Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Да освободим място на хард диска без да трием файлове

Операционните системи Windows XP и Vista имат възможност за освобождаване на гигабайти място на твърдия диск, без да се налага триене на файлове. В редица случаи освободеното място може да достигне десетки гигабайти.

25 март 2008
24124 прочитания
26 одобрения
8 неодобрения
Страница 1 от 2

Тази функция няма определено название, затова ще я наречем „компресия на Windows“. Работата е там, че операционните системи Windows XP и Windows Vista притежават способност да компресират файловете в движение. „Смачканите“ по този начин файлове и папки се показват впоследствие със син цвят и се държат по същия начин, както и преди компресията. По този начин няма постоянно да се занимавате с архивиране на информацията, но използването на тази функция има и ограничения:

  • Компресията работи само на носители или раздели с файлова система NTFS

  • Компресията е възможна само за нешифровани файлове/папки/носители

Освен това, не ви препоръчваме подобно архивиране за:

  • Носители и раздели, съдържащи системни файлове. Разделите и носителите, съдържащи операционната система не се препоръчва да бъдат компресирани изцяло. Това е свързано с факта, че тяхната компресия е нецелесъобразна поради значителната фрагментация на архивираните файлове при тяхната честа промяна. Но отделни несистемни файлове и папки на вашия системен раздел могат да се архивират без каквито и да било негативни последствия.

  • Носители и раздели, за които не сте сигурни за какво са предназначени. Уверете се, че ще компресирате само раздели или носители с лични файлове и папки, съдържащи например документи, музика, филми и др.


Компресиране на папки и файлове

За да архивирате определена папка или файл, трябва да извършите следните операции. Кликнете с десния бутон на мишката на папката или файла, които искате да компресирате и изберете Properties. От таба General натиснете бутона Advanced..., намиращ се до атрибутите на папката или файла.

Сложете отметка на „Compress contents to save disk space“ и натиснете ОК, а след това Apply. На екрана ще се появи прозорец за потвърждение на промяната, чрез който вие ще се съгласите да се прилага компресия на папката и всички вложени в нея файлове и папки.

Потвърдете внесените промени и дайте ОК. След това компютърът ще се погрижи за цялата работа по компресирането, а времето за изпълнение ще зависи от използваната система, броя на файловете в папката и от техните размери. Когато компютърът приключи с компресията, цветът на имената на файловете в папката ще се промени в син.

След това можете да отидете в свойствата (properties) на всеки обект и да погледнете как се е променил неговият размер. Числото, показано срещу надписа „Size“ е изходният размер на обекта, но на диска той вече заема място, посочено с цифрите срещу надписа „Size on disk“. Разликата между размера на изходната папка и компресираната може да е значителна.

26 одобрения
8 неодобрения
Още от рубрика "Проблеми и решения"
КОМЕНТАРИ ОТ  

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/pcw/procedures/class.Add.php on line 494
Анонимен
15:58, 25 март 2008
глупости братче, все едно да си зипваш фолдърите, същата работа

айде преценете си доколко удобно е да го правите това или просто да дадете 100лв. за нов диск..
1
одобрения: 0
Стен
09:42, 26 март 2008
"„Смачканите“ по този начин файлове и папки се показват впоследствие със син цвят и се държат по същия начин, както и преди компресията."
Аз лично не съм пробвал,но на някой може да не му се дават 100 лв.(най-малко) и това да му бъде полезно
2
одобрения: 0
Анито
12:52, 26 март 2008
А пък аз искам папките да не са в синьо, а в розово. Може ли да стане това ?
3
одобрения: 0
Анонимен
12:57, 26 март 2008
Тая пък какви ги говори !
4
одобрения: 0
Анито от Хисар
13:00, 26 март 2008
Абе, простак, аз си ги искам в розово. А ти си гледай работата.
5
одобрения: 0
Анито от Хисар
13:02, 26 март 2008
И ако искаш да знаеш само да кажа на моя приятел и ще........
6
одобрения: 0
:)
15:14, 26 март 2008
Да, това е решение, ако сте готови да се примирите с по-бавното отваряне на файловете и браузване на папките поради необходимостта те да се разкомпресират.
Това авторите на статията са ви го спестили.
7
одобрения: 0
:)
15:16, 26 март 2008
Грешка. Не са ви го спестили. Било на втора страница.
Извинявам се на авторите.
8
одобрения: 0
Петър
16:47, 26 март 2008
Файловете и папките не се отварят забележимо по-бавно - работят си нормално. Компресията на папка 800 МВ с около 1600 текстови файла става за приблизително 2 минути.
Компютърът ми е с процесор Celeron 1,8 MHz и 1 GB памет, OS - Vista Home.
9
одобрения: 0
svealien
18:03, 26 март 2008
А за Мак?? хммм ето как да освободим място за Макинтош. [ препратка ]
10
одобрения: 0
rqhovo
21:11, 27 март 2008
тва са пълни глупости освобождава ти около 10 мб направо смешна работа
11
одобрения: 0
Пешо
21:34, 27 март 2008
12
одобрения: 0
Анонимен
08:12, 28 март 2008
Глупости друг път - от 900 МВ ми свали на 400 МВ. Но много зависи какви са файловете - не можеш да очакваш че ще компресиращ Jpeg картинки - те така и така са си компресирани.
13
одобрения: 0
lainoto
14:27, 28 март 2008
14
одобрения: 0
4о4ок
20:56, 29 март 2008
Авторът който е писал това май не е допрочел внимателно точно за какво става въпрос и е бързал много да го постне. Ако ти е пълен харда и го компресираш за да си освободиш място за още файлове няма да стане независимо че ще ви изпише, че има достатъчно свободно място. Това свободно място напрактика е неизползваемо. Запазва се за файловете да се декомпресират. Сеъветът ми към авторите е по добре да преглеждат нещата и да неизползват само един източник на информация.
15
одобрения: 0
Ice man
18:48, 31 март 2008
Най-накрая някой да каже нещо смислено :)
16
одобрения: 0
Нифи
23:20, 31 март 2008
Аз ще кажа смислено: Това не пести нищо, бави харддиска , а за розовото и синиото на папките - може да стане и зелено има как! Но по важното е че риска от грешка в диска или BAD сектор при компресиран NTFS е поголяма в пъти!!! най вече при POwer failer или рестарт "от кабела" но ако имате много игри и филми и музика - мултимедията НЕСЕ КОМПРЕСИРА ТАКА който всеоще нее съгласен - да направи тест в домашни условия! единственото което пестиш от един филм или мп3 - копресира се текстът - заглавия,имена ID3 tag-ове
17
одобрения: 0
stalker
20:48, 01 април 2008
тна не6то е глупост.за кво ми е при ословие 4е максималното място на всеки в харда са филми и музика а за тях няма са6тествена разлика.автора е трябвало да бъде по-конкретен за какво може да се използва тая функция.
18
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Да освободим място на хард диска без да трием файлове"    

абонамент за бюлетина