“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

»зтриването на профил във Facebook Ц по-лесно да се каже, отколкото да се направи

Ѕез социалната платформа много хора ще се чувстват много по-изолирани, отколкото сега

22 март 2018
17724 прочитани€
6 одобрени€
1 неодобрение

ѕрез последните н€колко дни Facebook е обект на посто€нно внимание заради взаимоотношени€та си компани€та Cambridge Analytica, ко€то използва неправомерно личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа. “ова повдигна въпроса не само за рол€та ѝ в събирането на данни от подобни компании, но и върху ц€лата бизнес практика на Facebook и отношението на компани€та към потребителите, като н€кои от т€х са толкова загрижени, че вече се чуват призиви за масово напускане на социалната платформа. ƒори стартира движение, наречено #deletefacebook, част от което е и Ѕрайън јктън, съосновател на приложението WhatsApp, което Facebook купи през 2014 г. за $ 22 млрд. “ази реакци€, разбира се, е основателна, но не и толкова лесна опци€ за много потребители.

ѕрочетете още:  ак да ограничим данните, които Facebook събира за нас?

‘актите сочат, че с над 2 милиарда потребители Facebook е най-попул€рната социална мрежа и много хора € използват, за да поддържат връзка със свои при€тели и роднини по ц€л св€т. ќт Facebook също така много хора научават за рожденните дни на при€телите си, предложени€ за брак, раждане на деца и въобще различни аспекти от живота им. ≈дно е €сно – без Facebook много хора ще се чувстват много по-изолирани, отколкото сега.

–азбира се, рол€та на социалната мрежа далеч не се изчерпва само с това. »ма немалко потребители, които разчитат на Facebook за работа или за подкрепа към определени общности и каузи. “ам има и много групи по интереси, които събират хора от ц€л св€т и без платформата това ще стане невъзможно или поне много по-трудно.

—афи€ Ќобъл, асистентка по информационни изследвани€ в ”ниверситета в ёжна  алифорни€, пише в сво€та книга “Algorithms of Oppression”: “«а много хора Facebook е важен вход към интернет. ¬същност това е единствената форма, под ко€то н€кои хора използват интернет, и затова платформата играе централна рол€ в комуникаци€та, създаването на общности и участието в онлайн социума."

ƒжилиан …орк, писател и активист в Ѕерлин, пък посочи в Twitter, че изтриването на Facebook профила е привилеги€, ко€то много хора просто не могат да си позвол€т. “€ отбел€зва, че хората с увреждани€ или н€какви тежки забол€вани€, както и такива, чиито семейства живе€т извън страната си, и много други ще загуб€т много, ако Facebook изведнъж изчезне.

"јко хората използват социалните медии, за да поддържат активно взаимоотношени€ и да град€т връзки, Facebook може да бъде много полезен за благополучието им", коментира и ћегани √рийн, доцент и директор на университета в Ѕъфало, и добав€, че Facebook може също така да има негативно вли€ние, ако хората го използват, за да се сравн€ват с другите и после се чувстват непълноценни. “ака че, напускането на Facebook далеч не е толкова лесно, колкото обикновено изтриване на профила.

—поред √рийн най-гол€мото предизвикателство пред напускането на социалната платформа е, че това е проблем, свързан с колективното действие. "ћного хора може да искат да напуснат тази социална мрежа, но тъй като н€ма €сна алтернативна платформа, към ко€то всички могат да се придвижат вкупом, този процес става много труден заради вечве изградените връзки. Ќакратко казано, н€ма истински алтернативи за масови€т потребител”, добав€ т€.

ќколо Facebook съществуват и съвсем практически въпроси. ћного платформи и приложени€ например използват за регистраци€ входните данни към социалната мрежа. Tinder разчита именно на това за удостовер€ване на потребителите, както и н€кои плейлисти в Spotify (направете си нова регистраци€ там и години подбирани плейлисти и предпочитани€ остават в истори€та). –азбира се, това не звучи като особено гол€м проблем, но може да бъде достатъчно неудобство, което да спре хората да изтри€т своите акаунти в Facebook. ќсвен всичко друго, платформата не забрав€ толкова бързо и ще продължи да събира данни за вас, след като сте си изтрили профила, ако продължите да използвате Instagram и WhatsApp.

—афи€ Ќобъл също така обръща внимание, че изтриването на ваши€ профил н€ма да промени начина, по който Facebook събира, продава и използва лични данни срещу обществото, на което те принадлежат. ћного компании след€т и профилират потребителите, след което “ежедневно злоупотреб€ват с огромното количество информаци€, ко€то притежават”.

ƒруги експерти по данните също защитават тази позици€. ‘редерик  алтойнер от Privacy International е категорична: "ћожете да изтриете ваши€ Facebook и въпреки това пак ще бъдете следени посто€нно в онлайн, а все повече и в офлайн живота ви. Ќе забрав€йтем, че мобилните телефони по дефиници€ са прослед€ващи устройства". ≈то защо …орк, Ќобъл и други като т€х силно насто€ват за международни стандарти и разпоредби, на база на които да бъде търсена отговорност от компании като Facebook.

¬ крайна сметка обаче, н€ма нищо лошо или странно, ако решите да премахнете ваши€ Facebook акаунт. ѕросто не забрав€йте да архивирате всичката си информаци€ преди това. —поред компани€та за пълното изтриване на ваши€ акаунт ще са нужни около 90 дни, така че имате достатъчно време да размислите. ѕри всички случаи обаче н€ма правилен или грешен отговор на въпроса да изтриете или не ваши€ акаунт.

6 одобрени€
1 неодобрение
ќще от рубрика "»нтернет"
 ќћ≈Ќ“ј–» ќ“  
“р€бва да сте регистриран потребител, за да коментирате стати€та
"»зтриването на профил във Facebook Ц по-лесно да се каже, отколкото да се направи"    

абонамент за бюлетина