Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 531

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 534

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 537

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 540

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 544

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 548

Deprecated: Function eregi_replace() is deprecated in /var/www/sites/asen/COMMON/procedures/class.FunctionsCommon.php on line 552

Видове LCD дисплеи за електронните устройства

В характеристиките на електронните устройства - лаптопи, телефони, комуникатори, плейъри, UMPC, често присъстват различни типове LCD дисплеи. Тяхното разнообразие не е малко, затова накратко ще се опитаме да хвърлим светлина кой термин какво означава.

23 юни 2008
16991 прочитания
62 одобрения
6 неодобрения
Всички типове дисплеи, използвани в електронните устройства могат да се разделят на две групи - пасивни и активни. Активните разбира се са по-добри, но пасивните пък са по-евтини.


CSTN
CSTN (Color Super Twisted Nematic) представлява така наречената технология на усуканите кристали. Всеки пиксел от матрицата съдържа три субпиксела (син, зелен и червен). Времето за реакция на съвременните CSTN дисплеи е 100 ms, а обзорният ъгъл - 140 градуса. По сочност на цветовете тези дисплеи се доближават до активните матрици, но все пак им отстъпват. С такива екрани се снабдяват устройствата от среден ценови диапазон и евтините модели.

UFB

Това е фирмена разработка на Samsung. Пасивната матрица UFB (Ultra Fine and Bright) се различава от CSTN по по-ниската си себестойност, по-висок контраст и по-малка консумация на енергия.


TFT
TFT (Thin Film Transistor) е най-разпространеният тип дисплеи и той се използва масово - от мобилни телефони до лаптопи. В тази матрица, под повърхността на екрана се намира слой транзистори, всеки от които управлява една точка от дисплея. Принципът на работа се заключава в управлението на интензивността на светлинния поток с помощта на неговата поляризация. На всеки пиксел се падат по три транзистора (за всеки цвят по един).
TFT дисплеите притежават високо бързодействие (до 2ms) и отличен контраст на изображението. Най-разпространеният проблем на TFT екраните са изгорелите пиксели, които се появяват при излизане от строя на един или няколко транзистора. Затова, при покупката на монитор, лаптоп или мобилно устройство, винаги проверявайте за такива пиксели. Те лесно се виждат на бял или черен фон, тъй като постоянно светят с един цвят.


TFD
TFD (thin film diode) е технология, призвана да реши достатъчно високата консумация на енергия от TFT екраните. Тези дисплеи повтарят основните характеристики на TFT, но при това са по-малко енергоемки. TFD се използваха от Sony Ericsson в някои нейни модели телефони, но тази технология не получи широко разпространение.

OLED

OLED (Organic Light Emitting Diodes) е по-скъпа и съвременна технология, базирана на органични светодиоди. Този вид дисплеи превъзхожда по всички показатели TFT - по-добро цветопредаване, по-голям обзорен ъгъл, по-ниска консумация на енергия, по-висок контраст. Ако не се вземе предвид защитното стъкло, дебелината на тези екрани не надвишава 1 милиметър. OLED е скъпа технология, затова се използва за направата най-вече на малки екрани с ниска резолюция.


Сензорни дисплеи
В основата на Touchscreen лежи стандартен TFT дисплей, който може да разпознава докосване (или област на натискане). Има няколко технологии за разпознаване на натискането и всичките те са базирани на многослойния дисплей. Най-надеждният и разпространен начин е разполагането на две много тънки метални пластини, които си взаимодействат в мястото на докосване. Съществуват също така капацитивни, инфрачервени и ултразвукови технологии за определяне на точката на докосване. Най-съвременните разработки вече позволяват да се разпознае движението на пръста по стъклото на дисплея - регистрацията става по механичната енергия, която се насища в местата, където потребителят плъзга пръста си.
Важна съставна на настройката на тези дисплеи е тяхната калибровка. За да се избегнат лъжливи натискания, тази настройка позволява да се съпоставят натисканията на дисплея по екрана с предварително зададени точки. Калибровката е необходима, за да се изключат грешките при работа.
Най-революционната за сега разработка в света на сензорните дисплеи е иновативната технология Multi-touch, която за първи път е използвана от Apple в своя култов телефон iPhone. Тази технология позволява да се обработват множество натискания по дисплея по едно и също време, като в същото време се разпознават скорост и движение на пръста по екрана.
62 одобрения
6 неодобрения
Още от рубрика "Ръководства и наръчници"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Анонимен
16:25, 12 ноември 2008
1
одобрения: 0
Azz .. ;dd
19:05, 04 октомври 2010
3mi g0re doLuu d0br3e sTe se spraviLii ..
2
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Видове LCD дисплеи за електронните устройства"    

абонамент за бюлетина