Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Deprecated: Function split() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 367

Летящите таксита на Uber – бъдещето ни застига!

22 юни 2018
4122 прочитания
6 одобрения
0 неодобрения

Uber, компанията наложила идеята за споделеното пътуване, смята да извиси концепцията (буквално) и да реализира визията на толкова много сай-фай филми, а именно – летящи таксита! Всъщност, Uber за втора поредната година провеждат конференция в Лос Анджелис посветена изцяло на идеите, концепциите и цялостното развитие на проекта за летящите таксита. След тазгодишното издание вече знаем, че ако през следващото десетилетие се появят работещи модели, те ще бъдат произведени от пет конкретни компании.

Прочетете още: Uber ще използва AI, за да разбере дали клиентите са употребили алкохол

Embraer и Pipistrel Aircraft са две от първите компании, които стана ясно, че ще работят съвместно с Uber върху амбициозният им проект. Базираните в Калифорния Karem, също се присъединиха и показаха концепции на летящото возило.

Electric знаем, че все още са в ранните стадии на разработката и не е сигурно, че ще успеят технологично, регулаторно и инфраструктурно да преодолеят пречките, за да се впишат в условията и графика на Uber.

Освен тези три компании, Aurora Flight Sciences и Bell (преди познати като Bell Helicopters) работят по хибридни варианти, които са микс между самолет и хеликоптер.  

Изброените партньори единствени покриват дълга редица от технологични спецификации, само част от които са: летящия апарат да е изцяло електрически, да издава минимален шум, да може да излизта и каца вертикално, също както и да е възможно производството на десетки хиляди превозни средства, за да се покрият всенарастващите нужди на Uber. По отношение специално на последната точка, Karem е интересен избор, тъй като са доста по-малка компания спрямо останалите. Напомняме обаче, че името й идва от едноименния основател Ейб Карем (Abe Karem), който е един от пионерите при дрон технологията. Карем често е наричан "бащата на дроните" и "човекът изобретил Predator дрона", макар че за последното, отрича по негова идея да са поставяни ракети.

А сега нека обърнем повече внимание на петте компании и техните прототипи за летящи таксита...

 

Embraer

Бразилският производител на летателни апарати Embraer е на пазара от 48 години и е сред най-опитните партньори на Uber. Компанията има над 19 хиляди служители по цял свят и годишни приходи от 5.8 млрд. долара. Произвежда както комерсиални, така и военни и земеделски летателни апарати. При все това, градските въздушни превозни средства ще са изцяло ново начинание за тях.

Концепцията на Embraer е с 9 перки и футуристична кабина на хеликоптер.

 

Aurora Flight Sciences

Aurora Flight Sciences специализират в автономни авиационни системи. Фирмата беше закупена от Боинг миналата година за неизвестна сума. Съществуват от 1989-та година и оттогава са направили над 30 безпилотни концепции и протипи, някои от които са хеликоптер, който се пилотира единствено чрез таблет.

На конференцията на Uber, изпълнителният директор на Aurora Джон Лангфорд (John Langford), заяви, че през последните пет десетилетия авиационната технология е направила прекалено малко за публичния транспорт, а автономността ще е едно от ключовите развития.

 

Karem

Butterfly прототипа на Karem четири-роторен апарат с четири големи перки на крилата и опашката. Всъщност, перките му са осезамо по-големи от тези на конкурентните модели, което трябва да свали натоварването от батерията на летателния апарат. Освен това, тъй като витлата ще се движат по-бавно, ще генерират по-нисък шум.

Към момента Karem работят върху пълнокръвен демонстрационен модел на Butterfly концепцията си.

 

Bell

За Bell може и да сте чували преди, тъй като на тазгодишния CES за пръв път представиха публично визията си за летящо такси. В много отношения идеята е сходна с концепцията на Bell от миналата година FCX-001, който мнозина видяха, като хеликоптер изваден от гейм поредицата Metal Gear Solid.

На конференцията на Uber, Bell имаха прототип на летящия апарат и предлагаха VR преживяване в кокпита на футуристичното возило.

 

Pipistrel Aircraft

Pipistrel Aircraft са базирани в Словения и използваха събитието организирано от Uber, за да се ребрандират като "Pipistrel Vertical Solutions" с хитро, ново лого. Компанията вече има на пазара малки ел-захранвани летателни апарати, но концепцията им за такси на Uber изглежда, като извадена от Star Wars. Няма видими ротори и витла, а и може да е както двуместно, така и шестместно.

6 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Летящите таксита на Uber – бъдещето ни застига!"    

абонамент за бюлетина