Създаването на анимиран филм отнема доста време, но какво би станало, ако компютрите можеха да помагат в този процес? Изследователи от Института за изкуствен интелект Алън са разработили AI система, наречена Craft, която създава сцени от популярното филмче Флинтстоун по текстови описания. Екипът е обучил Craft да разпознава елементи от класическата анимация чрез захранване с над 25 000 трисекундни клипчета, всеки от които е включвал и текстово описание на това кой присъства в сцената и какво прави. Благодарение на това Craft е могъл да събира по описание герои, фон и действия.

Резултатите са доста груби - особено с оглед на избрания изходен материал. Флинтстоун използва доста опростени и статични фонове, а анимацията на героите е също не особено сложна. Процесът би бил още по-труден, ако се използва филм с по-динамичен арт. 

Въпреки това, Craft е пример за бъдещето на анимацията. По-рафинирана система с по-добра и комплексна тренировка на теория би могла да автоматизира рутинните части от създаването на анимационен филм - като разговори между персонажите или движение върху статичен фон. Дали това е позитивна стъпка е въпрос на гледна точка - автоматизацията на анимациите може да помогне новите сезони да излизат по-бързо, независимо че в цялата работа ще е включен и машинен елемент.