното приложение, освен ако не го използвате активно.


Oreo улеснява изключването на фоновата активност.


Изберете опцията “Данни за приложението” (App Info) на приложението, което искате да ограничите, като задържите пръст върху неговата икона. След това влезте в “Настройки” (Settings). Щом влезете в тази секция, продължете в “Използване на данни” (Data Usage) и след това изключете плъзгача за Background Data (Функционални данни).

Изчистете кеша на тежките приложения

Изчистването на кеша на приложенията, които причиняват реални проблеми с производителността, е абсолютно необходимо от време на време, защото системата събира временните файлове, свързани с тях. Въпреки че тези файлове се съхраняват с цел да се ускори зареждането и отварянето на въпросните приложения, понякога се оказва, че те правят точно обратното, особено ако сте ги използвали дълго време.

Можете да бъдете сигурни, че изтриването на кеша няма да изтрие данните или паролите, съхранени в него. За да направите това, трябва да изчистите данните за приложението - нещо, което бихме препоръчали само в краен случай, тъй като това е еквивалентно на изтриване и инсталиране на ново копие.

Рестартирайте

Звучи глупаво, но е вярно. Повечето хора рестартират или изключват телефоните си толкова рядко, че никога не разбират, че по този начин могат да решат широк спектър от проблеми с производителността. Рестартирането винаги може да помогне за по-бързата работа на вашето устройство, независимо дали разчитате на бюджетен смартфон или на някой от топ моделите на водещите компании.  

6 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Мобилни комуникации"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да увеличим производителността на смартфон с Android Oreo?"    

абонамент за бюлетина