Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Editorial: Смартфон или лаптоп?

29 май 2018
3989 прочитания
1 одобрение
8 неодобрения

Ако трябва да се потопим в историческия океан на технологиите, ще открием една много интересна и циклична закономерност. Изобретяването на телефона предшества това на компютъра, но след това функциите на компютъра започват бавно да се интегрират в телефона - превръщайки го в днешния познат на всички смартфон.

Унификацията и интеграцията на различни технологии в едно устройство не е нещо ново - спомнете си MP3 плейърите, фотоапаратите от типа point-and-shoot, дигиталните бележници, органайзерите, диктофоните и много други, събрали дружно способностите си в заветните смартфони. Именно тази интеграция, заедно с все по-бързия темп на развитие на вградените в мобилните устройства технологии - процесор, камера, памет и други - ме карат да си задам въпроса от заглавието на този материал.

Необходим ли ни е компютър в 2018-а година или един смартфон от висок клас би свършил работа? Разбира се, когато говорим за по-специфични задачи - дизайн, гейминг, програмиране - безспорно лаптопите и десктоп машините имат солидна преднина, но ако става дума за по-обща употреба - дали смартфоните не могат да заместят напълно по-големите им събратя?

Лаптоп vs смартфон - мултимедия

Навремето, а и сега, много от компютрите обслужваха мултимедийните нужди на потребителите - независимо дали става дума за маратони Star Wars или преслушване на последния албум на Sodom. Ако погледнем чисто технически, повечето смартфони имат по-висока резолюция на екраните си и много по-висока гъстота на пикселите на квадратен инч. Докато средната разделителна способност на повечето лаптопи е 1080х1920 пиксела при размери между 13 и 17 инча, телефоните от висок клас вече имат 2к и 4к дисплеи при размер 5-6 инча.

Добавяме към техническата битка и яркостта - много важен показател при консумация на визуално съдържание, особено на открито. Докато повечето лаптопи постигат около 250 нита яркост, модерните смартфони могат да преминат границата от 700 нита - главно заради по-малките размери на екраните. Сигурно си задавате въпроса - кой би гледал Star Wars маратон на телефон? Напълно прави сте, това е и основният минус - екраните на смартфоните са прекалено малки - въпреки че поставянето им близо до очите компенсира тези разлики, това води до умора и напрежение.

От друга страна можете да гледате кратки клипчета в YouTube или да преслушате някоя песен на Bluetooth слушалките си докато пътувате в метрото или чакате в зъболекарския кабинет, или сте на парти, което не ви е много интересно (защо просто не си тръгнете?). Разбира се, за идеалното кино преживяване най-добра работа би свършил 50-60 инчов OLED телевизор, но тук сме поставили една срещу друга две мобилни джаджи и резултатът съвсем не е толкова еднозначен.

Неудобството от малкия дисплей се компенсира от бързината, с която можете да достигнете до желаното съдържание навсякъде, където се намирате. Докато вие извадите лаптопа в метрото, стартирате операционната система и намерите клипчето в YouTube страницата в браузъра, аз вече ще съм изгледал няколко такива на телефона си. Същото се отнася и за музиката и снимките. И за да не ядосам хардкор феновете, ще поставя резултат за равенство, с уговорката, че в бъдеще консумацията на мултимедия принадлежи на смартфоните.

Резултат: равен

Лаптоп vs смартфон - комуникации

Тук нещата са ясни - победата е напълно и безусловно присъдена на смартфона. Да, лаптопите имат възможност за гласови обаждания през многобройните платформи за IP телефония, могат да пращат и получават мейли и текстови съобщения, но всичко това е налично в смартфоните и се случва много по-бързо и лесно. Неслучайно в доста материали се опитвам да пиша вместо смартфон - мобилен комуникатор. 

Резултат: смартфон 1:0 лаптоп

Лаптоп vs смартфон - създаване на съдържание

Още една много спорна функционалност или област на употреба. Тук важат същите правила - ако става дума за специфична дейност - графичен дизайн, програмиране, видеообработка - то лаптопите с лекота побеждават смартфоните. Какво обаче има предвид обикновеният потребител, когато използва това гръмко словосъчетание "създаване на съдържание". Най-вероятно има предвид постване на поредните снимки от вечерята си в Instagram, интересен пост във Facebook, дори запис на YouTube видео в подходящ момент.

В тези случаи резултатът отново не е еднозначен - лаптопите имат хардуерна клавиатура и голям екран - добри помощници при създаване на текст и графики. Смартфоните от своя страна позволяват голяма свобода при заснемането на аудио, снимков и видеоматериал - форматите на бъдещето (колко от вас ще прочетат тази стена от текст, която сега пиша?). Отново тук ще поставя равенство, но то се крепи на косъм - бъдещето на контент криейтърите (модерни като тази чуждица) е в смартфоните - с две, три камери и микрофони, с неограничена свързаност и директно предаване на живо.

Резултат: равен

Лаптоп vs смартфон - игри

Дойде ред и на най-болезнената тема за повечето запалени читатели на PCWorld - игрите. Ако трябва да бъда честен, не ми хресва посоката, в която се е насочила индустрията в момента. Точно ограниченията на смартфоните налагат проектирането на специфични игри, а бизнес моделът е още по-сбъркан - първоначалната игра е безплатна, но за да извлечеш каквото и да е удоволствие от нея, трябва да налееш един куп пари. (Личен пример с Mobius Final Fantasy, в която за 2 години потънаха над 600 лева). 

Лошото е, че тези модели и геймплей започват да се прехвърлят и към PC заглавията. Причината е ясна - в момента почти всеки на тази планета има смартфон, докато притежателите на лаптопи, десктопи или конзоли са доста по-малко. И в допълнение - смартфонът е идеалната платформа за реклами, които текат във всяка мобилна игра, защото е с вас почти 24/7. И все пак, ако говорим за малко по-сериозен гейминг от Candy Crush или друга подобна времегубка, дори най-слабият лаптоп ще предложи по-приятно изживяване от смартфона. Не защото модерните телефони нямат мощ - на тях може да се играе Quake, Final Fantasy и каквото си помислите. Просто такива игри за мобилни устройства почти не се правят. Ето защо давам победата на лаптопите.

Резултат: смартфон 1:1 лаптоп

Лаптоп vs смартфон - работа

Доста обширно понятие е тази "работа" - дали говорим за шофьор на такси, програмист, кранист, сервитьор или счетоводител? Във всеки случай, абстрахирайки се от професиите, които нямат никакъв досег с IT (те са все по-малко), можем да си представим смартфона като помощник в доста повече ръце, отколкото лаптопа. Дори аз, като журналист, все повече предпочитам да предавам наживо различни събития през телефона си, вместо да мъкна тежък (относително) лаптоп и да набирам текст. Запис на интервю също може да се направи със смартфон, както и снимки - нещо, с което лаптопът не може да се справи.

Но ако погледнем и по-общо на понятието работа - когато трябва да си запишете нечий телефонен номер или рецепта за сладки, или пък номера на простакът, който ви е ударил с таратайката си - всичко това става за секунди. Да не говорим за все по-голямата интеграция на изкуствен интелект в смартфоните и услугите им - Google предлагат разпознаване на растителни и животински видове в своите Photos, а тази функционалност ще бъде разширявана все повече. Shazam и подобни приложения ще познаят песента, която ви е харесала за секунди, а различни фитнес приложения ще помогнат за по-добър живот. Дори не мога да се сетя за всички приложения на многобройните сензори, вградени в средностатистическия смарфон - има възможност за лазерно замерване на разстояние, компас, нивелир, който използва акселерометъра, дори метал детектор. За общ работен помощник - в личното време или в работното пространство смартфонът излиза с едни гърди напред.

Резултат: смартфон 2:1 лаптоп

Вместо заключение

Напълно разбирам, че подобни материали са силно спекулативни, но днес на път за работа се замислих колко често отварям лаптоп вкъщи и колко време прекарвам пред дисплея на смартфона - независимо дали за работа или забавление. Дали лаптопите ще изчезнат бавно и ще отстъпят на все по-големите, мощни и удобни за работа смартфони в близкото бъдеще? Виждали сме и по-странни неща в технологичната история. Какво мислите вие?

1 одобрение
8 неодобрения
Още от рубрика "Анализи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Editorial: Смартфон или лаптоп?"    

абонамент за бюлетина