Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Windows 10 Spring Creators Update – скритите функции

18 април 2018
5915 прочитания
8 одобрения
5 неодобрения

В много отношения Windows 10 е една от най-добрите операционни системи, които Microsoft са създавали. Една от причините да е толкова обичана е, че редмъндци продължават да я поддържат с големи и безплатни ъпдейти, какъвто е случая с Windows 10 Redstone 4 или Spring Creators Update. И също както всеки такъв ъпдейт, Spring Creators Update носи със себе си тонове от нови функции (част от основните посочихме в началото на годината - "6 нови функции, които да очакваме с пролетния Windows ъпдейт"), много от които са скрити и не са толкова очевидни, но все пак, полезни.

 

Прочетете още: Нови AI инструменти подобряват бизнес анализите

Кога ще се появи новият ъпдейт?

Преди да продължим е редно да отговорим на този въпрос, тъй като Spring Creators Update трябваше да се появи на 10-ти април. Заради сериозен бъг премиерата се отложи и предвид това, че от Microsoft не са споменали нова дата, вероятно ще им отнеме няколко седмици, за да го коригират. Затова и краят на април е най-оптимистичната прогноза, но може да остане и за май месец.

Как всъщност, ще се казва новият ъпдейт?

Предните три ъпдейта бяха кръстени както следва – Anniversary Update, Creators Update и Fall Creators Update. Четвъртият ъпдейт е с кодово наименование Redstone 4, а доскоро беше почти сигурно, че официално ще се нарича Spring Creators Update. Друго име, което циркулира из уеб пространството е Windows 10 Version Next, което не беше толкова вероятно, но ако редмъндци се забавят с проблема идеята за "пролетен" ъпдейт ще пропадне.

А сега, нека преминем към същинската част...

Изтриване на данните от телеметрията

Едно от най-честите оплаквания свързани с Windows 10 е това как Microsoft използват телеметрията, т.е. събирането на всякакъв тип информация за вас и как използвате операционната система. Сега в допълнение към настройките за личните данни (вградени в Windows), намираме нов Delete бутон (Settings -> Privacy -> Diagnostics & Feedback), който отстранява всички диагностични данни събрани до момента.

 

Допълнително GPU менажиране

Ако сте с десктоп машина и видеокарта, вероятно знаете, че както AMD, така и Nvidia предлагат инструменти, чийто функции включват избиране на това кое GPU да се използва от дадено приложение или игра – дали икономичния вграден графичен чип в CPU-то или лакомата за ресурси видеокарта. При Spring Creators Update, Windows сам взима решението и разпределя ресурсите. Опцията се намира в Settings -> Display -> Graphics settings.

 

Подобрен Game Bar

Microsoft горещо желаят да стриймвате PC игри посредством Mixer, а за да ви насарчат допълнително, изцяло са преработили Game Bar. Сега там ще намерите часовник, както и опции за включване и изключване на камерата и микрофона. Възможно е вече да променяте и заглавието на Mixer стрийма. На този етап Game Bar-a все още е натрапчив на моменти, но допълненията отдавна бяха нужни.

Swift Pair – интелигентно сдвояване на Bluetooth устройства

Обикновено Bluetooth сдвояването на PC става по следния начин: Settings -> Devices -> Bluetooth, клика се на + иконата и процеса по сдвояване стартира (от страна на РС-то), а след това трябва да се активира на устройството за сдвояване. Е, при Spring Creators Update, Windows частично се елимира от уравнението. Когато направите заявка за сдвояване от устройството, Windows ще изкара известие за директно потвърждаване. По обясними причини Microsoft нарича това Swift Pair. В домашни условия Swift Pair е чудесно решение. Но в кафенето, ресторанта или летището, където има много Bluetooth устройства, не е ясно как редмъндци ще адресират проблема със сигурността.

 

Подобрена поддръжка за HDR екрани

Все още не са много потребителите, които са горди притежатели на HDR дисплей. Но Microsoft гледат в перспектива когато и професионалистите, и обикновените потребители ще се възползват от актуалната технология. Fall Creators Update добави в Settings -> Apps -> Video Playback опции за активиране на HDR поддръжка и пренасочване на системни ресурси за подобряване на картината.

В Spring Creators Update са налични няколко нови опции, включително калибриране на дисплея (кликнете на Change calibration settings for HDR video...).

Налични са и повече настройки когато избирате да пуснете видео. При Fall Creators Update имаше опция да се акцентира върху живота на батерията или по-добро качество на възпроизвеждане на видеото (чрез пренасочване на системни ресурси). Втората опция винаги се свързваше с автоматично покачване осветеността на екрана. При новият ъпдейт, осветеността има вариант да се запази и същевременно да се пренасочат ресурси за по-добро качество на картината.

Autocorrect/autosuggest за хардуерна клавиатура

Знаете отлично типичните за смартфоните функции за автоматично коригиране на въведения текст и автоматичните предложения за довършване на думи и изрази. При софтуерните клавиатури на Windows таблети тези функции са налични отдавна, но сега Microsoft ще се опитат да ги въведат и за хардуерните клавиатури. За съжаление, поне към момента не работят задоволително. В Settings -> Devices -> Typing, вече е налична опцията да активирате автоматичното коригиране, както и довършването на думи.

Когато започнете да пишете дума, Windows ще изкарва три опции за довършване – ако натиснете стрелка нагоре (на клавиатурата) се прехвърляте на трите опции, а за да изберете някоя се използват стрелките за наляво и надясно. Често обаче, както коригирането, така и довършването на думите няма общо с това, което се изписва.

8 одобрения
5 неодобрения
Още от рубрика "Операционни системи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Windows 10 Spring Creators Update – скритите функции"    

абонамент за бюлетина