Учени от Университета на Мичиган са конструирали температурен сензор, който е едва 0,04 кубически милиметра. За да придобиете представа - на снимката миниатюрната машинка е поставена до зрънце ориз. Този специфичен "компютър" е толкова чувствителен, че дори слаба LED светлина може да промени отчетените температурни стойности.

Ограниченията в размера са накарали инженерите да търсят оригинално решение, за да намалят ефекта на светлината върху отчитанията. Те са използваи кондензатори вместо диоди, което пък е увеличило шума, но в крайна сметка всички препятствия са били преодолени и крайният резултат е машина, която може да измерва температурни промени в много малки региони - например група клетки в човешкото тяло. 

Това може да помогне на учените да изследват по-добре туморните образувания, които се предполага да имат по-висока температура от здравата тъкан. На свой ред подобно устройство може да доведе до по-ефективни терапии и евентуално лечение на различни видове рак. 

Кавичките около "компютър" са сложени с цел - въпреки че устройството си има собствен процесор - ARM Cortex-M0+ базиран - то губи цялата информация, когато бъде лишено от енергия. Това малко прехвърля границите на определението, но все пак е чудесно постижение, което ще доведе до още по-малки и умни сензори, които един ден да бродят из телата ни.