Както по-рано обеща, Intel направи редизайн на Xeon и Core процесорите си от осма генерация, за да намали риска от атаки през уязвимостите Meltdown и Spectre. Хардуерните промени в архитектурата допълват пуснатите до този момент софтуерни пачове, а обещанието от изпълнителния директор на Intel Браян Крзанич е, че с този ход компанията е защитила 100% от всички свои процесори, произведени през последните пет години.

Хардуерният пач спира атаки през уязвимостта Spectre вариант 2 и Meltdown вариант 3, а за да бъдат чиповете напълно защитени от другите разновидности, е необходима инсталацията и на софтуерните поправки. Според Крзанич новите процесори на компанията ще имат допълнителен слой защита, под формата на стена между приложенията и потребителите, които ги изпълняват.

Тези промени ще се появят първо при Xeon Cascade Lake процесорите и осмата генерация Core чипове във втората половина на 2018-а. Intel не споделят дали и как тези хардуерни промени ще се отразят на производителността на системите, но Крзанич заяви, че "преди тези продукти да се появят на пазара, компанията ще направи всичко, за да бъде сигурна в наличието на допълнителната производителност, която потребителите очакват".

Intel беше остро критикувана, че омаловажава проблемите, свързани с Meltdown и Spectre, особено при първоначалното публично обявяване на тези уязвимости. В момента компанията е обект на 30 съдебни дела, свързани с тези пропуски в сигурността на хардуера.