Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Българската “Тя” се грижи за дома с достъпна автоматизация

10022 прочитания

Докато гледахме внимателно какво се случва на компютърното изложение Computex 2015 в Тайван, Сингапур видя бъдещето на информационните и телекомуникационни технологии по време на форума CommunicAsia 2015. А там се случи нещо важно - за пръв път тази година българска компания представи иновационно решение, което при това изглежда е предизвикало доста голям интерес.

She e първата българска система за управление и автоматизация на дома

 Интересът е лесно обясним предвид факта, че става въпрос за първата българска система за управление и автоматизация на дома. Тя се нарича She и е дело на опериращата на три континента телекомуникационна компания Allterco, която предоставя мобилни услуги с добавена стойност. Разработчикът е нарекъл своята система за домашна автоматизация She (Тя) в чест на дамите, съпругите и майките по света и като олицетворение на домакинята, която се грижи за семейството и дома.

Грижата за семейството и дома

Именно това е и основното предназначение на системата She, която, по думите на своите създатели, няма аналог в света. Всъщност според тях българската система значително превъзхожда конкурентите си като възможности и функционалности, тъй като “Тя” е единствената, която интегрира в себе си 3G модул, Wi-Fi, сензори за температура, влажност, светлина и чистота на въздуха, приемник и предавател на инфрачервени лъчи и радиочестотни вълни.

She e първата българска система за управление и автоматизация на дома


Без никакви допълнителни аксесоари She може да управлява телевизори, аудио-уредби, климатици и всеки друг електроуред, който използва дистанционно управление, уверяват от Allterco. Има обаче възможност за използване и на допълнителни датчици за движение, прозорци и врати, както и сензори за пожар и наводнение. С тях She прави дома много по-сигурен, като дава възможност на собственика на жилището да получава информация за настъпилите събития в дома му по всяко време. В същото време, според Allterco, She не налага на потребителите да променят каквото и да било в настоящия си дом, понеже “Тя” е толкова гъвкава и адаптивна, че работи с всеки един електроуред на пазара.

Но добрите новини не свършват дотук – като българска компания Allterco са готови да предоставят “специални условия за потребителите в България, за да може всеки българин да се радва на един по-сигурен и по-уютен дом, в който да прекарва повече време с близките си хора”.

Кога (и как) ще видим She на пазара?

Това означава, че съвсем скоро (вероятно още преди края на настоящия месец) всеки българин ще може да се сдобие с родната система за домашна автоматизация She. Моделът, по който ще се предлага системата, също е изключително конкурентен – потребителят заплаща първоначална минимална такса, за да получи стартовото оборудване, с което да автоматизира дома си. След това се преминава на месечен абонамент, който вероятно няма да надвишава цените за кабелна телевизия и интернет. 

She e първата българска система за управление и автоматизация на дома

От Allterco информират, че в момента водят преговори с мобилните оператори у нас, които ще могат да предлагат She като абонамента услуга от своето стандартно портфолио. Според Николета Абрашева, която отговаря за комуникациите в компанията, цената на този абонамент все още е в процес на уточняване, но тя по всяка вероятност няма да надхвърля тази на месечните такси за интернет услуга, например. Предвижда се също възможност за закупуване на различни конфигурационни пакети (с базов, среден или пълен набор от сензори), а интерес към предлагане на решението проявяват и други фирми, разказа още специалистката за pcworld.bg. Но и това едва ли е изненадващо, като се има предвид че сериозен интерес да предложат She на своите потребители са проявили над 400 компании от  цял свят, включително такива от Сингапур, Малайзия, Индонезия, Тайланд и Индия.

Още подробности и информация за първата българска система за домашна автоматизация очакваме съвсем скоро “от кухнята”, а междувременно повече такива могат да се намерят на на страницата www.GetShe.com.

(10 юни 2015)
абонамент за бюлетина