Компанията на Илон Мъск SpaceX иска да върне на Земята не само основното ниво на ракетите, които използва. Самият Мъск пусна доста интересни постове в Twitter, според които SpaceX ще прибегне до нетрадиционни методи за постигането на тази цел. Става дума за "гигантски парти балон", който ще изведе горните нива на ракетите от орбитална скорост и ще ги забави по пътя им обратно към повърхността.

Ако подобна система проработи, тя може да донесе много допълнителни ползи за SpaceX. Считано от тази година компанията оценява стойността на едно изстрелване на Falcon 9, заедно с кацането на първото ниво, на 62 милиона долара. Ако горното ниво на ракетата може да бъде върнато на Земята и използвано отново с помощта на нискобюджетно решение като балон, това ще направи цялостната цена за извеждане на товари в орбита още по-ниска и ще привлече нови клиенти.

В последващ туийт Мъск добави, че подобен балон ще намали балистичния коефициент на горното ниво на ракетата с два порядъка и ще запази формата и през всички Мах фази.