Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

USB-C стандарта обяснен – нека да извлечем максимума!

22 април 2018
6182 прочитания
26 одобрения
2 неодобрения

Вероятно сте забелязали нещо странно при последните модели телефони, таблети и лаптопи – добре познатите правоъгълни Type-A USB портове вече ги няма, заменени от осезаемо по-малки продълговати конектори. Добре дошли в USB-C ерата.

Макар iPhone-ите и iPad-ите да се придържат към Lightning конекторите на Apple, USB-C вече е неразделна част от актуалните джаджи. Дори последните модели MacBook идват с USB-C порт.

 

Прочетете още: Идва ли краят на мишката и клавиатурата?

Какво е USB-C?

USB Type-C или накратко USB-C, е относително нов тип конектор за пренос на данни от и към компютърни устройства. Тъй като USB-C щепсела е симетричен, няма значение как се включва, което отстранява досадното напасване на правилната страна при всички предишни USB портове. Само това е достатъчно да го превърне в хит, но USB-C се свързва и с няколко нови мощни технологии, включително USB 3.1, Thunderbolt 3, както и USB Power Delivery.

Повечето USB-C портове са направени по стандарта за трансфер на данни установен с USB 3.1. Второто поколение протоколи на USB 3.1 теоритично може да достигне скорости до 10Gbps – два пъти повече спрямо USB 3.0 и първото поколение USB 3.1. Как да знаете дали купувате/имате първо или второ поколение USB 3.1 ли? На спецификациите на устройството трябва да пише "USB 3.1 Rev 2", "USB 3.1 Gen 2", "SuperSpeed USB 10Gbps" или "SuperSpeed+".

Освен това, на много лаптопи и десктоп машини, USB-C спецификацията също поддържа Thunderbolt 3 технологията за трансфер на данни на Intel. Това е важно, тъй като USB-C порт екипиран с Thunderbolt 3, може да достигне теоретичен лимит от 40Gbps. Това е четири пъти по-бързо от USB 3.1 и над 3 хиляди пъти по-бързо от първите USB портове, които достигаха максимум 12Mbps.

 

Ползите от USB-C

С повишените скорости за трансфер идва и способността за видео по същата връзка. USB-C Alternate Mode (или просто "Alt Mode") позволява адаптерите да извеждат видео от същия USB-C порт към HDMI, DisplayPort, VGA и другите типове видео конектори на дисплеи, телевизори и проектори.

Нещо повече, USB-C поддържа USB Power Delivery (USB PD) спецификацията. USB 2.0 предоставя едва 2.5 вата мощност, което е достатъчно, за да се зареди бавно един смартфон. USB 3.1 отдава 15 вата, което го прави подходящ и за зареждане на таблети. Но USB PD отдава 100 вата мощност! Това отваря потенциал за лаптоп-базирани проектори на базата на USB-C, за пример.

С всичко това предвид, ще трябва да направите някои промени и да закупите някои аксесоари, за да се възползвате от пълния потенциал на новият порт. В следващите редове (както и във втората част на материала), ще се опитаме максимално да улесним прехода като ви покажем на какво е способен USB-C и какво ще ви е необходимо, за да работи.

Но бъдете внимателни, защото не всички USB-C устройства поддържат последните USB-C спецификации. За пример, почти всяка USB-C флашка поддържа по-ранният USB 3.1 Rev 1 протокол; много от таблетите и смартфоните не поддържат Alt Mode видео; в ранните дни сме на усвояването на USB Power Delivery и в момента могат да се намерят много малко устройства, които да отиват отвъд 40 вата. С други думи, ще трябва да четете спецификациите на джаджите и периферията внимателно, за да знаете какво точно купувате.

 

Направете си USB-C комплект за пътуване

Добрите новини са, че USB-C портовете могат да се използват при по-старите аксесоари, които разчитат на USB 2, 3.0 и 3.1. Лошите новини са, че ще ви трябват правилните адаптери и кабели. Можете да си направите собствен комплект за пътуване базиран на USB-C, който да включва шест кабела и адаптера за всякакви нужди. Ето какво предлагаме:

  • Два малки мъжки USB-C към женски USB 3.0/3.1 адаптера за свързване на стари устройства, като класическите флашки.
  • USB-C кабел мъжко-към-мъжко за различни типове аксесоари.
  • USB-C Ethernet адаптер за моментите когато разполагате с жична връзка.
  • HDMI конвертор за всякакъв тип презентации на проектор.
  • Хъб, който да консолидира повечето от полезните портове. На пазара вече има доста USB-C хъбове, но DA200 на Dell (с цена около 100 лв) е чудесен, тъй като е малък и се побира във всеки джоб или несесер. Има USB 3.1, Ethernet, VGA, HDMI портове и предоставя до 2048 x 1152 видео резолюция.

 

Вземете данните със себе си

USB-C флашките все още не са масови, но могат да се намерят достатъчно модели на пазара. Хубавото е, че единствено трябва да вкарате флашката и тя да заработи. Проблемът е, че повечето USB-C флашки все още разчитат на старият USB 3.1 Rev 1 стандарт. На практика, това означава, че макар да са стъпка напред спрямо старите флашки, пълният им потенциал не оползотворен от настоящия USB-C протокол.

Тези микро устройства идват във всякаква форма и размери, но едно от любимите ни е SanDisk Ultra Dual Drive, тъй като имат опция за 256GB, плюс лесна възможност за превключване между USB-C порт и Type-A USB 3.0, както и достъпна цена от 200 лв за най-големия капацитет. Минуса е, че използва USB 3.1 Rev 1 и достига максимална скорост от 150Mbps.

Друг подход е инвестицията в преносимо SSD, като Samsung Portable SSD T5. Капацитета започва от 250GB и стига до 2TB с цени между 240 лв и 1400 лв. Но тук знаете за какво плащате – не само, че устройството разчита на актуалната спецификация USB 3.1 Rev 2 (със скорост до 4.3Gbps), но и физически е осезаемо по-малко от повечето външни сторидж решения.

Ако искате да минете "по-тънко", можете сами да си направите преносимо SSD, което поддържа USB-C със Satechi Aluminum Type-C HDD/SSD Enclosure (с цена около 60 лв). Разбира се, ще ви трябва под ръка и SSD канибализирано от лаптоп или РС. SSD-то свържете със SATA конектора на Satechi кутийката и използвайте USB-C мъжко-към-мъжко кабел, който да включите към компютър.

 

Следва продължение...

26 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"USB-C стандарта обяснен – нека да извлечем максимума!"    

абонамент за бюлетина