Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Фотобанките - местата, на които да продаваме снимките си онлайн

21 март 2018
5882 прочитания
6 одобрения
0 неодобрения

Преди няколко седмици дискутирахме стоковата фотография и споделихме съвети и трикове за снимане на стокови фотоси. Сега директно се обръщаме към фотобанките – местата, на които можем да продаваме снимките си онлайн.

 

500px.com

Това е канадски сайт, при който фото обществото споделя снимки от различни тенденции и категории. Също така има фотобанка със стокови фотоси за продажба. Едно изображение се продава за не по-малко от 35 долара, но това е от категорията Core Collection, при която купувача получава пълни права над снимката. За да качите снимки, трябва да сте част от 500px обществото, а след това да ъплоуднете фотосите използвайки Photo Manager. В действителност, всяка снимка, която качите може да се окаже в магазина, освен ако по някаква причина се откажете след като вече сте я ъплоуднали. Ако ваша снимка бъде закупена, ще получите 60 процента от цената й, стига да е ексклузивна за 500px. Ако същата снимка сте качили и по други сайтове, тогава ще приберете 30 процента.

 

Foap

Това е шведска фотобанка, която горещо желание снимките направени със смартфони. Макар да продава на всички, включително и на корпорации, целта е да се използват Foap приложенията за iOS и Android и така да се завъртите в екосистемата. Вашият дял за всяка лицензирана снимка е 50 процента.

 

Adobe Stock

Напълно естествено Adobe имат фотобанка – това са много муниции за оръжието, което представлява Photoshop. Всъщност, ако имате Adobe ID, можете директно да ъплоудвате изображения към фотобанката от продуктите на компанията – Adobe Lightroom, Bridge, Premiere и разбира се, самият уебсайт. Фотобанката е отворена не само за снимки, но и за векторни изображения, илюстрации, както и видеоклипове.

За всяка продажба получавате 33 процента с изключение на клиповете, където вашата комисионна е 35 процента. Лек минус е, че трябва да направите минимум 50 долара, за да изискате парите си посредством PayPal. Доста по-сериозен минус е, че ако купувача има абонамент за продуктите на Adobe, тогава цените са много по-ниски и могат да достигнат 18 цента за фотос. Имайте предвид, че всичко, което качите на Adobe Stock ще може да бъде намерено и при Fotolia.

Alamy

Alamy предлага над 125 милиона снимки, клипове и векторни изображения, като цените започват от 19.99 долара за лиценз. Условията за стокови снимки са доста апетитни: взимате 50 процента от всяка продажба, дори снимките да не са ексклузивни за сайта. От Alamy твърдят, че са изплатили 180 милиона долара на дарителите си. Също така смело заявяват, че искат всичко, което можете да предложите, тъй като разполагат с много широк каталог от клиенти – но все пак за предпочитане са снимки правени с DSLR фотоапарат или "еквивалентни". А тези еквиваленти са актуални iPhone или Pixel. В тази връзка, iPhone снимките е препоръчително да минават през Stockimo приложението.

 

Can Stock Photo

Още една фотобанка с много добра комисионна, Can Stock Photo дава 50 процента за продаден лиценз, но и е с подробна разбивка на различни варианти за плащане спрямо различните размери на изображенията (както и различните резолюции на клиповете). И тук подобно на фотобанката на Adobe, цената зависи дали купувача е абонат. Имайте предвид, че за да започнете да качвате на това място, първо трябва да минете през одобрение – трябва да изпратите три от най-добрите си снимки. След като бъдете одобрени и акаунта ви удари 50 долара, можете да изискате плащане през PayPal. Всичките ви качени снимки ще се появят и на Fotosearch, като продажбата там ще бъде отразена в Can Stock Photo акаунта ви.

 

EyeEm

С много силно фото общество, EyeEm използва изкуствен интелект, който сам подбира снимките за продажба – към този момент ИИ-то е одобрило 70 милиона изображения. Още при стартирането си, сайта е силен поддръжник на смартфон фотографията и има приложения, както за iOS, така и за Android. Всяка снимка, която качите трябва да бъде одобрена, което в някои случаи може да отнеме няколко седмици, тъй като ИИ-то търси снимки с възможно най-голям потенциал да станат комерсиални. Хубавото е, че без условности получавате 50 процента от продажбите, като цените силно варират в зависимост от лиценза – между 20 и 250 долара. И отново, плащанията се извършват посредством PayPal.

 

Dreamstime

И още една фотобанка, която активно увеличава сток каталога си благодарение на снимки правени със смартфони. В момента съдържа 75 милиона изображения предоставени от над 20 милиона потребители. Разбира се, Dreamstime има приложения за iOS и Android както за качване (Companion), така и за лицензиране на снимки и клипове. Можете да си докарвате до 12 долара на продаден лиценз, като това включва привилегиите, които варират от 25 до 50 процента. Ще получите допълнително заплащане, ако съдържанието е ексклузивно за Dreamstime – 60 процента плюс 20 цента за първите 100 одобрени снимки.

За разлика от горните сайтове, този използва система за награждаване – след като бъдете одобрени, започвате да получавате рейтинги. А колкото по-висок е рейтинга на акаунта ви (при скала от 1 до 5), толкова повече снимки ще можете да качвате.

Плащанията се извършват при минимум достигнати 100 долара.

Dreamstime е основният доставчик на изображения за Google Ads; ако вашето творчество се ползва там, ще получите 2 долара за не-ексклузивна снимка и 2.20 долара за ексклузивна такава.

6 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Lifestyle"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Фотобанките - местата, на които да продаваме снимките си онлайн"    

абонамент за бюлетина