Porsche и Audi имат история при споделянето на автомобилни компоненти - Cayenne и Macan ползват на практика едно и също шаси като Audi Q5 и Q7. Всичко това ще се прехвърли и в електрическата ера, която се задава с бързи темпове. В интервю за Stuttgarter Zeitung, Оливър Блум от Porsche и Рупърт Стадлър от Audi са споделили, че двете марки, собственост на VW Group ще разработят съвместно нова платформа за електромобили. Тя ще се използва в моделите на двете марки от 2021-а година насетне.

Audi очаква два седана и две SUV превозни средства, докато Porsche ще пусне наследник на Macan, разработен в същата фабрика. Кои модели ще бъдат електрифицирани зависи от изискванията към CO2 емисиите, казва Блум. Разбира се, основната прична за тези споделени ресурси, е една - пари. На всяка от марките ще струва с 30% повече да разработи собствена платформа за електромобили. Според Стадлър сумата е от порядъка на милиарди евро.

Всичко това е индикация за сериозния фокус на големите автомобилни производители към електрическото бъдеще. Технологията е много по-ефективна от двигателите с вътрешно горене и вредните емисии са на практика нула. Ако не броим батериите, разбира се, които остават тежкият камък, вързан за врата на електромобилите. Очакваме развитие в тази сфера през следващите няколко години.