Скоро външните твърди дискове могат да се окажат ненужни и да отстъпят място на SD картите. SD асоциацията - която определя стандартите при този вид носители - току-що представи новия формат, наречен SD Express. Той добавя PCIe и NVMe интерфейсите към преносимите карти.

Най-важното изражение на тази новост е скоростите, които могат да бъдат постигани - до 985 MB/s. Още по-впечатляващи са обемите на SD Express - капацитетът е увеличен от 2TB до 128TB. Това разбира се са теоретичните граници на съхранение, но не след дълго една SD карта ще може да замени всички външни носители, които потребителите използват.

Ако обърнем тези цифри в реално съдържание, това означава около 25 000 филма с висока резолюция или 256 милиона снимки с размер 500kB всяка. За почитателите на музика - това са 25 милиона песни - две карти ще могат да съхранят цялата колекция на Spotify (35 милиона). 

В момента дори 1TB SD карти са рядкост и струват стотици левове, така че приемането и разпространението на новия стандарт ще отнеме време. С все по-качественото 4K, 8К и VR съдържание обаче нуждите от носители с по-голям капацитет може да ускори значително промяната.